La Historia Oficial – Η Επίσημη Ιστορία (Επανέκδοση)

 

Παραγωγή: Αργεντινή - 1985 

Διάρκεια: 112 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Luis Puenzo

Πρωταγωνιστούν: Héctor Alterio, Norma Aleandro, Chunchuna Villafañe, Hugo Arana, Guillermo Battaglia, Chela Ruíz, Patricio Contreras, María Luisa Robledo.

Υπόθεση: Αργεντινή, 1983. Η Αλίσια, μητέρα ενός (παράνομα) υιοθετημένου 5χρονου κοριτσιού, είναι Καθηγήτρια Ιστορίας σε ένα σχολείο στο Μπουένος Άιρες. Τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική της ζωή, είχε πάντοτε αποδεχτεί την «επίσημη εκδοχή» της Ιστορίας – μέχρι που μια μέρα το προσωπείο του δικτατορικού καθεστώτος αρχίζει να καταρρέει γύρω της. Η Αλίσια αρχίζει να υποψιάζεται ότι η Γκάμπι, το κορίτσι που έχει υιοθετήσει, είναι ίσως η κόρη ενός «εξαφανισμένου», ενός από τα χιλιάδες θύματα που βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από την κυβέρνηση με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Και τότε ξεκινά ένα επώδυνο και πεισματικό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας – ένα ταξίδι στο οποίο κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.

Φρέσκια και κοντά στα ιστορικά γεγονότα που περιγράφει, η ταινία του Λουίς Πουένζο αναφέρεται στην περίοδο της τελευταίας (μέχρι τώρα) δικτατορικής περιόδου της Αργεντινής (1976-1983). Τοποθετεί στο επίκεντρο μια εφησυχασμένη εκπρόσωπο της ανώτερης μεσαίας τάξης και την υποβάλει στο καταλυτικό σοκ της σταδιακής αναγνώρισης των παρακρατικών και εγκληματικών μηχανισμών με τους οποίους διατηρείται το πολιτικό status quo και διαιωνίζεται η παραβίαση στοιχειωδών κανόνων λειτουργίας της δημοκρατίας. Η ταινία προκάλεσε αίσθηση στην εποχή της και σάρωσε φεστιβάλ και βραβεία. Σήμερα επιστρέφει στις αίθουσες, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια, στο πλαίσιο της επετείου των 30 χρόνων από την 1η προβολή της και των 40 χρόνων από την επιβολή της στρατιωτικής χούντας στην Αργεντινή.

Έχει προταθεί για πάνω από 30 βραβεία και έχει κερδίσει 24 από τα σημαντικότερα βραβεία παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων:

Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (1986)

Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (1986)

Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών για τη Νόρμα Αλεάντρο

Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών

Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 01.12.16