Aferim! – ‘Αφεριμ!

Παραγωγή: Ρουμανία - 2016 

Συμπαραγωγοί: Βουλγαρία/Τσεχία/Γαλλία 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *  

Είδος: Εποχής

Σκηνοθεσία: Radu Jude

Πρωταγωνιστούν: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc.

Υπόθεση: Μολδοβλαχία 1835: ένας αστυνομικός και ο γιος του διασχίζουν τη ρουμανική ύπαιθρο, αναζητώντας έναν τσιγγάνο σκλάβο που κατηγορείται πως πλάνεψε τη γυναίκα του τοπικού Βογιάρου άρχοντα. Αυτός ο δημόσιος υπάλληλος με τον υπερβολικό του ζήλο, που θυμίζει σερίφη, οργώνει με το άλογό του τα άγρια Βαλκάνια και δεν χάνει ευκαιρία να μαθαίνει στο βλαστάρι του που τον συνοδεύει το νόημα της ζωής. Γρήγορα βρίσκουν τον σκλάβο αλλά η περιπλάνηση τους απέχει πολύ από το τέλος της…

Η τρίτη ταινία του Ράντου Ζούντε είναι μια αλληγορία για το τέλος της φεουδαρχικής Ευρώπης και την αρχή της Ευρώπης των Κρατών-Εθνών. Πάνω από όλα όμως είναι ένα γουέστερν με τσιγγάνους και κοτζαμπάσηδες που μεταφέρει στην οθωμανική Ανατολή την Αγριότερη Δύση. Ένας συνδυασμός της δικής μας Βαβυλωνίας και του Ταραντινικού Τζάνγκο, αν θα ήταν δυνατό να διανοηθεί κανείς κάτι τέτοιο. Το φολκλόρ εναλλάσσεται με την βία και τον παραλογισμό της εξουσίας και ο σαρκασμός για τις θρησκευτικές δοξασίες και τις δυσειδαιμονίες με τις χουμοριστικές διηγήσεις ερωτικών περιπετειών. Να ένα καλό παράδειγμα του πως θα μπορούσε να γίνει μια συγκροτημένη εγχώρια ταινία εποχής.

Αυτή η Βαλκανική Ταραντινιάδα μας αφορά άμεσα.

Βραβεία και διακρίσεις

Αργυρή Άρκτος Καλύτερης Σκηνοθεσίας : 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Μεγάλο Βραβείο της πόλης της Λισαβόνας : Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου IndieLisboa.

Επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τραιμπέκα.

Επιλογή της Ρουμανίας για το OSCAR Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 03.11.16