Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά (και σε 3D)

Παραγωγή: Βρετανία/Βέλγιο/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 127 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *

Είδος: Νεανική Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Tim Burton

Πρωταγωνιστούν: Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson, Judi Dench, Rupert Everett, Allison Janney, Chris O'Dowd, Terence Stamp, Ella Purnell, Finlay MacMillan, Lauren McCrostie, Hayden Keeler-Stone, Georgia Pemberton, Milo Parker, Raffiella Chapman, Pixie Davies, Joseph Odwell, Thomas Odwell, Cameron King, Louis Davison, Kim Dickens.                                  

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη Φλόριντα (όχι για πολύ) εκεί που ο Έιμπ Πόρτμαν πεθαίνοντας μυστηριωδώς εκμυστηρεύεται στον πολυαγαπημένο εγγονό του Τζέικ, το μυστικό του για ένα κρυμμένο κόσμο που πατάει σε διαφορετικούς κόσμους και εποχές. Ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μαζί με τον ρασιοναλιστή και αδιάφορο πατέρα του, ο Τζέικ βρίσκει σε ένα νησί έξω από τις ακτές της Ουαλίας, ένα μαγικό μέρος πέρα από το χρόνο τη Στέγη της Μις Πέρεγκριν για Ασυνήθιστα Παιδιά. ‘Όταν ο Τζέικ έρχεται σε επαφή με τους ενοίκους και μαθαίνει για τις ειδικές τους δυνάμεις αλλά και τους παντοδύναμους εχθρούς τους, μένει μετέωρος, προσπαθώντας να συλλάβει τι είναι αληθινό και ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Τελικά όμως έρχεται η στιγμή να ανακαλύψει ότι μόνο το δικό του «ασυνήθιστο χάρισμα» μπορεί να σώσει τους νέους του φίλους.

Ο μεγάλος εκκεντρικός είναι πάλι μαζί μας. Ένα βιβλίο νεανικής λογοτεχνίας με επιρροές από Χάρι Πότερ και X-Men φαντάζει ιδανικό για την επιστροφή του Τιμ Μπάρτον στο είδος που τον καθιέρωσε μετά την αστοχία του Big Eyes. Και αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι. Αυτό το γεμάτο φαντασία παιδικό έπος που εξυμνεί την αποδοχή της διαφορετικότητας και τις αρετές της φιλίας, βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Ράνσομ Ριγκς, που κυκλοφόρησε το 2011. Η ιδέα ξεκίνησε από ένα προσωπικό χόμπι του Ριγκς: την συλλογή vintage φωτογραφιών – όσο πιο περίεργες και ασυνήθιστες οι φωτογραφίες, τόσο το καλύτερο. Μια μέρα, έδειξε τις φωτογραφίες στον εκδοτικό οίκο Quirk, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε ένα βιβλίο φωτογραφιών, αλλά εκείνοι του αντιπρότειναν να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες ως έμπνευση για μια δική του ιστορία. «Πάντα έβρισκα συναρπαστικές τις παλιές φωτογραφίες», εξηγεί ο Ριγκς. «Οι φωτογραφίες έγιναν τελικά η βάση για τους χαρακτήρες, αφού τις κοίταζα και προσπαθούσα να φανταστώ τι ιστορία κρύβεται πίσω τους. Τελικά, η ταινία περικλείει τις φωτογραφίες αυτές σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ανατριχίλας, ενώ ταυτόχρονα ακολουθεί μια τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης». Και με ένα κολάζ αυτών των φωτογραφιών πίσω από τους τίτλους ξεκινάει η ταινία. Πνευματώδεις σκηνές διαλόγων εναλλάσσονται με θεαματικές σκηνές δράσης όσο προχωράει η διαλεύκανση του μυστηρίου και τίθεται μπροστά το σχέδιο σωτηρίας αυτών των μοναδικών παιδιών. Αυτή τη φορά το μακάβριο χιούμορ παλιότερων ταινιών του Μπάρτον σπάνια κάνει την εμφάνισή του, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στη φαντασία των μικρότερων θεατών στους οποίους ούτως ή άλλως απευθυνόταν το βιβλίο. Η έμφαση δίνεται στη δράση και τα ομολογουμένως εντυπωσιακά εφέ.

Αυτή όμως που κλέβει την παράσταση είναι η μοναδική Εύα Γκριν στο ρόλο της Μις Πέρεγκράιν, αυτού του βικτωριανά ντυμένου ξωτικού ταγμένου στην προστασία των ιδιαίτερων μικρών ενοίκων της Στέγης της. Όπως φαίνεται ο Τιμ Μπάρτον βρήκε τη νέα μούσα του! Αν δεν είχε και τα θεματάκια του το αρκετά άνισο και αποσπασματικό σενάριο θα μιλούσαμε για ένα απόλυτα επιτυχημένο comeback. Πάντως όσο και καλογυρισμένη να είναι η ταινία δεν καταφέρνει να ενταχθεί στο σώμα του έργου του μεγάλου δημιουργού. Παραμένει μια ευσυνείδητη δουλειά ανάθεσης με ένα προβλέψιμο όσο και συγκινητικό φινάλε. Οι φανατικοί θαυμαστές να προσέξουν καλά για να μη χάσουν την μικρή εμφάνιση  του Τιμ προς το τέλος. Και ο νεαρός πρωταγωνιστής Έιζα Μπάτερφιλντ που όσο μεγαλώνει φέρνει σε Άντονι Πέρκινς παρακαλείται να σταματήσει να ψηλώνει γιατί αλλιώς θα πάει για καριέρα μπασκετμπολίστα και όχι ηθοποιού.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 29.09.16