Heart of a Dog – Η Καρδιά του Σκύλου

Παραγωγή: ΗΠΑ/Γαλλία - 2015 

Διάρκεια: 75 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Laurie Anderson                         

Υπόθεση: Αυτό εδώ δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ! Θα μπορούσε να είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο. Ούτε αυτό είναι ακριβώς. Ίσως μια οπτικοακουστική εγκατάσταση. Ούτε κι αυτό πάλι. Αυτό εδώ όμως είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι σε ήχους και εικόνες, ένα αποτύπωμα της μνήμης για την αγάπη και την απώλεια. Ένα καταιγιστικό κολάζ εικόνων, παιδικών αναμνήσεων και αυτοβιογραφικών διηγήσεων με αφορμή το θάνατο του πολυαγαπημένου τεριέ της καλλιτέχνιδας που πέθανε το 2011. «Γειά σου μικρέ κουφιοκέφαλε. Θα σε αγαπώ για πάντα» έτσι  ξεκινάει  η ταινία. Ο θάνατος της Λόλαμπελ της πανέξυπνης σκυλίτσας γίνεται το έναυσμα για μια πνευματική περιπλάνηση στις πηγές έμπνευσης της δημιουργού και στις βουδιστικές ιδέες περί μετεμψύχωσης και μεταθανάτιας ζωής τις οποίες προφανώς ασπάζεται.

Η Άντερσον συνθέτει ένα κολάζ με κομμάτια από την προσωπική της ζωή και με μορφές τέχνης που έχει δημιουργήσει για να εξετάσει μέσα από αυτό την κατασκευή ενός αφηγήματος και την ενσωμάτωση του στην καθημερινότητά μας.

Δεν είναι ακριβώς και αμιγώς κινηματογραφικό το εγχείρημα αλλά κανένα από τα μέχρι τώρα έργα της πρωτοποριακής δημιουργού, που έχει φθάσει να συνεργαστεί ακόμη και με τη NASA, δεν είναι αμιγές. Από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκε δισκογραφικά με το O Superman μέχρι τα πρόσφατα Installations αλλά και αυτό το φιλμ, η Λόρι Άντερσον έχει καταγραφεί πλέον στη λίστα των μεγάλων της μοντέρνας τέχνης και έχει γίνει ένας Αμερικάνικος θεσμός.

Αυτή η όχι ακριβώς ταινία προσφέρεται για πολλαπλές θεάσεις αλλά απευθύνεται κυρίως σε υποψιασμένο κοινό, σε θαυμαστές της τέχνης της, σε ευαίσθητους φιλόζωους και γενικότερα σε θεατές που ψάχνονται καλλιτεχνικά και δεν καταναλώνουν παθητικά το θέαμα.

Αφηρημένο αλλά γοητευτικό όπως και ότι έχει κάνει μέχρι τώρα η Αμερικανίδα δημιουργός αφιερώνεται διακριτικά στον πρόσφατα χαμένο σύντροφό της Λου Ριντ.

Η διανομή του στις αίθουσες είναι ένα θαρραλέο εγχείρημα.

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 22.09.16