The Accountant – Ο Λογιστής

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 128 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Περιπέτεια Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Gavin O’Connor

Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Anna Kendrick  , J.K. Simmons, Jon Bernthal, Jeffrey Tambor, Cynthia Addai-Robinson, John Lithgow, Jean Smart, Andy Umberger, Alison Wright, Jason Davis.

Υπόθεση: Ο Κρίστιαν Γουλφ (Άφλεκ), είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος: μαθηματική ιδιοφυία αλλά και μοναχικός λύκος που τα πηγαίνει καλύτερα με τους αριθμούς παρά με τους ανθρώπους. Διατηρώντας ως βιτρίνα ένα συνοικιακό λογιστικό γραφείο, ο Κρίστιαν κρατάει τα βιβλία κάποιων εξαιρετικά επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων. Την ίδια περίοδο που η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, με επικεφαλής τον Ρέι Κινγκ (Τζ. Κ. Σίμονς), αρχίζει να σφίγγει τον κλοιό, ο Κρίστιαν αναλαμβάνει να ελέγξει τα βιβλία ενός νομοταγούς πελάτη: μιας εταιρείας εξελιγμένης ρομποτικής, της οποίας η λογίστρια (Άννα Κέντρικ) ανακάλυψε μια τρύπα εκατομμυρίων δολαρίων. Καθώς ο Κρίστιαν αρχίζει να «καθαρίζει» τα βιβλία και να πλησιάζει την αλήθεια, τα πτώματα αρχίζουν να συσσωρεύονται.

Και αυτό ακριβώς, που πιθανόν να ικανοποιήσει ένα κοινό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, είναι και το πρόβλημα της ταινίας. Οι δημιουργοί της μπαίνουν στον κόπο να χτίσουν ένα ολόκληρο προσωπικό σύμπαν για τον πρωταγωνιστή, με σημασία στη λεπτομέρεια, με αναδρομή στην προβληματική παιδική του ηλικία, με εμπεριστατωμένη ιατρική έρευνα πάνω στην οποία βάσισαν τον πρωταγωνιστή, με άψογους και ολοκληρωμένους περιφερειακούς χαρακτήρες, με εντυπωσιακά φωτογραφημένους εσωτερικούς χώρους και τόσα άλλα, και πάνε και καταλήγουν σε τετριμμένες δραματουργικές συμβάσεις, διαλόγους που κατά διαστήματα μοιάζουν με αυτοπαρωδία και τις αιώνιες «λεγόμενες» αμερικανιές.  Εμ δεν κοπιάρεις τον Φίντσερ άμα δεν είσαι αποφασισμένος να πρωτοτυπήσεις.

Μια χαμένη ευκαιρία για ένα σπουδαίο θρίλερ που, παρόλα αυτά, κρατά το ενδιαφέρον του θεατή μέχρις ενός σημείου χάρις στη ιδιαίτερα ισορροπημένη ερμηνεία του Μπεν Άφλεκ η παρουσία του οποίου αποπνέει ταυτόχρονα μια ήρεμη σιγουριά αλλά και μια ακαθόριστη ανασφάλεια: δεν πρόκειται για κάποιον τυποποιημένο θετικό Αμερικανό ήρωα αλλά για μια πολυσχιδή προσωπικότητα μακριά από τις συνηθισμένες πνευματικές ικανότητες του μέσου ανθρώπου που κινείται με άνεση και χωρίς αναστολές πέρα από τα όρια του νόμου. Γιατί η λογιστική που ξέρουμε μπορεί να είναι δημιουργική αλλά στην περίπτωση του Κρίστιαν μετατρέπεται σε φονικό όπλο.

Η Άννα Κέντρικ στο ρόλο της νεαρής λογίστριας αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το ιδιαίτερο ταλέντο της και η χημεία της με τον Μπεν Άφλεκ είναι πολύ καλή παρά την διαφορετική ερμηνευτική προσέγγιση και την εμφανή σωματική διαφορά τους. Ας επικεντρωθούμε στα καλά στοιχεία της ταινίας και ας ευχηθούμε καλή διασκέδαση.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 20.10.16