Lion

Παραγωγή: Αυστραλία - 2016 

Διάρκεια: 120 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Garth Davis

Πρωταγωνιστούν: Dev Patel, Sunny Pawar, Rooney Mara, David Wenham, Nicole Kidman, Abhishek Bharate, Divian Ladwa, Priyanka Bose, Deepti Naval, Tannishtha Chatterjee, Nawazuddin Siddiqui.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη Βορειοδυτική Ινδία το 1986. Ο πεντάχρονος Σαρού μπαίνει κατά λάθος σε ένα τρένο και χάνεται όταν αυτό αναχωρεί. Ο τρομοκρατημένος μικρός καταλήγει μόνος στο χάος της μεγαλούπολης Καλκούτας, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη μητέρα του και τα αδέφια του  ίτι του, χωρίς να γνωρίζει καν που βρίσκεται. Εκεί καταλήγει να περιφέρεται στους δρόμους μαζλι με άλλα εγκαταλειμμένα παιδιά και από σύμπτωση καταφέρνει να επιβιώσει από πολλούς κινδύνους, καταλήγοντας σε ένα ορφανοτροφείο. Από εκεί τον υιοθετεί ένα ζευγάρι Αυστραλών, που τον ανατρέφει με αγάπη. 25 χρόνια αργότερα ο μεγάλος πια Σαρού, που ποτέ δεν σταμάτησε να σκέπτεται το παρελθόν, αποφασίζει να εντοπίσει το παλιό του σπίτι και την πραγματική οικογένειά του.  

Μια ταινία που εκ πρώτης όψεως μοιάζει να ακολουθεί τη γνωστή φόρμουλα των βιογραφικών δραμάτων των βγαλμένων από τη ζωή με όλες τις δραματουργικές συμβάσεις τους, αλλά γρήγορα ξεφεύγει από το χρυσό μέσο όρο. Σκηνοθετικό ντεμπούτο σε ταινίες μεγάλου μήκους για τον πολυβραβευμένο Αυστραλό Γκαρθ Ντέιβις, διασκευάζει το αυτοβιογραφικό οδοιπορικό του Σαρού, επενδύοντας το με μια μεγαλειώδη α λα Ατένμπορο δύναμη. Ένα απίστευτο παιδί θαύμα στολίζει το πρώτο μισό της ταινίας. Ο μικρός Σάνι Παβάρ κουβαλάει στο απορημένο του βλέμμα όλο τον πόνο της εγκατάλειψης σε ένα τριτοκοσμικό περιβάλλον όπου τα παιδιά είναι είδος εν αφθονία, βάρος αντί για ευλογία και εύκολος στόχος για κάθε είδους εκμετάλλευση. Στο δεύτερο μισό ο Ντεβ Πατέλ, η σημαντικότερη καλλιτεχνική εξαγωγή της Ινδίας εδώ και πολλά χρόνια, βάζει φωτιά με την παρουσία του στην οθόνη δημιουργώντας το συγκινητικό πορτραίτο ενός ανθρώπου διχασμένου ανάμεσα σε δύο ταυτότητες. Ανάμεσά τους η εκφραστική και ευαίσθητη παρουσία της Νικόλ Κίντμαν στο ρόλο της θετής (από επιλογή) μητέρας βάζει πλώρη για μια πιθανή οσκαρική υποψηφιότητα.

Η ταινία προβλήθηκε σε πολλά φεστιβάλ μαζεύοντας βραβεία κοινού και μουσκεύοντας χαρτομάντηλα. Και δεν είναι ντροπή να συγκινεί το θεατή μια ταινία όταν δεν εκβιάζει το συναίσθημα αλλά το προκαλεί μέσα από την αισθητική απόλαυση. Το τραγούδι της Sia στους τίτλους τέλους είναι το κερασάκι στην πιθανή οσκαρική τούρτα. Μια ούτως ή άλλως συναρπαστική ιστορία εικονογραφημένη θεαματικά και με λιονταρίσιο πάθος.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 01.12.16