Blood Father – Blood Father: Βίαιη Δικαιοσύνη

Παραγωγή: Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 88 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *  

Είδος: Περιπέτεια Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Jean-François Richet

Πρωταγωνιστούν: Mel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna, Michael Parks, William H. Macy, Miguel Sandoval, Dale Dickey. Richard Cabral, Daniel Moncada, Ryan Dorsey, Raoul Max Trujillo και ο Thomas Mann.

Υπόθεση: H 17χρονη Lydia (Erin Moriarty) που το έχει σκάσει από το σπίτι της μητέρας της εδώ και καιρό γίνεται στόχος ενός ανελέητου ανθρωποκυνηγητού όταν ο φίλος της που είναι έμπορος ναρκωτικών, την παρασύρει σε μια πλεκτάνη που επισύρει την οργή ολόκληρου του   καρτέλ ναρκωτικών. Ο μοναδικός της σύμμαχος είναι ο πατέρας της (Mel Gibson) πρώην κατάδικος που έχει αποσυρθεί σε ένα επαρχιακό συνοικισμό και δουλεύει μια επιχείρηση τατουάζ. Ωστόσο αποδεικνύεται αποφασισμένος να προστατεύσει την κόρη του με κάθε τρόπο. Έστω και για πρώτη φορά στη ζωή του, σκοπεύει να κάνει το σωστό.

Όποιος νομίζει ότι θα δει μια ακόμη αμερικάνικη μπιμουβιά απλά δεν ξέρει τι τον περιμένει. Ο Γάλλος δημιουργός του «Υπ’αρ.1 Δημόσιος Κίνδυνος» μεταφέρει στην οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Peter Craig διατηρώντας όλα τα στοιχεία που το διαφοροποιούν από ένα αστυνομικό βίπερ της σειράς. Ξεκινώντας από την πρώτη σχεδόν σουρεαλιστικής σύλληψης σκηνή της ταινίας με τα τσιγάρα και τις σφαίρες, η ταινία δεν έχει να πάει παρά μόνο στην απόλυτη μηδενιστική αναρχία. Μικρά κορίτσια που «δεν είναι αυτό που νομίζεις», σκληροτράχηλοι πρώην κατάδικοι που αποζητούν μια δεύτερη ευκαιρία στον ίσιο δρόμο, τρελαμένοι και άπληστοι έμποροι ναρκωτικών, παρακμασμένοι μηχανόβιοι άγγελοι με ναζιστικές τάσεις, ένα κουβάρι του λεγόμενου δυτικού πολιτισμού ποτισμένο από τυφλή βία και λατρεία για το χρήμα. Και γύρω τους άνθρωποι φτωχοί και τίμιοι, καμένοι από την οικονομική κρίση που κατέληξαν να ζουν σε trailer parks, λαθρομετανάστες που μαζεύουν τα πορτοκάλια, ένας λαός χωρίς χολιγουντιανή φωτογένεια, στο περιθώριο της Ιστορίας. Όλο αυτό το κουβάρι έχει στο μέσον του μια δύσκολη και απρόβλεπτη σχέση πατέρα κόρης, μακριά από ηθικολογικά και αναμενόμενα στερεότυπα, που ωστόσο παραμένει λειτουργική και κινητήρια δύναμη του μύθου. Αυτό το βίαιο αλλά βουτηγμένο στο χιούμορ σύμπαν δίνει την ευκαιρία στον Μελ Γκίμπσον να επιστρέψει θριαμβευτής στα 60 του, απολαμβάνοντας κάθε πτυχή του χαρακτήρα του. Μάλλον θα είναι η χρονιά του φέτος μια και σύντομα αναμένεται και η σκηνοθετική του δουλειά με τον Αντιρρησία Συνείδησης. Δίπλα του η νεαρή Έριν Μοριάρτι είναι απλά συναρπαστική. Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που μάλλον θα ενθουσιάσει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 03.11.16