Room18: Το νέο αστικό ξενοδοχείο

 

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ (ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ) ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ...

Τρία πρωτοποριακά δωμάτια και ακόμη 262 προτάσεις παρουσιάζονται στην πρωτότυπη έκθεση Room18.

Πως θα ήταν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία; Ένα δωμάτιο - διάδρομος προσαρμοσμένο στις διαθέσεις του ταξιδιώτη; Ένας χώρος ύπνου μέσα σε ένα αιωρούμενο κουτί ονείρων;

Η Διεθνής Επιθεώρηση Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνέχεια του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού Room18, με θέμα το δωμάτιο ενός αστικού Ελληνικού ξενοδοχείου 18m2, διοργανώνουν την έκθεση Room18, παρουσιάζοντας 262 νέες προτάσεις, 582 δημιουργών, από 17 χώρες.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, σε χώρο 500 μ2, από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1), τα τρία βραβευμένα δωμάτια, του ομώνυμου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Σχεδιασμού, όπως τα φαντάστηκαν και τα σχεδίασαν οι Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος (1ο Βραβείο - Ελλάδα), João Prates Ruivo (2ο Βραβείο - Πορτογαλία) και Sara Navazo Saez De Arregui & Edorta Larizgoitia Andueza (3ο Βραβείο - Ισπανία). 

Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί μέσα στα δωμάτια και να βιώσει μια εμπειρία που αψηφά τα συμβατικά όρια εστιάζοντας στην έννοια της διαμονής ως μία ξεχωριστή δομή που γεννά νέα συναισθήματα και αντιλήψεις.

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους καταξιωμένους καθηγητές και αρχιτέκτονες, Γεώργιο Πανέτσο, Γιάννη Αίσωπο, Γιώργο Τζιρτζιλάκη και Μέμο Φιλιππίδη.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο - Λεωνίδας Παπαλαμπρόπουλος - Ελλάδα | "Elyseum & the politics of the golf course": Ένα καταπράσινο δωμάτιο - πάρκο, εμπνευσμένο από τα Ηλύσια Πεδία και την δομή του γηπέδου του Γκολφ, εκφράζεται ως ένα απέραντο τοπίο, σημείο ξεκούρασης και ελεύθερου χρόνου, σύμφωνα με τον Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλο, αρχιτέκτονα του πολυβραβευμένου ξενοδοχείου Λειβαθώ στην Κεφαλλονιά.   

2ο Βραβείο - João Prates Ruivo (FORA) - Πορτογαλία: Ο João Prates Ruivo του πολυβραβευμένου γραφείου FORA, με έδρα το Λονδίνο, έχοντας ως βασική ιδέα ότι ένα δωμάτιο ξενοδοχείου είναι παράλληλα και ένας χώρος προσωπικής έκφρασης, συνέλαβε ένα δωμάτιο - διάδρομο, με πλάτος 1 και μήκος 18 μέτρα, στο οποίο όλα τα έπιπλα, με την βοήθεια αυτοματισμών, μπορούν να αναρτούνται σε διάφορα ύψη, ανάλογα με τις διαθέσεις του χρήστη.

3ο Βραβείο - Sara Navazo Saez De Arregui, Edorta Larizgoitia Andueza (LA-NA) – Ισπανία | "Το κουτί των ονείρων": Η Sara Navazo Saez De Arregui και ο Edorta Larizgoitia Andueza, προτείνουν ένα δωμάτιο ύπνου μέσα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Το κρεβάτι, σημείο υπενθύμισης ότι ο ταξιδιώτης δεν είναι στο σπίτι του, κρεμιέται στο κέντρο του χώρου, μέσα σε ένα ξύλινο κουτί, και λειτουργεί ως ένας χώρος απομόνωσης από το υπόλοιπο δωμάτιο, από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στόχος της έκθεσης Room18 είναι η παρουσίαση ιδεών που θα αναθεωρήσουν τα ισχύοντα δεδομένα στην αρχιτεκτονική της φιλοξενίας εστιάζοντας στις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη.  Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει και ο ειδικός τόμος Room18, στον οποίο θα παρουσιάζονται αναλυτικά τα τρία βραβευμένα δωμάτια και οι 100 καλύτερες προτάσεις, σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, την οποία συντόνισε η κ. Ναταλία Μπούρα, Υπεύθυνη του Αρχείου Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, μίλησαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής και οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες.

Ο Γ. Πανέτσος, συνεπιμελητής και μέλος της κριτικής επιτροπής τόνισε μεταξύ άλλων πως, σε αντίθεση με τους προηγούμενους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς που έχουν διοργανώσει οι ΔΟΜΕΣ τα τελευταία 10 χρόνια, το Room18 έχει κυρίως έναν διερευνητικό χαρακτήρα για το πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας διάλογος μεταξύ της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού. Εξήγησε πως η επιλογή για το σχεδιασμό ενός δωματίου αστικού ξενοδοχείου έγινε με κύριο άξονα τον εσωτερικό χώρο, χωρίς αυτός να επισκιάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως θα ήταν μια εξοχική θέα.

Ο κ. Αίσωπος υπενθύμισε ότι η αρχιτεκτονική είναι ιδέα και εμπειρία στο χώρο και είναι αυτή που θέτει υπό αμφισβήτηση παραδεκτούς και αναμενόμενους κανόνες, επανερμηνεύει και επανακαθορίζει τα ίδια τα δεδομένα της τουριστικής κατοίκησης.

Ο κ. Τζιρτζιλάκης τόνισε πως αυτή η έκθεση ανοίγει ένα διάλογο για την ίδια την αρχιτεκτονική, αντικρίζοντας πια τον τουρίστα ως ταξιδιώτη και εκφράζοντας την αξία της αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου.

Ο κ. Φιλιππίδης είπε πως το πρόγραμμα Room18 είναι ένα τολμηρό και πρωτότυπο πρόγραμμα ακριβώς γιατί ασχολείται με το εσωτερικό, ενώ ανέφερε πως πια – στον αρχιτεκτονικό κλάδο – το ξενοδοχείο είναι το κύριο αντικείμενο, γεγονός που κάνει το Room18 πιο επίκαιρο από ποτέ.

Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες, στη συνέχεια, δήλωσαν ενθουσιασμένοι που βλέπουν τις ιδέες τους υλοποιημένες. Τέλος, το λόγο πήρε ο συνεπιμελητής της έκθεσης, κ. Σούλης, ο οποίος έδωσε μία ενδεικτική τάξη μεγέθους των υλικών που χρειάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η έκθεση Room18, όπως 150τ.μ. καθρέπτης (1ο Βραβείο), τέσσερις τόνους χάλυβα (2ο Βραβείο) και 2 τόνους ξυλεία (3ο Βραβείο), ενώ πάνω από 40 άτομα δούλεψαν για την κατασκευή των δωματίων, τις τελευταίες 2 εβδομάδες.

Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Αλέξη Ευσταθόπουλου (Photo Credit: Αλέξης Ευσταθόπουλος)

ΙΝΦΟ

Το νέο αστικό ξενοδοχείο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 210 3453111

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά

Εγκαίνια: 18.11.2016, ώρα 20:00

Διάρκεια: 19.11 – 4.12.2016

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00,

HASHTAG έκθεσης: #Room18BM

Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 7 - Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €3,5 (επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.benaki.gr/admission για τις σχετικές λεπτομέρειες)

Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: Έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.