L’Avenir – Το Μέλλον

Παραγωγή: Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 101 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Mia Hansen-Løve

Πρωταγωνιστούν: Isabelle Huppert, André Marcon, Roman Kolinka, Edith Scob, Sarah Le Picard, Solal Forte, Elise Lhomeau.

Υπόθεση: Η Ναταλί είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας σε ένα Λύκειο του Παρισιού. Παντρεμένη με ένα επίσης καθηγητή, έχει δύο μεγάλα παιδιά και μια κτητική μητέρα στα πρόθυρα της γεροντικής κατάθλιψης. Παθιασμένη με την δουλειά της, έχει ως μόνη απόλαυση τη μελέτη και τα βιβλία της, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στην οικογένεια της και τους παλιούς μαθητές της.  Όταν μια μέρα ο σύζυγός της, της ανακοινώνει ότι θα την αφήσει για μία άλλη γυναίκα, η Ναταλί λίγο μοιάζει να εκπλήσσεται πραγματικά. Καθώς μένει μόνη και «ελεύθερη», θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες της ζωής της.

Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν λέει ένα αρχαίο ελληνικό απόφθεγμα. Η Μία Χάνσεν Λοβ μάλλον δεν το έχει υπόψη της, παρασυρμένη ίσως από την προσωπικότητα της ηρωίδας της που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και τις ανατροπές μιας τακτοποιημένης ζωής, συζητώντας ακατάπαυστα με όλους για όλα. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αυτή την προσωπικότητα υποδύεται-ακριβώς όπως πρέπει- η μία και μοναδική Ιζαμπέλ Ιπέρ!

Υπάρχουν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που θίγει αυτή η Ρομερικών αποχρώσεων φιλοσοφική παραβολή για τη ζωή μετά τα πρώτα ήντα αλλά το μη γαλλόφωνο κοινό μάλλον δεν θα εντυπωσιαστεί. Ο Σατωβριάνδος, ο Ρουσώ, ο Διαφωτισμός είναι μόνιμα παρόντες στη «δράση» αφού το απαιτεί και το επάγγελμα της ηρωίδας. Εντελώς αντίθετη η μητέρα της, πρώην μοντέλο που δεν πήρε καθόλου καλά τα γηρατειά, κλεισμένη στο σπίτι με βαριά κατάθλιψη και συντροφιά μια παχουλή μαύρη γάτα. Το δυνάμει ερωτικό ενδιαφέρον της ταινίας, ο αγαπημένος πρώην μαθητής της Ναταλί, δεν εξερευνάται ποτέ αφού η κυρία καθηγήτρια αποδεικνύεται υπεράνω τέτοιων περιστάσεων.

Ωραία όλα αυτά και ποτισμένα με ένα υποχθόνιο χιούμορ όμως το εγχείρημα είναι πολύ εγκεφαλικό. Υπήρξαν όμως και φανατικοί θιασώτες του αφού η ταινία τιμήθηκε με βραβείο σκηνοθεσίας στο φετινό φεστιβάλ Βερολίνου. Οι ώριμες κυρίες θα εκτιμήσουν δεόντως την ταινία.

Διανομή: Σπέντζος Φιλμς

Στις αίθουσες από 17.11.16