Olga

Παραγωγή: Βραζιλία - 2004 

Διάρκεια: 141 λεπτά 

Είδος: Ιστορικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Jayme Monjardim

Πρωταγωνιστούν: Camila Morgado, Caco Ciocler, Luís Melo, Eliane Giardini, Mariana Lima, Floriano Peixoto, Murilo Rosa, Renata Jesion, Werner Schünemann, Guilherme Weber.

Υπόθεση: H Όλγα Μπενάριο Γκούτμαν Πρέστες γεννήθηκε το 1908 στη Γερμανία σε αστική εβραϊκή οικογένεια. Εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα στα 15 της χρόνια, μετατρεπόμενη σε μαχητική επαναστάτρια. Το 1930, όταν ο πρώτος της σύζυγος και στέλεχος του ΚΚ Γερμανίας Όττο Μπράουν συνελήφθη και φυλακίστηκε από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης, οργάνωσε μια παράτολμη ένοπλη επιχείρηση για την απόδρασή του μέσα από την αίθουσα του δικαστηρίου. Διέφυγαν μαζί στην Τσεχοσλοβακία κι από εκεί στη Σοβιετική Ένωση, όπου εκπαιδεύτηκε και ανέλαβε πολλές διεθνείς αποστολές για λογαριασμό της Κομιντέρν, κατηγορούμενη από τη Βρετανία για κατασκοπεία. Χωρισμένη ήδη  το 1934, αναλαμβάνει την αποστολή να βοηθήσει τον ηγέτη του ΚΚ Βραζιλίας Λουίς Κάρλος Πρέστες στην προσπάθειά του να επανέλθει παράνομα στη χώρα του. Υποδύονται το ζευγάρι Πορτογάλων, περνούν από μια σειρά χώρες για να μην κινήσουν υποψίες, μέχρι που φτάνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η κάλυψη έχει στο μεταξύ μετατραπεί σε πραγματικότητα και η Όλγα Μπενάριο είναι πλέον ζευγάρι με τον Πρέστες. Μαζί με άλλους ξεκινούν κρυφά την προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΚΚ Βραζιλίας. Στη Βραζιλία το στρατιωτικό φασιστικό καθεστώς του Βάργκας που έχει μεγάλες συμπάθειες με τις χώρες του Άξονα καταφέρνει να την συλλάβει και να την εκδώσει στη Γερμανία, παρά τις αντιδράσεις, όπου κλείνεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και εκτελείται σε θάλαμο αερίων το 1942, έχοντας προλάβει να γεννήσει στη φυλακή την κόρη της.

Ξεχασμένη και άγνωστη σε πολλές γενιές, υπήρξε ηρωίδα εφάμιλλη του Τσε Γκεβάρα για εκατομμύρια ανθρώπους αλλά και μισητή τρομοκράτης για άλλους. Το σίγουρο είναι ότι η Όλγα Μπενάριο έζησε μια σύντομη, πλούσια και εντελώς κινηματογραφική ζωή με έρωτες, επανάσταση και έναν μαρτυρικό θάνατο, αποτέλεσμα παραβίασης κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου. Γιατί η έκδοσή της στη Ναζιστική Γερμανία από ένα σχεδόν φανερά φιλικό της καθεστώς υπήρξε νομικά αμφιλεγόμενη και ηθικά κατακριτέα ακόμη και από διεθνείς νομικούς κύκλους που δεν ενστερνίζονταν τις επαναστατικές κομμουνιστικές απόψεις της. Λογικό και επόμενο ήταν να αναλάβει την κινηματογραφική της βιογραφία ένας σκηνοθέτης λατινοαμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών δημιουργώντας μια ταινία ποταμό με έμφαση στην ερωτική ιστορία της Μπενάριο με τον Πρέστες. Μεγάλη παραγωγή, υποβλήθηκε από την Βραζιλία ως υποψήφια για το ξενόγλωσσο Oscar αλλά δεν προκρίθηκε.

Στην Ελλάδα η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μια ηρωική φιγούρα της Αριστεράς την οποία ο Χόρχε Αμάντο, ο μεγάλος Μεξικανός λογοτέχνης, σύγκρινε με την Ανίτα, τη Βραζιλιάνα γυναίκα του Ιταλού επαναστάτη Γαριβάλδη που τον ακολούθησε στην Ευρώπη και στάθηκε δίπλα του στον αγώνα για την δημιουργία της Ιταλίας. Πέρα από ιδεολογικές διαφορές, στη Βραζιλία σήμερα έχει αναγνωριστεί η σημασία του αγώνα της κατά του τότε φασιστικού καθεστώτος του Βάργκας, το οποίο κατέρρευσε λίγο πριν τη συντριβή του άξονα όταν αναγκάστηκε να τον αποκηρύξει, μετά την Παναμερικανική συνδιάσκεψη του Ρίο το 1942. 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 27.10.16