Για μια ανάσα

Αυτή τη σεζόν η Ελένη Ράντου επιστρέφει με εκλεκτή παρέα στο θέατρο Διάνα, με το Σταμάτη Φασουλή να σκηνοθετεί  το ιδιόρρυθμο έργο της διάσημης Βρετανίδας συγγραφέα Ζίνι Χάρις How to hold your breath ( στα ελληνικά με τον τίτλο «Για μια ανάσα…»), έργο που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα αμέσως μετά το Royal Court στο Λονδίνο. 

Εσείς θα πουλάγατε τη ψυχή σας για 45 ευρώ; 

Υπάρχει έρωτας χωρίς συναλλαγή;

Πως προσαρμόζεσαι όταν οι καιροί αλλάζουν; 

Τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις για μια ανάσα; 

Η σύγχρονη αλληγορία της Ζίνι Χάρις, που ανέβηκε το 2015 στο Royal Court του Λονδίνου,  άγγιξε με μοναδικά πρωτότυπο τρόπο το ανυπεράσπιστο του σύγχρονου ανθρώπου μπροστά στο χρήμα και τη συναλλαγή. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ

Μια σύγχρονη οδύσσεια επιβίωσης δύο γυναικών που η ζωή τους μετατρέπεται σε απροσδόκητο θρίλερ ταξιδεύοντας  σε μια Ευρώπη που καταρρέει. Αναζητώντας τη δική τους Ιθάκη, τι θα πρέπει να κερδίσουν και τι να χάσουν; Ο κεντρικός ρόλος, η Άννα, είναι ένας σύγχρονος Φάουστ ή ένας σύγχρονος Οδυσσέας που παλεύει με θεούς και δαίμονες σε ένα υπαρξιακό ταξίδι επιβίωσης. Ένα ταξίδι στους φόβους του σύγχρονου «δυτικού» ανθρώπου, στους δαίμονες του, τις αξίες, τους εφιάλτες και τα όνειρά του, μια βαθιά κριτική στα σύγχρονα αδιέξοδα και συγχρόνως ένα γοητευτικό παραμύθι με αφόρητες αλήθειες.

Όπως λένε οι συντελεστές «Διαλέξαμε  αυτό το έργο γιατί είναι ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι σε όλους τους φόβους μας αλλά κι ένα ταξίδι πέρα από την απομόνωση και την εσωστρέφεια  που μας επιβάλλουν οι καιροί. Νοιώσαμε ότι ακουμπάμε σε σκέψεις που κάνουν αυτή τη στιγμή και άλλες φωνές κι ενώνονται με τις δικές μας». 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η Άννα Έντουαρντς είναι μια σύγχρονη ανεξάρτητη γυναίκα. Επιστήμονας, οικονομικά τακτοποιημένη, αδέσμευτη, ένας θεωρητικά ελεύθερος άνθρωπος του Δυτικού Κόσμου. Αυτόν τον γνώριμο τύπο γυναίκας βλέπουμε στην αρχή του έργου να σηκώνεται από το κρεβάτι όπου πέρασε ένα One night stand  με έναν ωραίο άνδρα που της έχει συστηθεί ως μεγαλοστέλεχος του ΟΗΕ. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο άνδρας θέλει να την πληρώσει για τις «υπηρεσίες» της. Η Άννα έξαλλη αρνείται, η κατάσταση μοιάζει σαν κωμική μπουλβάρ παρεξήγηση μέχρι που ο άνδρας αποκαλύπτει τη δαιμονική του φύση και φεύγοντας οργισμένος απειλεί την ηρωίδα μας ότι θα τον βρίσκει συνεχώς μπροστά της, αφήνοντάς της και ένα σημάδι για να μην τον ξεχνά. 45 ευρώ η διατίμηση της Άννας, ένα νούμερο (μαγικό;) που θα επανέρχεται στην παράσταση που από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να παίρνει τον αλληγορικό, σκοτεινό χαρακτήρα της. Σταδιακά η κατάσταση κλιμακώνεται και η κομεντί γίνεται θρίλερ (έστω και με κωμική επίφαση) καθώς η Άννα μαζί με την έγκυο αδελφή της ξεκινά ένα ταξίδι για μια θέση στην Αλεξάνδρεια (!!!). Στη διάρκεια αυτού του αλλόκοτου ταξιδιού κατά μήκος μιας φαντασιακής Ευρώπης, το έργο της Ζίνι Χάρις αρχίζει να ξεδιπλώνει την παράνοια ενός κόσμου που καταρρέει καθώς η ηρωίδα σπρωγμένη λες από τον προσωπικό της δαίμονα, περιπλανιέται ανάμεσα στον Φάουστ και τον Οδυσσέα, αναζητώντας μια νέα Ιθάκη.  

Η υπόθεση της οικονομικής κατάρρευσης και η αντιστροφή των ρόλων πρώτου και τρίτου κόσμου γίνεται το φόντο της καθόδου των δύο αδελφών προς την απόλυτη παρακμή, σαν εξιλαστήρια θύματα για την εμπορευματοποίηση των πάντων από τους νόμους της αγοράς. Ανάμεσα στο διάβολο που μας πήρε και μας σήκωσε και τον πανταχού παρόντα χαρούμενο εκπρόσωπο της εύκολης λύσης για όλα, πλασιέ των οδηγών how to, η Άννα ανακαλύπτει τον κόσμο από την ανάποδη και μαθαίνει μόνη της να παίρνει ανάσα για να σταθεί όρθια.

Η Ελένη Ράντου στο Θέατρο Διάνα μοιάζει να παίζει «εντός έδρας», φέρνοντας στα γνώριμα (αλλά πάντα υψηλά) δεδομένα της την Άννα της Χάρις. Στη διάρκεια της παράστασης διέρχεται όλη τη γκάμα των συναισθημάτων ενός ανθρώπου που παραπαίει αναζητώντας μια υπαρξιακή διέξοδο και καταφέρνει να πάρει μαζί της τους θεατές σε ένα θριαμβευτικό tour de force ανθρώπινης παρουσίας. Δεν ξεχνά όμως (προς τιμή της) να αφήσει χώρο και στην άλλη σπουδαία ερμηνεύτρια που υποδύεται την αδελφή της, την Λένα Ουζουνίδου (τη θρυλική πλέον Σταματία Αργυροπούλου), ηθοποιό εντελώς διαφορετικής σχολής και ιδιοσυγκρασίας. Οι δύο ερμηνεύτριες αλληλοσυμπληρώνονται τόσο καλά πάνω στη σκηνή που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάποια. Όμως και οι άντρες της παράστασης βρίσκονται σε πολύ καλή φόρμα, με τον Αντώνη Καρυστινό να αλωνίζει τη σκηνή με σκοτεινό μαγνητισμό και απειλητική ευφράδεια και τον απόλυτα άψογο Μελέτη Ηλία να αποτελεί την πιο Βρετανική παρουσία στη σκηνή, βγαλμένος λες από κάποια εφιαλτική σκηνή του Brazil. Πολύ καλή εντύπωση αφήνουν σε σύντομους ρόλους και οι Κρίς Ραντάνοφ στο ρόλο του πελάτη και Γιώργος Ματζιάρης  στο ρόλο του ελεγκτή. Ο τελευταίος είναι και ο βοηθός του σκηνοθέτη Σταμάτη Φασουλή, που στήνει ένα μαγικό θέαμα, τονίζοντας τόσο τα πανανθρώπινα στοιχεία των δύο γυναικείων χαρακτήρων όσο και το αλληγορικό στοιχείο της περιπλάνησης, φέρνοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο το έργο πιο κοντά στην ψυχοσύνθεση του ελληνικού κοινού. Το σύνολο ενισχύεται από τις ευφυείς σκηνογραφικές λύσεις, τα ιδιαίτερα κοστούμια και την υποβλητική μουσική υπόκρουση.

Ένα highlight της φετινής θεατρικής σεζόν μόλις άρχισε την δική του περιπλάνηση στην Αθήνα των χιλίων και μιας παραστάσεων. Δεν το χάνουμε με τίποτα! 

Τάσος Ντερτιλής

Αξιολόγηση: * * * * 1/2 

Η ταυτότητα της παράστασης

Απόδοση Κειμένου: Ελένη Ράντου

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη

Βοηθός Σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος 

Μουσική: Ναλίσσα Γκρήν

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Ματζιάρης 

Παίζουν: Ελένη Ράντου, Λένα Ουζουνίδου, Αντώνης Καρυστινός, Μελέτης Ηλίας, Κρίς Ραντάνοφ, Γιώργος Ματζιάρης. 

Πρόγραμμα Παραστάσεων

Έναρξη 3 Νοεμβρίου 2016

Τετάρτη-Πέμπτη: 20:00

Παρασκευή-Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 19:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Πλατεία: 19 ευρώ,  Εξώστης: 17 ευρώ,  Φοιτητικό: 15 ευρώ,  Ανέργων: 12 ευρώ 

Κάθε Πέμπτη: Γενική είσοδος: 17 ευρώ, Φοιτητικό: 15 ευρώ,  Ανέργων – συνταξιούχων: 12 ευρώ 

Τιμή προπώλησης στο viva.gr τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν: 15 ευρώ 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 

2 ώρες χωρίς διάλειμμα

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ

Ιπποκράτους 7, Αθήνα, Τηλ.2103626596