I, Daniel Blake – Εγώ ο Ντάνιελ Μπλέικ

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία/Βέλγιο - 2016 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Ken Loach

Πρωταγωνιστούν: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy, Briana Shann, Dylan McKiernan.

Υπόθεση: O Ντάνιελ Μπλέικ είναι ένας 59χρονος ξυλουργός-χήρος-από το Newcastle. Ύστερα από ένα βαρύ καρδιακό επεισόδιο εν ώρα εργασίας, οι γιατροί του απαγορεύουν να εργαστεί μέχρι νεωτέρας και έτσι θα πρέπει να καταφύγει στο κρατικό επίδομα για να ζήσει, όμως η γραφειοκρατία είναι αξεπέραστη. Στα γραφεία της Πρόνοιας, γνωρίζει μια νεαρή ανύπαντρη μητέρα με δύο μικρά παιδιά. Βρίσκοντας αναπάντεχη οικογενειακή θαλπωρή ο ένας στον άλλο, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προσπαθούν να αντισταθούν στις δυσκολίες… 

Δέκα χρόνια μετά τον πρώτο Χρυσό Φοίνικα για το «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι», ο Κεν Λόουτς  αποσπά τον δεύτερό του, ένας από τους λίγους διπλά βραβευμένους με το Φοίνικα δημιουργούς. Η νέα ταινία του σε σενάριο του σταθερού συνεργάτη του Πολ Λάβερτι, δεν ξεφεύγει από το στρατευμένο, ανθρωποκεντρικό σινεμά για το οποίο είναι διάσημοι. Δεν υπάρχει εδώ κάποια αισθητική καινοτομία, κάτι που δεν έχουμε δει σε άλλες εξίσου καλές και ενδιαφέρουσες ταινίες τους. Όμως αυτή η απλή ιστορία εμπερικλείει απίστευτα πολιτικά μηνύματα, εντελώς επείγοντα και απολύτως πανανθρώπινα. Μέσα από την τραγελαφική περιπέτεια ενός ηλικιωμένου ανθρώπου που δεν έχει τη δύναμη ούτε τη γνώση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις μια Οργουελικής ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας, οι δημιουργοί καταγγέλλουν εν προκειμένω όχι απλά την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης αλλά την ύπουλη επιχείρηση του κρατικού μηχανισμού να εξουθενώσει και να τιμωρήσει τους πολίτες στερώντας τους βασικά δικαιώματα ζωής στο όνομα της Οικονομίας. «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ, είμαι πολίτης. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο…» είναι το μότο της ταινίας και μέσα από αυτό οι Λόουτς και Λάβερτι κηρύττουν το δικό τους κοινωνικό μανιφέστο, που τουλάχιστον στη Βρετανία έχει αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά του. Συγκλονιστικό το πρωταγωνιστικό δίδυμο αφήνει στην κινηματογραφική ιστορία δύο ρόλους ζωής.

Μια ταινία για την χαμένη αξιοπρέπεια του μέσου ανθρώπου και τον αγώνα του να την διεκδικήσει ξανά αποτινάσσοντας τη ρετσινιά που του έχουν φορτώσει ότι η φτώχεια του είναι φυσική ιδιότητα και αποτέλεσμα του κακού του χαρακτήρα. I am Citizen..  

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 03.11.16