Under the Shadow – Στη Σκιά του Φόβου

Παραγωγή: Βρετανία/Κατάρ/Ιορδανία - 2016 

Διάρκεια: 84 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Τρόμου

Σκηνοθεσία: Babak Anvari

Πρωταγωνιστούν: Narges Rashidi, Avin Manshadi, Bobby Naderi, Ray Haratian, Arash Marandi.

Υπόθεση: Στην Τεχεράνη του 1988, οι προσπάθειες της Σιντέχ να επιστρέψει στις ιατρικές σπουδές της αποβαίνουν άκαρπες, αφού το καθεστώς της το απαγορεύει λόγω πολιτικοποιημένου παρελθόντος. Ο σύζυγος της που είναι γιατρός υπηρετεί κάπου μακριά στο μέτωπο του ήδη οκταετούς πολέμου με το Ιράκ ενώ οι αεροπορικές επιδρομές απειλούν όλο και περισσότερο την Τεχεράνη. Καθώς γείτονες και συγγενείς τα μαζεύουν και φεύγουν από την πόλη, η Σιντέχ μένει μόνη στην πολυκατοικία με τη μικρή της κόρη, Ντόρσα, η οποία αρρωσταίνει όλο και περισσότερο. Αρχικά η Σιντέχ αποδίδει τη συμπεριφορά του κοριτσιού στην αγαπημένη της κούκλα που έχει χαθεί μυστηριωδώς, σταδιακά όμως συνειδητοποιεί με τρόμο ότι στο κτίριο δεν είναι μόνες και ότι απόκοσμα πνεύματα τις στοιχειώνουν.

Στην πρώτη σκηνοθετική δουλειά του μεγαλωμένου στη Βρετανία Ιρανού Μπαμπάκ Ανβάρι μαθαίνουμε ότι όταν το τζίνι βγαίνει από το μπουκάλι δεν είναι πάντα για να εκτελέσει τις τρεις επιθυμίες του αφέντη του. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μάλλον τσαντισμένο και έρχεται με φόρα για κακό σκοπό, καβάλα σε μια ρουκέτα. Ο πόλεμος φέρνει πολλά κακά αλλά και η Ισλαμική Επανάσταση πολλά χειρότερα για μια γυναίκα που θέλει να είναι ελεύθερη και αυτεξούσια. Πολιτική αλληγορία λοιπόν για την καταπίεση της γυναίκας από την αναχρονιστική παράδοση και την καταπίεση του τσαντόρ και της υποτέλειας που εξυπηρετείται θαυμάσια από το κλίμα μεταφυσικού τρόμου που χτίζει με δεξιοτεχνία ο σκηνοθέτης. Εδώ το γνώριμο δραματικό ύφος των ταινιών του Άσγκαρ Φαραντί δέχεται μια ένεση εφιαλτικού χολιγουντιανού horror movie και το αποτέλεσμα είναι σκοτεινό, απειλητικό και σοκαριστικό.   

Βρετανική παραγωγή που γυρίστηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας (ούτε λόγος για Τεχεράνη) και ομιλεί Φαρσί (Περσικά) κρατά τον δυτικό θεατή στην άκρη του καθίσματος καθότι δεν ξέρει τι να περιμένει και από πού θα του έρθει ο τρόμος. Τα αερικά και τα στοιχειά βέβαια υπάρχουν και στη δική μας λαογραφία οπότε το Ελληνικό κοινό ίσως, ξεπερνώντας το θέμα της γλώσσας, να ειναι πιο οικείο με την τρομακτική και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Ανβάρι.

Μια ιδιαίτερη περίπτωση σινεφίλ ταινίας που θα ήταν απορίας άξιο πως θα γινόταν δεκτή από το σύνηθες κοινό των Multiplex αν προβαλλόταν σ αυτά. Στις πρόσφατες Νύχτες Πρεμιέρας πάντως, προβλήθηκε σε sold out προβολή και τιμήθηκε με το Βραβείο Σεναρίου. Ήδη είναι υποψήφια για 6 βασικά βραβεία Bifa, τα Βρετανικά βραβεία ανεξάρτητων ταινιών και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Βρετανίας για το ξενόγλωσσο Oscar.    

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 03.11.16