La Pazza Gioia – Η τρελή χαρά

Παραγωγή: Ιταλία/Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 118 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματική Κομεντί

Σκηνοθεσία: Paolo Virzi

Πρωταγωνιστούν: Micaela Ramazzotti, Valeria Bruni Tedeschi, Valentina Carnelutti, Marco Messeri, Bob Messini, Roberto Rondelli, Anna Galiena, Tommaso Ragno, Beatrice Schiros, Sergio Albelli, Marisa Borini.

Υπόθεση: Στη Βίλα Μπιόντι, μια ψυχιατρική κλινική με προοδευτικές μεθόδους, έξω από την Πιατόια της Τοσκάνης, νοσηλεύονται ανάμεσα σε πολλές άλλες ασθενείς η Μπεατρίτσε και η Ντονατέλα. Η πρώτη είναι μια φαντασιόπληκτη μανιοκαταθλιπτική αριστοκράτισσα που αυτοαποκαλείται δισεκατομμυριούχος και φίλη παγκόσμιων ηγετών. Η δεύτερη είναι μια εσωστρεφής κι εύθραυστη νεαρή κοπέλα με πολύ τραυματικό παρελθόν, «κλειδωμένη» στον δικό της μυστηριώδη κόσμο. Οι δύο φαινομενικά αταίριαστες αυτές υπάρξεις θα έρθουν κοντά, όταν τους δοθεί μια ευκαιρία να δραπετεύσουν. Θα ανακαλύψουν σταδιακά η μια την άλλη, θα αλληλοβοηθηθούν και θα γνωρίσουν την ευτυχία μαθαίνοντας να αγαπούν τις ατέλειές τους.  

Μετά το θρίαμβο του Ανθρώπινου Κεφάλαιου, ο Πάολο Βίρτζι συνεργάζεται ξανά με τη Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι αλλά και με τη συμβία του Μικαέλα Ραματσότι, σε μια ιστορία όχι-και- τόσο-καθημερινής τρέλας, που προσφέρει στο θεατή ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά γυναικεία δίδυμα από την εποχή των Θέλμα και Λουίζ! Ιδιαίτερα η κοντέσα Τεντέσκι, σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της ερμηνευτικής της καριέρας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρασύρει το θεατή στον ανεμοστρόβιλο που είναι η Μπεατρίτσε, γεμάτη ενέργεια που ξεχύνεται από κάθε πτυχή της χαρούμενης ύπαρξής της. Από την άλλη η σκοτεινή Ντονατέλα είναι η άλλη όψη αυτού του γυναικείου νομίσματος, με την κατάθλιψη και τη μαύρη απελπισία να της έχουν σαλέψει τα λογικά. Οι δύο γυναίκες μαζί είναι σαν τις δύο όψεις του Ιανού, του Ρωμαίου Θεού με τα δύο πρόσωπα, που συμβολίζουν τη μετάβαση από το παρελθόν προς το μέλλον, καθώς ξεχύνονται με ένα κόκκινο κάμπριο στις εξοχές της Τοσκάνης σκαλίζοντας τις πληγές του παρελθόντος και αναζητώντας την ουσία της ύπαρξης σε ένα φαντασιακό μετά…

Από τις ταινίες που χωρίς να είναι αριστουργήματα, αφήνουν μια υπέροχη γεύση και ένα χαμόγελο στα χείλη. Ένα road movie μέσα στην τρελή χαρά.     

Βραβεία / Συμμετοχές:

  • Επίσημη Συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2016
  • Επίσημη Επιλογή, Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2016 για Α΄ γυναικείο ρόλο για την Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι
  • Επίσημη πρεμιέρα αφιερώματος Italian Film Days, 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας
  • Βραβείο Κοινού (Δεύτερη Θέση),  Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βαρσοβίας 2016
  • Θρίαμβος με 7 βραβεία και 5 υποψηφιότητες στα Ετήσια Βραβεία των Ιταλών Κριτικών Nastro d’ Argento. 

Διανομή: Strada Films

Στις αίθουσες από 17.11.16