Abattoir - Σφαγείο

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Τρόμου

Σκηνοθεσία: Darren Lynn Bousman

Πρωταγωνιστούν: Jessica Lowndes, Joe Anderson, Dayton Callie, Lin Shaye, John McConnell, Bryan Batt, Michael Paré, J. LaRose.

Υπόθεση: H νεαρή Τζούλια Τάλµπεν, δημοσιογράφος κτηματομεσιτικού ρεπορτάζ, παθαίνει σοκ όταν δολοφονείται βάναυσα η αδελφή της και η οικογένειά της. Αν και ο δολοφόνος συλλαμβάνεται και η υπόθεση κλείνει, η Τζούλια αισθάνεται την ύπαρξη κάποιου κρυμμένου μυστηρίου πίσω από τους φόνους. Επιστρέφοντας στο σπίτι του εγκλήµατος, θα ανακαλύψει ότι το δωµάτιο του φόνου έχει ξηλωθεί ολόκληρο. Έτσι, με τη βοήθεια του Ντετέκτιβ Γκρέιντι, πρώην φίλου της, ξεκινά μια έρευνα που θα την φέρει στη μικρή πόλη του Νιου Ίνγκλις. Εκεί βρίσκεται το βασίλειο του αινιγματικού Τζεµπεντάια Κρόν αλλά και η λύση του μυστηρίου το οποίο βαραίνει το παρελθόν της Τζούλια…

Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιόν είχαν πατέρα; Η αιματοβαμμένη απάντηση βρίσκεται σ αυτό το ατμοσφαιρικό θρίλερ του Ντάρεν Λιν Μπούσµαν, σκηνοθέτη και σεναριογράφου του «Saw II» και σκηνοθέτη των «Saw III» και «Saw IV» που μεταφέρει στην οθόνη το οµώνυµο comic book του. Με αρκετές δανεικές πινελιές από την ατμόσφαιρα του Seven αλλά και από παλιά φιλμ νουάρ, ο 37χρονος Μπούσμαν κτίζει το Σφαγείο του στα ίχνη του Σχιζοφρενή με το πριόνι και του σινεμά του Τομπ Χούπερ, αφήνοντας την αισθητική να ορίσει τον χωροχρόνο της ταινίας, ανάμεσα σε μια ρημαγμένη από τα Reaganomics Αμερική της δεκαετίας του 80 και ένα μελαγχολικό και ακαθόριστο κινηματογραφικό παρόν. Η αλληγορία της ιστορίας για το τι είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν οι απλοί άνθρωποι της αμερικάνικης υπαίθρου για να διατηρήσουν την υλική τους ευμάρεια είναι προφανής. Όπως είναι επίσης προφανής και η  ταυτότητα του Τζεμπεντάια (Ζεβεδαίου) Κρον, μιας δαιμονικής παρουσίας που τρέφεται από την απελπισία και την απληστία.

Η ταινία υστερεί ερμηνευτικά τουλάχιστον όσον αφορά το πρωταγωνιστικό ζεύγος (η άχρωμη Τζέσικα Λόουντς και ο σκελετωμένος Τζο Άντερσον του Across the Universe) αλλά κερδίζει τόσο στους δεύτερους ρόλους όσο και στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας ενός εφιαλτικού κόσμου στα πρόθυρα (ή και παραπέρα) της Κόλασης. Και πρέπει να κλείσουν οι λογαριασμοί του παρελθόντος για να ολοκληρωθεί το Σφαγείο του Κρον, με την πρωταγωνίστρια να είναι από μόνη της το τελευταίο κομμάτι του παζλ στο άτσαλα γραμμένο αλλά εφιαλτικά εντυπωσιακό φινάλε. Αν και η έμφαση δίνεται στην ατμόσφαιρα παρά στον παραδοσιακό τρόμο, οι σύντομες αλλά εξαιρετικά βίαιες σκηνές σφαγών δεν θα αφήσουν ανικανοποίητο το κοινό των multiplex.  

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 24.11.16