L'odyssée - Οδύσσεια

Παραγωγή: Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 122 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 

Είδος: Βιογραφική Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Jérôme Salle

Πρωταγωνιστούν: Lambert Wilson, Pierre Niney, Audrey Tautou, Laurent Lucas, Benjamin Lavernhe. Vincent Heneine, Thibault de Montalembert, Roger Van Hool, Chloe Hirschman, Adam Neill.

Υπόθεση: Καλοκαίρι 1946, περίοδος διακοπών. Ο αξιωματικός του Γαλλικού Ναυτικού Ζακ Κουστώ έχει εφεύρει μια ειδική αναπνευστική συσκευή για τον γιο του Φιλίπ με την οποία αυτός βουτά για πρώτη φορά στα πανέμορφα νερά της Μεσογείου και ανακαλύπτει έναν μυθικό, υπέροχο κόσμο γεμάτο πολύχρωμα ψάρια και άλλα πλάσματα.  Αυτό όμως είναι μόνο τα έναυσμα για τον Ζακ Κουστώ, που αγαπώντας την περιπέτεια και την εξερεύνηση, παραιτείται και ξεκινά να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Έτσι, αγοράζει ένα πλοίο που ονομάζει Καλυψώ και ξεκινά με την σύζυγο Σιμόν και το έμπιστο πλήρωμά του να ταξιδεύει τις θάλασσες της Γης, βάζοντας τα αγόρια σε ένα οικοτροφείο.

Τα χρόνια περνάνε και τα παιδιά μεγαλώνουν. Ο ενήλικος πια Φιλίπ επισκέπτεται το Καλυψώ και βρίσκει τον διάσημο πια πατέρα του αλλαγμένο. Ο Ζακ Κουστώ είναι ένας διεθνής σταρ, σκηνοθέτης βραβευμένων ντοκιμαντέρ και επικεφαλής μιας τεράστιας επιχείρησης. Η ζωή του έχει περιορισθεί σε μίτινγκ, συνέδρια, εμπορικές συμφωνίες και μεγαλομανή σχέδια, όπως η δημιουργία υποβρύχιων πόλεων. Δεν αναγνωρίζει την μόλυνση και την παρεμβατική συμπεριφορά των ανθρώπων ως απειλή για τον κόσμο που τους γνώρισε ο ίδιος με τα ταξίδια του. Ο Φιλίπ, όμως, το βλέπει. Οι δύο αυτοί παθιασμένοι άνδρες, εκπρόσωποι δύο εντελώς διαφορετικών γενιών, θα συγκρουστούν αλλά η αμοιβαία αγάπη και ο θαυμασμός θα τους φέρουν μαζί για ένα μεγάλο ταξίδι και μια συγκινητική ανακάλυψη.

Σύγκρουση γενεών λοιπόν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας για μια από τις διασημότερες οικογένειες του Πλανήτη. Ήταν καιρός αυτή η ιστορία πίσω από το μύθο Κουστώ να ειπωθεί- για τις νεότερες γενιές τουλάχιστον-που ίσως και να αγνοούν τη σημασία του έργου του και τη συμβολή του στην εξέλιξη της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η ταινία του Ζερόμ Σαλ, μια από τις ακριβότερες Ευρωπαϊκές παραγωγές των τελευταίων ετών, προσφέρει άφθονο θέαμα, ιδιαίτερα στις υποβρύχιες λήψεις της, διαθέτει ένα άψογο καστ και υπέροχη φωτογραφία αλλά δεν μπορεί αφηγηματικά να ξεφύγει από τις συμβάσεις μιας αξιοπρεπούς τηλεταινίας, προσπαθώντας να μιμηθεί τα στάνταρ ενός Χολιγουντιανού θεάματος. Η ακαδημαϊκή διακριτικότητα στη θέση της παθιασμένης τρικυμίας, που θα έπρεπε να ταρακουνά την ταινία στον πυρήνα της, δεν την ωφελεί καθόλου. Για το μη γαλλόφωνο κοινό μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει και αποτρεπτικά. Ωστόσο ο βυθός είναι εκεί, πανέμορφα φωτογραφημένος, και περιμένει τους φανατικούς του. 

Διανομή: Rosebud.21 με τη συνεργασία της Seven Films

Στις αίθουσες από 08.12.16