Dancer – Ο Χορευτής

Παραγωγή: Βρετανία – 2016 

Συμπαραγωγοί: Ρωσία/Ουκρανία/ΗΠΑ 

Διάρκεια: 85 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Steven Cantor

Με τους: Sergei Polunin, Igor Zelensky, David LaChapelle και την οικογένεια Polunin.  

Υπόθεση: Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την καριέρα (μέχρι τώρα) του Ουκρανού χορευτή Σεργκέι Πολούνιν. Γεννημένος το 1989 (πάνω στην κατάρρευση του Αναταλικού μπλοκ)  στη Χερσώνα, μεγάλωσε μαθαίνοντας χορό από μικρή ηλικία, με όλη την οικογένεια (γονείς και γιαγιά) να έχει ταχθεί στο καθήκον να υπηρετήσει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του μικρού. Προικισμένος με έναν απίστευτο συνδυασμό δύναμης και χάρης, ο νεαρός ακόμη Σεργκέι χτύπησε σαν κεραυνός στον κόσμο του μπαλέτου, όταν κατάφερε να γίνει ο νεότερος πρώτος χορευτής στην ιστορία του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου. Το 2011, στο απόγειο της δόξας του, μόλις 22 ετών, οδηγημένος στο όριο της αυτοκαταστροφής από την επιτυχία του, ο Σεργκέι ένιωσε την καριέρα του να τον πνίγει. Τα παράτησε και πήγε στη Ρωσία όπου βρήκε ξανά την έμπνευση δίπλα στον χορογράφο Ιγκόρ Ζελένσκι. Λίγο μετά γίνεται viral στο ίντερνετ, εκτελώντας τη χορογραφία του Jade Hale-Christofi πάνω στο Take me to Church του Hozier, στο βίντεο που σκηνοθέτησε ο David LaChapelle.

Ένα enfant terrible, ένας επαναστατημένος καλλιτέχνης ή ένας νέος θύμα της διασημότητάς του; Όλα αυτά μαζί και πάνω από όλα ένα θεόσταλτο ταλέντο που έκανε τους ειδήμονες να τον χρίσουν διάδοχο του Νουρέγιεφ. Η μικρή ιστορία της οικογένειας Πολούνιν παρέχει υλικό πιο δυνατό από μια σύγχρονη δραματική μυθοπλασία. Όπως καταγράφεται στην ταινία, για να χτιστεί μια καριέρα, διαλύεται ένα σπίτι. Πατέρας εργάτης στην Πορτογαλία, γιαγιά οικιακή βοηθός στην Ελλάδα, μητέρα μόνη σε μια φτωχή χώρα που αλλάζει ραγδαία να έχει αφοσιωθεί στο χτίσιμο της καριέρας του μικρού Σεργκέι. Το από κάθε άποψη ακριβό τίμημα που πλήρωσαν όλοι αλλά και οι περιβόητες θυσίες που απαιτούνται για την ανάδειξη ενός χορευτή βρίσκονται στο επίκεντρο της αφήγησης αυτού του έως και πολύ συγκινητικού ντοκιμαντέρ. Και αυτή είναι η μεγάλη αξία του. Δεν μυθοποιεί, κατεβάζει την κινηματογράφηση στο ύψος του Ανθρώπου. Σκάνδαλα, έρωτες, ναρκωτικά και λοιπά λίγο απασχολούν τον Στιβεν Κάντορ, τον πολυβραβευμένο Αμερικανό ντοκιμαντερίστα και σκηνοθέτη της ταινίας, στην οποία έχει ενσωματωθεί και το χορευτικό video του Take me to Church.

Η ζωή όμως συνεχίζεται και ο 27χρονος πια Σεργκέι είναι έτοιμος να ξεκινήσει ξανά σε νέα βάση την καριέρα του, όπως ο ίδιος δήλωσε όταν επισκέφτηκε την Αθήνα καλεσμένος στις Νύχτες Πρεμιέρας. Σε λίγο καιρό θα μας επισκεφτεί ξανά, αυτή τη φορά για να χορέψει…

Διανομή: Filmtrade

Στις αίθουσες από 24.11.16