Julieta

Παραγωγή: Ισπανία - 2016 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar

Πρωταγωνιστούν: Adriana Ugarte, Emma Suárez, Inma Cuesta, Rossy de Palma, Daniel Grao, Darío Grandinetti, Michelle Jenner, Pilar Castro, Nathalie Poza.

Υπόθεση: Η Χουλιέτα είναι μια 50άρα καθηγήτρια Φιλολογίας που ζει μια ήρεμη ζωή με τον φίλο της στη Μαδρίτη. Όμως μια τυχαία συνάντηση με μία παλιά γνωστή θα της ξυπνήσει τις πικρές μνήμες και τα ανοιχτά τραύματα που της έχει αφήσει το παρελθόν. Γιατί η Χουλιέτα έχει μια κόρη την Άντια η οποία όταν έγινε 18 ετών την εγκατέλειψε χωρίς να δώσει καμία εξήγηση και να αφήσει κανένα ίχνος. Είχε λόγο να το κάνει αυτό ή Άντια; Τι κρύβει το παρελθόν για τις δύο γυναίκες; 

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει με την 20η ταινία του στο γυναικείο δράμα και προσθέτει ακόμη ένα μοναδικό χαρακτήρα στο πάνθεον των ηρωίδων που υποδύθηκαν οι μεγάλες μούσες του παλιότερα. Η νέα ταινία του αποτελεί μεταφορά τριών διηγημάτων της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, καναδικής καταγωγής συγγραφέα Άλις Μονρό. Τα διηγήματα (Chance, Soon και Silence) περιλαμβάνονται στο βιβλίο της Μονρό Runaway και το μόνο κοινό τους είναι η βασική ηρωίδα. Ο Αλμοδόβαρ τα διασκευάζει σε μια ενιαία πλοκή και μεταφέρει τη δράση από το Βανκούβερ στην Ισπανία, κρατώντας όμως κατά  κάποιο τρόπο την ambiance του παγωμένου Αμερικάνικου Βορρά και δίνοντας την εντύπωση ενός Χίτσκοκ που αποφάσισε να το γυρίσει στο μελόδραμα. Ένα καθαρόαιμο όμως γυναικείο μελόδραμα παλιάς κοπής, όπου η μάνα χάνει κυριολεκτικά το παιδί και η Θεία Δίκη κρέμεται πάνω από κεφάλια δικαίων και αδίκων, το οποίο αναμένεται να καθηλώσει κυρίως το γυναικείο κοινό με τη λατρεία του για όλες τις εκφάνσεις της θηλυκότητας και την περίτεχνη σαν art σινερομάντζο αφήγηση του. Ο πιο λατρεμένος κινηματογραφικός δημιουργός όλου του Ισπανόφωνου- και όχι μόνο κόσμου- ο Πέδρο αρχίζει να μεγαλώνει και να σοβαρεύει. Ο φόβος του Θανάτου αρχίζει να αντανακλάται στο έργο του, απομακρύνοντας το χιούμορ και φέρνοντας έναν αέρα ώριμης μεγαλοπρέπειας. Και η cult παρουσία της Ρόσι Ντε Πάλμα στο ρόλο της Οικονόμου του σπιτιού (που γυαλίζει το μάτι της) παραπέμπει περισσότερο στη Ρεβέκα του Χίτσκοκ παρά στην Τασσώ Καββαδία του Δαλιανίδη (στην οποία εδώ φέρνει και φυσιογνωμικά). Περιττό να υπογραμμίσουμε το υπέροχο μοντάζ και την όπως πάντα   εκπληκτική δουλειά του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας στη μουσική επένδυση. 

Ίσως το χαμηλότονο της αφήγησης να μην κάνει αρχικά εντύπωση στο κοινό αλλά όπως λέει ο ίδιος ο Αλμοδόβαρ «σχεδόν όλες μου οι ταινίες κερδίζουν κάτι την δεύτερη φορά που τις βλέπεις. Σίγουρα απολαμβάνει κανείς την Julieta περισσότερο όταν έχει ήδη δει και μάθει την ιστορία. Θα ήθελα να πείσω τον αδερφό μου και παραγωγό της ταινίας να προσφέρει μια δωρεάν δεύτερη θέαση σε όσους έχουν ήδη δει την ταινία. Δεν ξέρεις τα πάντα για κάποιον όταν τον πρωτογνωρίζεις, ούτε απολαμβάνεις την παρέα του. Το ίδιο συμβαίνει με την Julieta μου!». Και μάλλον στην περίπτωση της Χουλιέτα έχει απόλυτο δίκιο! 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 20.10.16