Un Condor

Παραγωγή: Ελλάδα - 2015 

Διάρκεια: 79 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κολόζης                         

Με τον Sergio Contreras. 

Υπόθεση: Ο Sergio Contreras γεννήθηκε γύρω στα 1956 σε ένα πλουσιόσπιτο της Πούντα Αρένας στη Νότια Χιλή, όπου η μητέρα του ήταν υπηρέτρια. Μεγαλώνοντας στη φτώχεια, πολιτικοποιήθηκε από μικρός αλλά αποφάσισε να τραβήξει το δικό του δρόμο, φεύγοντας από τη Χιλή το Νοέμβριο του 1973, λίγους μήνες μετά την πτώση του Salvador Allende από τη χούντα του Pinochet. Αφού περιπλανήθηκε στον κόσμο κατέληξε στο Σέφιλντ της Αγγλίας όπου εγκαταστάθηκε και έφτιαξε οικογένεια. 38 χρόνια μετά, το 2011 επισκέφθηκε τη Χιλή για πρώτη φορά από τότε που αποφάσισε να αυτοεξοριστεί. Το “UN CONDOR” τον ακολουθεί σε αυτό το ταξίδι προσπαθώντας να καταγράψει τον κοινό χρόνο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. 

Μια χειροποίητη προσωπική παραγωγή από τον Γιάννη Κολόζη που ακολουθεί το ταξίδι επιστροφής του Sergio. Από το Σέφιλντ στο Πούντα Αρένας και από τα επιβλητικά Τόρες ντελ Πάινε στo Σαντιάγο μέχρι την έρημο Ατακάμα, το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία ενός ανθρώπου που στα 17 του αναγκάστηκε να φύγει μακριά από τη Χιλή της χούντας, να αυτοεξοριστεί και να ζήσει τη δική του μεγάλη περιπέτεια. Ο Sergio, γεμάτος θετική ενέργεια, δεν έζησε τη δραματική ζωή ενός Χιλιανού εξόριστου, αλλά τη ζωή ενός ανθρώπου που ξέρει να επιβιώνει και να εξελίσσεται. Να πετάει πάνω από τον κόσμο σαν περήφανος Κόνδορας. 

Μέσα από ένα road trip από τον νότο ως τον βορρά της Χιλής, η προσωπική ιστορία συνδέεται πότε περισσότερο πότε λιγότερο επιτυχημένα με την σύγχρονη παγκόσμια ιστορία. Απλοί άνθρωποι με τα προσωπικά τους βιώματα, τις αγάπες αλλά και τις οικογενειακές έριδες πιάνονται στη δίνη της Ιστορίας, περιπλανώνται μέχρι να βρουν μια νέα Ιθάκη και επιχειρούν τελικά το δύσκολο ταξίδι επιστροφής στα πάτρια εδάφη της μνήμης και των παιδικών χρόνων.

Μια απλή ιστορία, σαν τις πολλές των ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη, που όμως κρύβει μεγάλη εσωτερική δύναμη και μια γνήσια αίσθηση περιπέτειας. 

‘Ένα Ιστορικό για την ταινία από τον ίδιο το σκηνοθέτη Γιάννη Κολόζη

“Γνώρισα τον Sergio στο Σέφιλντ της Αγγλίας το 2005, σε μια προβολή ντοκιμαντέρ για τον Σαλβαδόρ Αλιέντε. Από τότε, η ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για την ιστορία της ζωής του είχε κολλήσει στο μυαλό μου. Ο τρόπος που αυτός κράτησε μια θετική ενέργεια κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες ήταν κάτι που με εξέπληξε. Δέκα χρόνια αργότερα, έχω φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για την επιστροφή του Sergio στη χώρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε. Κάτω από δύσκολες συνθήκες. Έχοντας να κατευθύνω ταινία και επεξεργασία μόνος μου, με δικό μου προϋπολογισμό, ο Sergio συνεχίζει να με εκπλήσσει.

Ο Sergio κατάφερε να πάει πίσω στη Χιλή για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια αυτό-εξορίας το 2011. Όταν μου είπε ότι θα κάνει το ταξίδι αποφάσισα να πάω μαζί του αμέσως. Συναντηθήκαμε στο Σέφιλντ και στη συνέχεια πήρε το αεροπλάνο για τη Χιλή, αλλά δεν καταφέραμε αν ταξιδέψουμε με το ίδιο αεροπλάνο, ήμασταν θύματα μιας απάτης εισιτηρίου. Έφυγε με το γιο του και έπρεπε να βρω άλλο εισιτήριο από το Λονδίνο αυτή τη φορά, δαπάνησα έτσι σχεδόν όλα τα χρήματα που είχα για το υπόλοιπο του ταξιδιού ...

Αλλά και πάλι, αυτή η εμπειρία έχει κάτι που την κάνει μια καταπληκτική περιπέτεια. Έχουμε ταξιδέψει σε Πούντα Αρένας μόλις λίγο πιο βόρεια από Tierra del Fuego, νότια όπως πάει πριν φτάσετε το Νότιο Πόλο, στη συνέχεια, στο Σαντιάγο, Βίνια ντελ Μαρ, Valparaiso και στη συνέχεια 19 ώρες με το αυτοκίνητο, τέσσερα άτομα στο πίσω κάθισμα προς Αντοφαγκάστα , που περιβάλλεται από την έρημο Ατακάμα, το πιο ξηρό μέρος στη γη. Συναντηθήκαμε οι περισσότεροι από την οικογένεια και τους φίλους του. Τι ταξίδι ... Και ένας πολύ καλός τρόπος να ξεδιπλωθεί η ιστορία του Sergio.”

Η διαδικασία παραγωγής, post production, της ταινίας ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015 μετά από την πολύτιμη συνεισφορά χρηματοδοτικής καμπάνιας, πλήθους ανθρώπων, έτσι ώστε να μπορεί να ολοκληρώσει όλες τις τεχνικές φάσεις.

ΒΡΑΒΕΙΑ

•          Καλύτερη Σκηνοθεσία | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015

•          2ο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2015

•          Καλύτερο Ντοκιμαντέρ | Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας το 2015

•          Βραβείο Κοινού | Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας το 2015

Διανομή: New Star                

Στις αίθουσες από 06.10.16

Un Condor - Cinema Trailer from Unmade Films on Vimeo.