Smrt U Sarajevu – Θάνατος στο Σαράγεβο

Παραγωγή: Βοσνία Ερζεγοβίνη/Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 86 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Κοινωνικοπολιτικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Danis Tanovic

Πρωταγωνιστούν: Snezana Vidovic, Izudin Bajrovic, Vedrana Seksan, Muhamed Hadzovic, Faketa Salihbegovic, Edin Avdagic Koja και ο Jacques Weber.

Υπόθεση: Ένα διεθνές γκαλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand πρόκειται να ξεκινήσει το βράδι στο πολυτελές ξενοδοχείο Ευρώπη στο κέντρο του Σαράγεβο. Το πρωί της ίδιας ημέρας το απλήρωτο επί δύο μήνες προσωπικό αποφασίζει δυσαρεστημένο να κηρύξει απεργία, βάζοντας σε κίνδυνο τόσο τη διοργάνωση όσο και την ίδια τη λειτουργία  του ξενοδοχείου που οι τράπεζες ετοιμάζονται να κατασχέσουν λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών. Εν τω μεταξύ ο επιφανής Γάλλος προσκεκλημένος ομιλητής καταφθάνει στο ξενοδοχείο, η κρατική ασφάλεια τίθεται σε συναγερμό, στην ταράτσα η τηλεόραση παίρνει συνεντεύξεις από πολιτικά πρόσωπα, η αφοσιωμένη ρεσεψιονίστ βάζει τα δυνατά της να πάνε όλα καλά (ενώ η μητέρα της στα πλυντήρια οργανώνει την απεργία) και ο απελπισμένος διευθυντής του ξενοδοχείου στρέφεται στους σκληρούς τύπους που διευθύνουν το καμπαρέ στο υπόγειο του κτιρίου. Ένα ευρωβαλκανικό χάος που περιμένει το σπίρτο που θα ανάψει τη φωτιά.

Ο βραβευμένος με Oscar Βόσνιος δημιουργός Ντάνις Τάνοβιτς επιστρέφει επιτέλους στην πατρίδα του, γυρίζοντας για πρώτη φορά μια ταινία στο αγαπημένο του και μαρτυρικό Σαράγεβο. Στη βάση της ιστορίας του βρίσκεται ένα θεατρικό έργο του αμφιλεγόμενου Μπερνάρ Ανρί Λεβί το “Hotel Europe”, που έκανε πρεμιέρα στο Εθνικό Θέατρο του Σαράγεβο, τον Ιούνιο του 2014. Το έργο του Λεβί είναι ο μονόλογος ενός άνδρα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Σαράγεβο, όπου κάνει πρόβες για την ομιλία του με θέμα την 100η επέτειο από τη δολοφονία του Αρχιδούκα Franz Ferdinand. Η ταινία το περιλαμβάνει στην πλοκή (με μάλλον περιπαικτική διάθεση) προτιμώντας όμως να απλωθεί στους διαδρόμους του ξενοδοχείου, εκεί που παίζεται το δράμα (ή μήπως η παράλογη κωμωδία;) ενός νεόκοπου και πάντα διχασμένου έθνους.

Η ταινία που εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο διαθέτει πολλούς χαρακτήρες αντιπροσωπευτικούς της μεταπολεμικής εξέλιξης της Βοσνιακής κοινωνίας αλλά και το σεναριακό εύρημα του χαρακτήρα που ονομάζεται Γκαβρίλο Πρίντσιπ (συνώνυμος του δολοφόνου του Αρχιδούκα) ο οποίος και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα τεκταινόμενα. Στην πόλη που άναψε η σπίθα του πολέμου που διέλυσε την παλιά Ευρώπη, έφερε εκατομμύρια νεκρούς και οδήγησε σε ένα νέο ακόμη χειρότερο πόλεμο, το φιτίλι του μίσους είναι ακόμη αναμμένο και χρειάζεται μόνο μια τυχαία κίνηση για να πάρει φωτιά. Ποια είναι η ταυτότητα της πατρίδας του αναρωτιέται ο Τάνοβιτς. Γιατί δεν κλείνουν οι πληγές, γιατί δεν τελειώνει το μίσος. Ένας θάνατος πάντα ενέχει τον κίνδυνο εξάπλωσης. 100 χρόνια μετά ίσως και τίποτα να μην άλλαξε.

Καταιγιστική δράση, σαρκαστικό χιούμορ, δουλεμένοι χαρακτήρες, υπόκωφη ένταση και ένα φοβερό ειρωνικό φινάλε. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και entertaining ταινία που αφορά πολύ μεγαλύτερη μερίδα του κοινού από ότι θα νόμιζε κανείς εκ πρώτης όψεως…

Βραβείο Fipresci και μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου,

Διανομή: AMA Films

Στις αίθουσες από 10.11.16