Ah-ga-ssi (The Handmaiden) - Η Υπηρέτρια

Παραγωγή: Νότια Κορέα - 2016 

Διάρκεια: 144 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Ερωτικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Chan-Wook Park

Πρωταγωνιστούν: Kim Min-hee, Kim Tae-ri, Ha Jung-woo, Jo Jin-woong, Kim Hae-suk, Moon So-ri.

Υπόθεση:  Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1930 στην Κορέα, κατά την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής (1910-1945). Μια νεαρή Κορεάτισσα η Sook-Hee προσλαμβάνεται ως προσωπική υπηρέτρια μια Γιαπωνέζας κληρονόμου, της Hideko, που ζει μια μοναχική ζωή με τον αυταρχικό θείο της Kouzuki, σε ένα μεγάλο κτήμα στην εξοχή. Η Sook-Hee όμως έχει ένα μυστικό: δεν είναι παρά ένα κλεφτρόνι που υποδύεται την υπηρέτρια για λογαριασμό ενός Κορεάτη απατεώνα που επίσης υποδύεται τον Ιάπωνα ευγενή με σκοπό να αποπλανήσει την κληρονόμο, να της κλέψουν την περιουσία και τέλος να την κλείσουν στο ψυχιατρείο. Τα πράγματα φαίνεται να προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο αλλά όταν η Sook-Hee και η Hideko ανακαλύπτουν κάποιες απρόσμενες «συγκινήσεις», όλα παίρνουν διαφορετική τροπή… 

Δυόμιση ώρες σαγήνης και αφηγηματικών ανατροπών από τον Κορεάτη μαιτρ της φιλμικής βίας. Αυτή τη φορά η βία υποχωρεί (όσο γίνεται ε;) και δίνει τη θέση της στο αχαλίνωτο καλλιγραφημένο σεξ και την περίτεχνη ίντριγκα που ανατρέπεται μέσα από συνεχείς μετακινήσεις του αφηγηματικού άξονα. Πρέπει να είσαι πολύ μάστορας για να το πετύχεις αυτό τη σήμερον ημέρα και ο σκηνοθέτης του OldBoy αλλά και του πιο πρόσφατου Stoker έχει κερδίσει από καιρό τα χιτσκοκικά διαπιστευτήρια. Αυτή τη φορά αναλαμβάνει να μεταφέρει στην οθόνη ένα δυτικό μυθιστόρημα, το best seller της Σάρα Γουώλτερς Fingersmith. Μεταφέρει τη δράση από τη Βικτωριανή Αγγλία στην κατεχόμενη Κορέα του μεσοπολέμου και κρατά την ίντριγκα προσαρμόζοντας την ερωτική έκρηξη που βρίσκεται στον πυρήνα της στο καταπιεστικό περιβάλλον της υπερσυντηρητικής Ιαπωνικής άρχουσας τάξης του μεσοπολέμου. Ό, τι και να κάνει όμως η θεματική του δεν είναι και η πλέον πρωτότυπη, τουλάχιστον όσον αφορά τον Ευρωπαίο θεατή που από τη δεκαετία του 70 ήδη τρώει τον ερωτισμό με το κουτάλι μέσα από ταινίες του Μπόροβτσικ, του Ζουλάφσκι και άλλων, με πρόσφατο αποκορύφωμα το κοινωνικό πρόσωπο του ερωτικού σινεμά μέσα από την καυτή «Ζωή της Αντέλ». Όσο για τις αφηγηματικές συγκρίσεις με το κλασσικό Ρασομόν του Κουροσάβα, please!!! 

Ο αγαπημένος Κορεάτης μαιτρ φροντίζει πάντως για το υψηλό καλλιτεχνικό περιτύλιγμα του εγχειρήματός του προσφέροντας μια εκθαμβωτική ψηφιακή απομίμηση της τεχνικολόρ πανδαισίας κλασικών ταινιών και μια άψογη καλλιτεχνική διεύθυνση όσον αφορά κοστούμια και σκηνικά που είναι τόσο τέλεια ώστε να τους αξίζουν από εκδοτικά αφιερώματα μέχρι μουσειακές εκθέσεις. Ευτυχεί επίσης με το ερμηνευτικό του τρίο, τους διάσημους Κορεάτες σταρ που υποδύονται τη Χιντέκο και τον Απατεώνα Κόμη Φουτζιβάρα αλλά και την 26χρονη Κιμ Ταε Ρι που υποδύεται την Sook Hee στο ντεμπούτο της σε φιλμ μεγάλου μήκους. Το έργο λοιπόν το έχουμε ξαναδεί αλλά το αποτέλεσμα δεν παύει να είναι θανάσιμα γοητευτικό. 

Διανομή: Ama Films

Στις αίθουσες από 13.10.16