Doctor Strange

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Scott Derrickson

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Rachel McAdams, Benedict Wong, Michael Stuhlbarg, Benjamin Bratt, Scott Adkins, Mads Mikkelsen, Tilda Swinton.

Υπόθεση: Η ζωή του διάσημου νευροχειρουργού, Dr. Stephen Strange, αλλάζει ριζικά όταν ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον αφήνει με τα χέρια διαλυμένα. Όταν η παραδοσιακή ιατρική αποτυγχάνει, ο απελπισμένος Δόκτωρ στρέφεται για βοήθεια σε έναν αναπάντεχο τόπο: ένα μυστηριώδες μέρος γνωστό ως Kamar-Taj χαμένο κάπου στο Νεπάλ. Αυτό όμως, όπως ανακαλύπτει ο Δόκτωρ δεν είναι ένα new age resort για ανάρρωση, αλλά κρύβει πίσω του την πρώτη γραμμή μάχης ενάντια σε προαιώνιες αόρατες σκοτεινές δυνάμεις που απειλούν να καταστρέψουν τον φυσικό κόσμο. Ο καλός μας Δόκτωρ που εν τω μεταξύ έχει αρχίσει να εξοπλίζεται με πρωτόγνωρες μαγικές ικανότητες βρίσκεται πλέον σε ένα σταυροδρόμι: θα πρέπει να επιλέξει αν θα επιστρέψει στην προηγούμενη ζωή του ή θα μείνει να υπερασπιστεί την ανθρωπότητα με τους νέους του συντρόφους στη μαγεία.

Ο κινηματογραφικός κόσμος της Marvel επεκτείνεται με την μεταφορά στην οθόνη όλο και περισσότερων ηρώων από το σύμπαν της. Αυτή τη φορά το φως πέφτει στις σκοτεινές και απόκρυφες γωνίες του, εκεί που βρίσκονται τα αποκρυφιστικά διαμερίσματα του «Doctor Strange». Ήρωας καταρχήν αλαζονικός, υλιστής και γεμάτος σαρκαστική αυτοπεποίθηση, είναι κορυφή στον κλάδο του όχι γιατί θέλει να προσφέρει υπηρεσίες στην ανθρωπότητα αλλά διότι αυτό του υπαγορεύει ο άκρατος εγωισμός του. Αυτός λοιπόν ο δυτικός άνθρωπος της επιστήμης και του κατά την δική του άποψη ορθού λόγου καταρρέει ψυχικά όταν χάνει τα χέρια του, το εργαλείο του θριάμβου του. Τότε είναι που η Δύση στρέφεται στην Ανατολή, ο λόγος επιστρέφει στο θυμικό και ψάχνει τα ενδότερα της ψυχής. Κι όταν ψάχνεις στο σύμπαν της Marvel ποτέ δεν ξέρεις τι θα βρεις.

Ξεκινώντας από τον σκηνοθέτη, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επιλογή από τον Σκοτ Ντέρικσον, δημιουργό του Εξορκισμού της Έμιλι Ρόουζ και εξειδικευμένο στα αποκρυφιστικά και δαιμονικά. Η επιτυχία του εδώ είναι ότι επιτέλους καταφέρνει να συνδυάσει την σκοτεινή αυτή του εξειδίκευση με το σαρδόνιο χιούμορ του Δόκτορα Strange. Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς συνδυάζει υπέροχα στην ερμηνεία του όλες τις κλασσικές ιδιότητες ενός παλαιάς κοπής χολιγουντιανού πρωταγωνιστή με την μοντέρνα τάση αυτοπαρωδίας των ηρωικών κατορθωμάτων και κατακτά αμέσως το θεατή. Μάλλον δεν ερμηνεύει, αλλά είναι ο Δόκτωρ Strange. Αλλά και το υπόλοιπο καστ φαίνεται να διασκεδάζει αφάνταστα σ αυτή την ερμηνευτική παιδική χαρά. Τα εφέ (ηχητικά και οπτικά) είναι αξιοθαύμαστα (ανάλογα του Inception) και σίγουρα θα φιγουράρουν στην απονομή των Oscar, κάτι που μάλλον θα ισχύσει και για το απολαυστικό μουσικό σκορ του Μάικλ Τζιακίνο. Το 3D της ταινίας επιτέλους είναι αξιόλογο και καλός λόγος για να προτιμήσει κανείς τις αντίστοιχες προβολές. Το σύνολο της πλοκής δεν δρέπει δάφνες πρωτοτυπίας αλλά μιλάμε για σινεμά του απόλυτου Fun ( με κεφαλαίο F)! Μια απολαυστική εισαγωγή στον κόσμο του μάγου γιατρού που σίγουρα θα έχει και συνέχεια.    

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 27.10.16