Arrival – Η Άφιξη

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 116 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * * 

Είδος: Sci-Fi Δράμα

Σκηνοθεσία: Denis Villeneuve

Πρωταγωνιστούν: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker, Michael Stuhlbarg, Sangita Patel, Tzi Ma, Abigail Pniowsky, Mark O'Brien, Jadyn Malone.

Υπόθεση: Καθώς 12 διαστημόπλοια εξωγήινης προέλευσης προσεγγίζουν διαφορετικά σημεία της Γης, η ανθρωπότητα ολόκληρη παρακολουθεί αποσβολωμένη και με κομμένη την ανάσα. Στις ΗΠΑ το διαστημόπλοιο έχει προσγειωθεί σε μια απόμακρη τοποθεσία της Μοντάνα και ο στρατός έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συγκεντρώνεται  για να βοηθήσει στην εξακρίβωση των κινήτρων των εξωγήινων. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο, καλείται να αναλάβει την άμεση επαφή με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και η απειλή μιας γενικής αναταραχής πλανάται πάνω από την υφήλιο. Αυτό που θα επιχειρήσει η Λουίζ δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία. Θα θέσει σε κίνδυνο την ζωή της και όχι μόνο προκειμένου να ολοκληρώσει την αποστολή της…

Εκεί που περιμένεις να δεις μια κλασσική α λα Στενές Επαφές Sci-Fi περιπέτεια…θα περιμένεις. Γιατί το είδος εδώ γίνεται όχημα για κάτι μεγαλύτερο και ευρύτερο από μια απλή ταινία είδους (όσο αριστουργηματική και να είναι αυτή, καλή ώρα η κλασσική ταινία του Σπίλμπεργκ).  Γιατί, μια φορά στο τόσο, προσγειώνεται στο οπτικό μας πεδίο ένα έργο τέχνης που επανακαθορίζει τους κανόνες της, στην περίπτωσή μας έρχεται αυτή η Άφιξη να ανατρέψει την γραμμικότητα του χρόνου και να απελευθερώσει την φιλμική φόρμα αλλά και το περιεχόμενο, δίνοντάς τους μια νέα προοπτική και ξαναγράφοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το θέαμα. Ταυτόχρονα κάνει ένα σαφές σχόλιο για την απατηλή φύση της κινηματογραφικής εικόνας και την κομφορμιστική μας σχέση με τις συμβάσεις της μυθοπλασίας. Γιατί αυτό που κάνει ο Βιλνέβ (και δεν θα σας το αναλύσουμε εδώ παραπάνω) όσο περνάει η ώρα και πυκνώνει η ίντριγκα, είναι μια ανατροπή της γραμμικότητας της αφήγησης που στο τέλος αφήνει το θεατή άφωνο…

Πέρα από τη φόρμα και την αισθητική, επί του περιεχομένου είναι προφανής η θρησκευτική αύρα που περιβάλλει αυτή την παραβολή με τα 12 διαστημόπλοια που κατήλθαν από τους ουρανούς για να φέρουν στην ανθρωπότητα, τι; Με αποστολέα ποιον; Και πόσο κατανοητό γίνεται το μήνυμά τους; Πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα να δεχθεί ένα δώρο χωρίς να το παρεξηγήσει και να τεθεί σε κατάσταση άμυνας; Η Λουίζ έχει βιώσει τη δημιουργία και έχει δει το τέλος της. Έχει χάσει τη Hannah της τη μικρή της κόρη από καρκίνο. Έχει βιώσει την αρχή και το τέλος που στο όνομα της μικρής νεκρής βρίσκουν ένα παλίνδρομο-σύμβολο για την ταινία. Αυτή η μάρτυρας λοιπόν γίνεται ο μεσάζων, ο προφήτης που ομιλεί τις γλώσσες (Speaking in Tongues), ο φέρων το βάρος της αποκρυπτογράφησης και μετάδοσης αυτού του εξωγήινου μηνύματος. Και πόσο άχαρη είναι η δουλειά αυτού που «βλέπει» και όμως προχωρά επιλέγοντας συνειδητά την πνευματική θυσία στο βωμό της αγάπης ως κινητήρια δύναμη της ύπαρξής τόσο αυτού όσο και ολόκληρου του σύμπαντος.

Όλα τα παραπάνω επενδύονται με ένα λεπτομερή διαλογισμό πάνω στην επιστημονική σκέψη και μέθοδο ως μοναδική λύση στα προβλήματα της ανθρωπότητας, μια μέθοδο βέβαια που για να λειτουργήσει απαιτεί την αγαστή συνεργασία της φαντασίας. Επιστημονική φαντασία για πάντα λοιπόν!!!

Μεγαλειώδης σκηνοθετικά και φωτογραφικά, με άψογο μοντάζ και ένα εξαίσιο σκορ-συμφωνία από τον Γιόχαν Γιόχανσον, η ταινία είναι εστιασμένη πάνω στο πρόσωπο (κυρίως) και στο γήινο σώμα της Έιμι Άνταμς, στην κορυφαία μέχρι σήμερα ερμηνευτική στιγμή της. Το υπόλοιπο λαμπρό καστ απλά κρατάει το ίσο σ αυτή την σπουδαία και πανέμορφη καλλιτέχνιδα που εδώ φέρνει στο νου τη μεγάλη πρωταγωνίστρια του Μπέργκμαν Λιβ Ούλμαν. Οι υπέροχα αφομοιωμένες αισθητικές επιρροές από το σινεμά του Τέρενς Μάλικ και τα λιτά αλλά λειτουργικότατα εφέ απλά ανεβάζουν κι άλλο το αισθητικό επίπεδο.

Η ταινία βασίζεται  στο διήγημα «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ» του Ted Chiang, που περιλαμβάνεται στη συλλογή διηγημάτων ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ και κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Ήδη οι ενώσεις των κριτικών στις ΗΠΑ αρχίζουν να τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη στις βραβεύσεις τους και είναι σίγουρο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα από τα καλλιτεχνικά φαβορί της χρονιάς. Όπως και να έχει, προσφέρεται για παραπάνω από μια θεάσεις.

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ

Στις αίθουσες από 08.12.16