Allied - Σύμμαχοι

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 124 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Ρομαντικό Θρίλερ Κατασκοπείας

Σκηνοθεσία: Robert Zemeckis

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Marion Cotillard, Jared Harris, Matthew Goode, Lizzy Caplan, Anton Lesser, August Diehl, Camille Cottin, Charlotte Hope, Marion Bailey, Simon McBurney, Daniel Betts, Thierry Frémont.

Υπόθεση: 1942: Ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται σε κάθε μέτωπο, στο Γερμανοκρατούμενο Μαρόκο προσγειώνεται μυστικά ένας αξιωματικός των Συμμάχων. Ο Καναδός Μαξ Βατάν (Μπραντ Πιτ) βρίσκεται σε μυστική αποστολή για την οποία πρέπει να υποδυθεί τον σύζυγο της Γαλλίδας Μαριάν Μποσεζούρ (Μαριόν Κοτιγιάρ) η οποία ήδη βρίσκεται στην Καζαμπλάνκα και έχει καταφέρει να συνάψει φιλικές σχέσεις με τους Ναζί. Αν και έμπειροι κατάσκοποι και οι δύο, που πρέπει να αποφεύγουν κάθε συναισθηματική εμπλοκή, είναι μοιραίο να ερωτευτούν κατά τη διάρκεια της αποστολής τους. Την επιτυχία τους ακολουθεί η φυγή και ο γάμος. Ένας γάμος που σύντομα θα σταματήσει να είναι ειδυλλιακός όταν ο Μαξ ενημερώνεται από την Υπηρεσία του ότι είναι πολύ πιθανό να ζει ένα ψέμα το οποίο ο ίδιος θα πρέπει να ξεσκεπάσει και να τελειώσει…

Η κλασσική Καζαμπλάνκα αναβιώνει κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα του αποδεδειγμένα σπουδαίου δημιουργού του Forrest Gump αλλά και πολλών άλλων διάσημων ταινιών Ρόμπερτ Ζεμέκις. Και βέβαια, με βάση τα πάντα υψηλά στάνταρ του Ζεμέκις, είναι αναμενόμενη η τεράστια φροντίδα στον τεχνικό και καλλιτεχνικό τομέα με την οποία έχει επενδυθεί η ταινία. Γραμμένη από τον Βρετανό Στίβεν Νάιτ που έχει αποδείξει ότι ξέρει να συνδυάζει οικογενειακό δράμα και θρίλερ (Locke) εξελίσσεται σαν χαλαρό remake εκείνης της αξέχαστης ρομαντικής ταινίας, επιχειρώντας βέβαια να συνδυάσει το χολιγουντιανό πολεμικό ρομάντζο με στοιχεία θρίλερ και οικογενειακού δράματος. Όλα καλά λοιπόν. Α ναι! Το κυριότερο δεν είπαμε! Διαθέτει ένα «καυτό» ερμηνευτικό δίδυμο, που θεωρητικά τουλάχιστον θα πλημμύριζε με τη μεγάλη χημεία του την οθόνη, παρασύροντας το θεατή σε ένα ταξίδι σε εποχές δύσκολες με διλήμματα, πάθη και μεγάλες προδοσίες. Ένα απόλυτα χολιγουντιανό παρελθόν. Και με το καλύτερο timing από άποψη Marketing (αν με πιάνεις) !

Τι δεν πήγε καλά λοιπόν; Α) Η χημεία, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, δεν αποτυπώθηκε στην οθόνη. Η Μαριόν Κοτιγιάρ, όσο εξαιρετική και να είναι, δεν είναι Ίνγκριντ Μπέργκμαν και ο Μπραντ Πιτ, όσο όμορφος και να είναι στα 50 και κάτι, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ δε θα γίνει ποτέ. Μπαίνουν στο κοστούμι του ρόλου αλλά όχι στην ψυχή του. Β) Η σκηνοθεσία του Ζεμέκις είναι αλάνθαστη τεχνικά και η πλοκή πλούσια σε ανατροπές, ίντριγκες και σασπένς αλλά γρήγορα ανακαλύπτεις ότι πρόκειται για μια «σπουδή πάνω στους κλασσικούς», φτιαγμένη με γνώση όχι όμως και με όση ψυχή χρειάζεται. Θα μου πείτε ψιλά γράμματα για ένα κοινό που θα συρρεύσει αφού το απασχολεί περισσότερο αν είναι «εκείνη η ταινία» που αποτέλεσε τάχα την πέτρα του σκανδάλου για το «διαζύγιο του αιώνα»! Ας είναι. Αγαπάμε Ζεμέκις όπως και να χει..  

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 24.11.16