22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Φινάλε με συγκίνηση και βραβεία

Τελειώσαμε λοιπόν και τι να πούμε! Ή μάλλον τι να κρατήσουμε από αυτό το 22ο αλλά ουσιαστικά 1ο φεστιβάλ μιας νέας εποχής. Να κρατήσουμε το χαμηλότονο ύφος, την επικέντρωση στο κινηματογραφικό θέαμα, την ανάδειξη και πάλι κάποιων άγνωστων εδώ ονομάτων αλλά και την μη αποφυγή κάποιων οργανωτικών ατελειών. Κάθε νέα αρχή και δύσκολη. Το 2017 δεν θα αργήσει και καλό είναι να μελετηθούν τα πεπραγμένα και να γίνουν οι ανάλογες διορθωτικές ενέργειες (πχ επάνοδος των πρωινών δημοσιογραφικών προβολών). Πρώτα από όλα όμως δει δη χρημάτων ω μάνατζερ Αθηναίοι και η καλύτερη ευχή είναι η ανακοινωθείσα επιχειρούμενη ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 να στεφθεί με επιτυχία. Και βέβαια το κυριότερο να βρεθούν ταινίες που θα αξίζει να απασχολήσουν το κοινό του φεστιβάλ, γιατί όπως πάει η διεθνής παραγωγή, αρχίζει να ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα. 

Ο αγαπημένος μας κινηματογραφικός θεσμός λοιπόν τελείωσε, έδωσε και τα βραβεία του και πέρασε στην Ιστορία. Λίγο πριν τελειώσει όμως μας πρόσφερε και κάποιες ακόμη ταινίες όπως το ντοκιμαντέρ για τον χορευτή φαινόμενο Σεργκέι Πολούνιν «Ο Χορευτής». Η ταινία προβλήθηκε sold out παρουσία του ίδιου του σταρ της και έχει ήδη εξασφαλίσει τη διανομή της στη χώρα μας μέσα στο φθινόπωρο. Σε άλλη αίθουσα προβλήθηκε η πιο πρόσφατη ταινία του μεγάλου Γάλλου σκηνοθέτη Αντρέ Τεσινέ «Όταν είσαι 17». Ο 73χρονος πια δημιουργός, από τους πρώτους κινηματογραφικούς δημιουργούς που μίλησαν ανοικτά για το gay υπόβαθρο της καλλιτεχνικής τους οπτικής, συνέχισε την από καιρό μοναχική του πορεία με μια καλοβαλμένη ιστορία ενηλικίωσης στην ορεινή επαρχιακή Γαλλία του Νότου, ιδιαίτερη και πανέμορφη πατρίδα του. Φυσικά οι ερμηνείες ήταν αναμενόμενα παθιασμένες και ακριβείς με κορυφαία την σπουδαία Σαντρίν Κιμπερλέν στον ρόλο-κλειδί της μητέρας. Τη βραδιά της τελετής λήξης ακολούθησε η προβολή της νέας ταινίας του Πολ Φερχόφεν Elle, όπου elle (Εκείνη) είναι η συγκλονιστική Ιζαμπέλ Ιπέρ στο ρόλο μιας «σκύλας» (από κάθε άποψη). Αυτή την ψυχρή executive με το τραγικό οικογενειακό ιστορικό και το κυνικό και άφιλο παρόν ο Φερχόφεν καταφέρνει να κάνει ηρωίδα ενός σκοτεινού και υπόκωφου θρίλερ α λα Βασικό Ένστικτο. Ήδη η ταινία είναι επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για το ξενόγλωσσο Oscar και στην Ελλάδα θα προβάλλεται σύντομα σε διανομή Seven Films.

Προβλήθηκε επίσης σε μια ειδική επετειακή βραδιά αφιερωμένη στον ιδρυτή του Φεστιβάλ Γιώργο Τζιώτζιο το αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς «Μπλε Βελούδο». 

Την προβολή συνόδευσε ένα σύντομο φιλμ αφιερωμένο στον εκλιπόντα γυρισμένο από τον γιο του Απόστολο.

Παρατίθενται τα βραβεία του φεστιβάλ και οι επιτροπές που τα απένειμαν. Εννοείται ότι πολλοί (μεταξύ αυτών και εμείς) θα έχουν κάποιες επιμέρους αντιρρήσεις αλλά η κάθε βράβευση εμπεριέχει μοιραία έντονο το προσωπικό κριτήριο, οπότε πάμε παρακάτω:

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ / ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας: Inhebek Hedi / Η Ιστορία του Χέντι, του Μοχάμεντ Μπεν Άτια

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Operation Avalanche / Επιχείρηση Χιονοστιβάδα, του Ματ Τζόνσον

Βραβείο Σεναρίου: Under the Shadow / Στη Σκιά του Φόβου, του Μπαμπάκ Ανβάρι

Ειδική Μνεία της Επιτροπής: La Tortue Rouge / Η Κόκκινη Χελώνα, του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ

Βραβείο Κοινού: La Tortue Rouge / Η Κόκκινη Χελώνα, του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ 

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ αποτελούνταν από τους: Νίκολα Γκαλάνι / Nicola Gallani (Πρόεδρος) Παραγωγό, Επιμελήτρια προγραμμάτων BFΙ, British Council, Γιούλια Τάιχμαν / Julia Teichmann, κριτικό κινηματογράφου, Έρση Δάνου / Ersi Danou, ιδρυτικό μέλος του Los Angeles Greek Film Festival, κριτικό κινηματογράφου, σκηνοθέτη, παραγωγό, Σύλβια Περέλ / Sylvia Perel, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ De Cine De Todos Santos του Λα Παζ, επιμελήτρια και λέκτορα Κινηματογράφου Λατινικής Αμερικής, παραγωγό,  Μπερνάρντ Νάβ / Bernard Nave, κριτικό στο Jeune Cinema και πρώην καθηγητή εισαγωγής στον κινηματογράφο

ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ / ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ MUSIC & FILM

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Μουσική & Φιλμ: Eat that Question: Frank Zappa in his Own Words / Βγάλε τον Σκασμό: Ο Φρανκ Ζάπα με Δικά του Λόγια, του Θόρστεν Σέτε

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους: Λένα Πλάτωνος (Πρόεδρος), συνθέτρια, Heiko Lange / Χάικο Λάνγκε, Γερμανό σκηνοθέτη και παραγωγό, Σtella,  μουσικό, Γιώργο Μουχταρίδη, μουσικό παραγωγό και διευθυντή προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper 96,6, Τάσο Μαρούγκα, μουσικό παραγωγό.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (χρηματικό έπαθλο 1.500 ευρώ) LIMBO της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Β' Καλύτερης Ταινίας: ΑΛΕΠΟΥ της Ζακλίν Λέντζου

Καλύτερης Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη για το LIMBO

Καλύτερου Σεναρίου: Αλέξανδρος Σκούρας για την ταινία ΚΥΒΟΣ

Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας για το LIMBO

Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Νίκος Ζεγκίνογλου για την ΑΛΕΠΟΥ

Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Έλενα Τοπαλίδου για το HELGA AR I LUND

Ειδικό Βραβείο Επιτροπής: AURELIA των Χρήστου Μπουραντά & Κρέοντα Κρυωνά

 

Η κριτική επιτροπή αποτελoύνταν από τους: Χρήστο Καρακέπελη (Πρόεδρος), σκηνοθέτη, Λευτέρη Αδαμίδη, κριτικό κινηματογράφου - διανομέα, Μαργαρίτα Μαντά, σκηνοθέτη, Κλαούντιο Μπολιβάρ, διευθυντή φωτογραφίας, Βίκυ Παπαδοπούλου, ηθοποιό.

 

Και του χρόνου λοιπόν, να υποδεχθούμε πρώτα το 7ο Open Air και κατόπιν τις 23ες Νύχτες Πρεμιέρας!

 

Τάσος Ντερτιλής