Obchod Na Korze – Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Τσεχοσλοβακία - 1965 

Διάρκεια: 125 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Ján Kadár, Elmar Klos

Πρωταγωνιστούν: Ida Kaminska, Jozef Kroner, Hana Slivková, Martin Hollý, Adam Matejka, Frantisek Zvarík, Mikulás Ladizinský.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη της Ανατολικής Σλοβακίας, στην περίοδο της Ναζιστικής Κατοχής της ενωμένης τότε Τσεχοσλοβακίας. Ο Τόνο Μπρίτκο, ένας φτωχός ξυλουργός, ζει με τη γυναίκα του την φιλάργυρη Εβελίνα, που δεν τον έχει και σε μεγάλη υπόληψη. Ένα βράδυ, παρουσιάζεται μια ευκαιρία βελτίωσης του κοινωνικού τους στάτους όταν έρχεται επίσκεψη η αδελφή της Εβελίνας με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι ο αστυνομικός διοικητής της πόλης εντεταλμένος από τις κατοχικές δυνάμεις. Αυτός θα προσφέρει στον Τόνο την επιστασία ενός μαγαζιού κουμπιών που βρίσκεται στην Κεντρική Οδό, που ανήκει σε μια ηλικιωμένη θεόκουφη Εβραία, της οποίας βέβαια ετοιμάζουν την απομάκρυνση μαζί με όλο τον εβραϊκό πληθυσμό της πόλης.  Όταν ο Τόνο πηγαίνει την επόμενη μέρα στο μαγαζί, γνωρίζει την ηλικιωμένη και αγαθή κυρία Λατμάνοβα, μια γιαγιά που δεν έχει συνείδηση του τι γίνεται γύρω της. Ένα φίλος του Τόνο και μέλος της αντίστασης, ο Κουχάρ, του προτείνει να την κρατήσει στο μαγαζάκι χωρίς να της πει τίποτα και να παριστάνει το βοηθό της. Έτσι και γίνεται και σιγά σιγά ο Τόνο αρχίζει να συμπαθεί την καλοκάγαθη γυναίκα. Έρχεται όμως η ώρα που οι Αρχές ανακοινώνουν το μάζεμα των Εβραίων που φυσικά τους ετοιμάζουν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τι θα κάνει ο Τόνο;…

Μια εμβληματική πια τραγικωμωδία, από τις πρώτες ταινίες που ασχολήθηκαν με την εξόντωση των Εβραίων στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, από ένα σκηνοθετικό δίδυμο που είχε ενεργό ρόλο στην κινηματογραφική άνοιξη του Τσέχικου σινεμά της δεκαετίας του 60.

Δραματική, αέρινη, χιουμοριστική και ποιητική η συγκινητική ιστορία δύο ανθρώπων που βρέθηκαν στη δίνη των ιστορικών γεγονότων, υπήρξε παγκόσμια επιτυχία και κατέκτησε μεταξύ άλλων το ξενόγλωσσο Oscar το 1966. Η πρωταγωνίστρια Ίντα Καμίνσκα, γόνος μεγάλης Εβραϊκής οικογένειας Θεατρίνων από την Οδησσό, υπήρξε επίσης υποψήφια για Oscar και Χρυσή Σφαίρα γυναικείας ερμηνείας.

Διανομή: New Star

Αποκλειστικά στην Αλκυονίδα από 10.11.16