Snowden

Παραγωγή: Γαλλία/Γερμανία/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 134 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *  

Είδος: Πολιτικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Oliver Stone

Πρωταγωνιστούν: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Zachary Quinto, Melissa Leo, Rhys Ifans, Nicolas Cage, Tom Wilkinson, Joely Richardson, Jaymes Butler, Kenneth Thomas, Michael Benz, Robert Firth, Nicholas Rowe, Timothy Olyphant, Scott Eastwood, Keith Stanfield, Patrick Haynes, Stephanie Simbeck, Logan Marshall-Green.

Υπόθεση: Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν (Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ) εγκαταλείπει τη δουλειά του στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) των ΗΠΑ και πετά στο Χονγκ Κονγκ για να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους της Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ, (Ζάκαρι Κουίντο) και Ίβεν Μακάσκιλ (Τομ Γουίλκινσον), αλλά και τη σκηνοθέτιδα Λάουρα Πουατράς (Μελίσα Λίο). Ο Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν για την NSA και την CIA ως υψηλόβαθμος τεχνικός διαχειριστής ηλεκτρονικών συστημάτων, ανακαλύπτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί όλες τις ψηφιακές επικοινωνίες - όχι μόνο ξένων κυβερνήσεων και τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και των απλών Αμερικανών. Απογοητευμένος από τη δουλειά του και έχοντας συγκεντρώσει χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση των υποκλοπών, εγκαταλείπει την αγαπημένη του Λίντσεϊ Μιλς (Σαϊλίν Γούντλι) και βρίσκει το θάρρος να ακολουθήσει την προσωπική ηθική και τις αρχές του. Και η ιστορία συνεχίζεται…

Η πραγματική ιστορία είναι και πρόσφατη και (όσο γίνεται) γνωστή. Ένας εκλεκτός της Αμερικάνικης μυστικής πολιτικής, ένας νέος ρεπουμπλικάνος και πατριώτης που έθεσε την ιδιοφυία του στην υπηρεσία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του ανακαλύπτει ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. ΟΚ! Αυτός και μερικά εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι. Δεν χρειάζεται και πολλή φιλοσοφία για να καταλάβεις ότι όταν μια ισχυρή κυβέρνηση αποκτά την τελευταία λέξη της παρακολουθητικής τεχνολογίας θα παραμερίσει τις δημοκρατικές της επιφυλάξεις και θα την χρησιμοποιήσει. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τις ΗΠΑ που ακόμη και σήμερα βλέπουν τους Ρώσους ως απειλή για το δικό τους status quo (όχι ότι δεν είναι κατά κάποιο τρόπο). Η χαρισματική παρουσία του Τζόζεφ Γκόρντον Λίβιτ μας κάνει να ταυτιστούμε με έναν αμφιλεγόμενο ήρωα του οποίου ο βίος και η πολιτεία δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά στις πραγματικές τους διαστάσεις από αυτή τη σχεδόν αγιογραφική παραγωγή. Κινηματογραφικά άρτια, συναρπαστική και μοντέρνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπότητα και την απειλή του ολοκληρωτισμού (φοβερή η σκηνή της απολογίας μπροστά στο τεράστιο κεφάλι του επικεφαλής της Υπηρεσίας) αλλά δεν αποφεύγει πάντα το γνώριμο λαικισμό του δημιουργού του Πλατούν. Παρόλα αυτά βλέπεται με αμείωτο ενδιαφέρον και διαθέτει μια σειρά αξιόλογων ερμηνευτών στους δευτερεύοντες ρόλους με πρώτο και καλύτερο τον Ρις Ίφανς στο ρόλο του πράκτορα εκπαιδευτή.

Να σημειωθεί ότι είναι βασισμένη στα βιβλία «Time of the Octopus» του δικηγόρου του Σνόουντεν,  Ανατόλι Κουτσερένα (καμία νύξη για τη Ρωσία) και «Φάκελος Σνόουντεν: Η Ιστορία του Νο 1 Καταζητούμενου Ανθρώπου στον Κόσμο», του δημοσιογράφου του Guardian, Λουκ Χάρντινγκ. Η παρουσία του ίδιου του Σνόουντεν στους τίτλους τέλους δίνει τη σφραγίδα της επίσημης έγκρισης.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 03.11.16