Middle School: The worst years of my life – Σχολικά Γυμνάσια

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 92 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Steve Carr

Πρωταγωνιστούν: Griffin Gluck, Lauren Graham, Alexa Nisenson, Andrew Daly, Thomas Barbusca, Retta, Adam Pally, Luke Hardeman.

Υπόθεση: Ο Ρέιφ είναι ένα γυμνασιόπαιδο με μεγάλη καλλιτεχνική φαντασία αλλά και ένα πρόβλημα προσαρμογής στη σχολική εξουσία και τους κανόνες, το οποίο διογκώνεται όταν καταλήγει σε ένα άκρως αυστηρό και καταπιεστικό (μέχρι παρεξηγήσεως) σχολείο. Ο Ρέιφ και ο καλύτερός του φίλος καταστρώνουν ένα σχέδιο για να παραβούν κάθε κανόνα του σχολείου, και βέβαια με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Η διαμάχη τους με τον σχεδόν παρανοϊκό διευθυντή φέρνει χάος στη μικρή σχολική κοινότητα αλλά και στον comic κόσμο στο μυαλό του Ρέιφ. Ο διευθυντής, όμως, δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα… 

Ο διάσημος για τις αστυνομικές του ιστορίες συγγραφέας best seller Τζέιμς Πάτερσον (Kiss the Girls, Along Came A spider), ο δημοφιλέστερος και πιο μεταφρασμένος σήμερα Αμερικανός συγγραφέας, έχει και άλλη μια πλευρά. Μια σειρά βιβλίων για παιδιά και έφηβους μεταξύ των οποίων και η σειρά Middle school. Αυτή η ταινία μεταφέρει την οθόνη το πρώτο βιβλίο της σειράς που εκδόθηκε το 2011 και έχει πουλήσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα σε 59 χώρες και 28 γλώσσες (στα ελληνικά με τίτλο «Γυμνάσιο - Χειρότερα δε Γίνεται», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη).

Εδώ ο συνήθως μέτριος Steve Carr καταφέρνει να ζωντανέψει τόσο την ιστορία του νεαρού επίδοξου καλλιτέχνη που δεν μπαίνει σε καλούπια όσο και την animation φαντασία του, συνδυάζοντας αρμονικά live action και comics. Εκεί που νομίζεις ότι θα δεις μια ακόμη σαχλοκωμωδία με αμερικανάκια και ψευδοπροβλήματα, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια βέβηλη σάτιρα του εκπαιδευτικού συστήματος που φθάνει στα άκρα την επιτηδευμένη έλλειψη φαντασίας στην μετάδοση γνώσεων και τη διαμόρφωση προσωπικοτήτων από το σχολείο, το όποιο σχολείο! Μπόλικο μαύρο χιούμορ, χαρακτήρες έξυπνα τραβηγμένοι σε σουρεαλιστικά άκρα, σάτιρα των οικογενειακών στερεότυπων που πλασάρει το επίσημο αμερικάνικο σινεμά και ένας δαιμόνιος πιτσιρικάς στη μέση αυτού του πολύχρωμου χάους.

Για όποιον κηδεμόνα τολμάει, αυτή είναι μια προτιμότερη επιλογή για παιδική κινηματογραφική έξοδο από πολλά άλλα αντίστοιχα θεάματα. Η φαντασία στην εξουσία δεν θα πάψει ποτέ να είναι ζητούμενο. Και τα παιδιά διαθέτουν (ευτυχώς ακόμη) μπόλικη. Πολύ θα ήθελα να έβλεπα μια αντίστοιχη ελληνική βερσιόν με τα φροντιστήρια και τα θρησκευτικά της και τα υπουργεία της και τα όλα της…Αλλά χλωμό! 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 20.10.16