Sieranevada

Παραγωγή: Ρουμανία - 2016 

Σε συμπαραγωγή με:

Γαλλία/Βοσνία/Κροατία/FYROM 

Διάρκεια: 173 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2  

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Cristi Puiu

Πρωταγωνιστούν: Mimi Branescu, Mirela Apostu, Ilona Brezoianu, Ana Ciontea, Ioana Craciunescu, Valer Dellakeza, Aristita Diamandi, Dana Dogaru, Bogdan Dumitrache, Simona Ghita, Marin Grigore, Tatiana Iekel, Petra Kurtela, Rolando Matsangos.

Υπόθεση: Τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo, μια οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα μνημόσυνο. Ο επιτυχημένος νευροχειρουργός Λάρι έρχεται στο πατρικό του για να περάσει την ημέρα με την οικογένειά του και να τιμήσουν τα σαράντα από το θάνατο του πατέρα του. Αυτές οι οικογενειακές μαζώξεις όμως πάντα ενέχουν τον κίνδυνο να σε φέρουν αντιμέτωπο με τους φόβους σου, το παρελθόν και τις αμφιβολίες σου για τη θέση σου στην ιεραρχία της οικογένειας. Αυτό ακριβώς που συμβαίνει στον Λάρι…

Η νέα ταινία του Κρίστι Πούιου, δημιουργού του φημισμένου «Ο Θάνατος του Κυρίου Λαζαρέσκου», είναι ένα πολυπρόσωπο δράμα με έντονα σατιρικά στοιχεία και άφθονο κοινωνικό σαρκασμό που εξελίσσεται κυρίως μέσα στα 50 τετραγωνικά ενός μέσου διαμερίσματος. Σπάνια έχουμε δει τόσο επιτυχημένη σκηνοθετικά αξιοποίηση ενός περιορισμένου χώρου και τόσο καλοκουρδισμένη ενορχήστρωση μιας ολόκληρης σειράς ομιλούντων χαρακτήρων σε ταινία. Ένας τρίωρος άθλος που καταφέρνει να χωρέσει όλη την πρόσφατη Ρουμάνικη ιστορία, να συνδιαλλαγεί σαρκαστικά με το κομμουνιστικό παρελθόν, να «παίξει» με τις διεθνείς θεωρίες συνωμοσίας, να παρουσιάσει ένα σύγχρονο πορτραίτο μιας με το ζόρι άθεης χώρας που ανακαλύπτει ξανά το μεταφυσικό και τη θρησκεία και να γίνει τηρουμένων των αναλογιών μια τσεχωφική μικρογραφία του σύγχρονου κόσμου. Και όλα αυτά κάτω από τη σκέπη της Σιέρα Νεβάδα, ενός τίτλου που δεν παραπέμπει πουθενά μέσα στην ταινία.

Όταν ο σκηνοθέτης ρωτήθηκε ποιο είναι το νόημα του τίτλου, απάντησε τα εξής:

«Προέκυψε από ένα ερώτημα που έκανα στον εαυτό μου «Γιατί αλλάζουν οι τίτλοι ανάλογα με την εθνικότητα;» Με τρελαίνει. Αρχικά σκέφτηκα να δίνω εγώ τίτλους σε κάθε γλώσσα. Τώρα κατέληξα σε ένα τίτλο που δε θα άλλαζε. Το ενδιαφέρον είναι ότι συχνά εμφανίζεται με δύο λέξεις: Sierra Nevada. Στα Ρουμάνικα εμφανίζεται ως μία λέξη, όπως ο τίτλος. Άλλαξα την ορθογραφία της λέξης, έτσι ώστε ο κόσμος να σκέφτεται «Δε γράφεται έτσι». Πώς γράφεται λοιπόν; Στα Ιαπωνικά; Στα Γεωργιανά; Είναι τελείως χαζό. Το γεγονός ότι ο κόσμος κρατάει λογαριασμό, κι έρχεται και μου λέει ότι έχω κάνει λάθος με ευχαριστεί. Ποιόν ενδιαφέρει αλήθεια! Το μυαλό μας έχει τέτοια δίψα για νόημα, που θα δημιουργήσει νόημα από το τίποτα. Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε τίτλος θα δούλευε, αλλά δε μπορείς να το κάνεις αυτό. Πρόκειται για μια πολύ προσωπική ερώτηση. Είναι ένας τίτλος που μου ήρθε στο μυαλό. Πως προέκυψε; Είναι ένα μυστήριο, όπως τόσα άλλα. Η λέξη Sieranevada ακούγεται σαν κάποιο γουέστερν, παρότι δεν υπάρχει κάποιο με αυτό τον τίτλο. Θυμίζει χιονισμένα τοπία που με τη σειρά τους θυμίζουν κομμουνιστικές πολυκατοικίες, τις αλυσίδες των μπλοκ που είναι φτιαγμένες από ανοιχτόχρωμη πέτρα. 

‘Ενας αφηρημένος τίτλος για μια απόλυτα συγκεκριμένη σινεφίλ απόλαυση που συμμετείχε στο Φεστιβάλ Καννών και ήδη υποβάλλεται από τη Ρουμανία για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Το Ρουμανικό σινεμά κεντάει φέτος! 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 10.11.16