Ο Ευρωπαϊκός θρίαμβος του Toni Erdmann

Από τον Τάσο Ντερτιλή

...Στην τελετή λήξης του φετινού Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο πολλά στόματα έμειναν ορθάνοιχτα από έκπληξη όταν ανακοινώθηκε η νίκη του Κεν Λόουτς με το I Daniel Blake. Όχι τόσο επειδή δεν ήταν μια καλή ταινία (που αναμφισβήτητα ήταν) όσο γιατί έφευγε με εντελώς άδεια χέρια ο Toni Erdmann, η θεωρούμενη από τους περισσότερους καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ. Γελάει καλύτερα όμως όποιος γελάει τελευταίος. Και ο Toni Erdmann όχι μόνο γέλασε χθες βράδυ αλλά κυριολεκτικά ξεκαρδίστηκε, μαζεύοντας και τα 5 βασικά Ευρωπαϊκά κινηματογραφικά βραβεία και αφήνοντας τον Daniel Blake με τις 6 υποψηφιότητές του, ρέστο και ταπί.

Σε μια λαμπρή τελετή στο Βρότσλαβ της Πολωνίας απονεμήθηκαν τα 29α Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία, κορυφαία φετινή στιγμή για ένα θεσμό που έχει πλέον αρχίσει να αποκτά σημαίνουσα βαρύτητα για τα Ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά πράγματα. Και βέβαια η νεαρή Μάρεν Άντε έκανε το 5 στα 5, ένα περίπατο θριάμβου, κάτι που ίσως συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Η ιδιόρρυθμη κομεντί που προβλήθηκε και στην Ελλάδα με αρκετή επιτυχία, διχάζοντας το κοινό σχετικά με το αν οι Γερμανοί έχουν ή όχι χιούμορ, τιμήθηκε με τα βραβεία καλύτερης ταινίας (Janine Jackowski, Maren Ade), σκηνοθεσίας και  σεναρίου (Maren Ade), ανδρικού (Peter Simonischek) και γυναικείου ρόλου (Sandra Huller) και φυσικά θεωρείται πλέον το απόλυτο φαβορί για το Oscar ξενόγλωσσης ταινίας. Για να μην αναφέρουμε την πρόσφατη επιλογή και βράβευσή του με το βαρύτιμο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο Grand Magazine αγαπήσαμε αυτόν τον γέρο πλακατζή και προβλέψαμε την πορεία του (Περισσότερα εδώ).

Οι άλλοι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο Daniel Blake του Κεν Λόουτς, το Elle του Βερχόφεν και η Julieta του Αλμοδόβαρ έφυγαν με άδεια χέρια. Εκτός βέβαια από την ίδια τη Μάρεν Άντε η βράβευση είναι και ένας προσωπικός θρίαμβος για την πρωταγωνίστρια Σάντρα Χύλερ που προτιμήθηκε έναντι, μεταξύ άλλων, του ιερού τέρατος του Ευρωπαϊκού σινεμά, της Ιζαμπέλ Ιπέρ (σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της λαμπρής καριέρας της στο Elle-Εκείνη).

Πέρα από τα 5 βραβεία του Toni Erdmann, τα υπόλοιπα βραβεία δόθηκαν όπως παρακάτω:

Ευρωπαϊκή Κωμωδία: Ο Κύριος Όβε

Μια πανέξυπνη και ευαίσθητη κωμωδία από τη Σουηδία που έσπασε τα ταμεία πάσης  Σκανδιναβίας και άρεσε και στο Ελληνικό κοινό (περισσότερα εδώ)

Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη – Βραβείο Fipresci: Η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Όλι Μάκι. Μια ταινία του 37χρονου Γιούχο Κουοσμάνεν από τη Φινλανδία. Αναμένεται η προβολή της και στη χώρα μας.  

Ευρωπαϊκό Ντοκιμαντέρ: Fuocoammare. Το φιλμ του Τζιανφράνκο Ρόζι για τη Λαμπεντούζα και τα ρεύματα των προσφύγων που πέρυσι τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας.

Ευρωπαϊκό Animation: Ma Vie De Courgette. Το ήδη πολυβραβευμένο φιλμ του Claude Barras από την Ελβετία που διηγείται την τρυφερή ιστορία ενός μικρού ορφανού αγοριού.

3 Βραβεία (Φωτογραφίας, Κοστουμιών και Hair & Make Up): Στην Camilla Hjelm Knudsen, την Stefanie Bieker και την Barbara Kreuzer αντίστοιχα για την ταινία του Martin Zandvliet από τη Δανία «Under Sandet» (Land Of Mine).

Μια αντιπολεμική, ανθρωπιστική ματιά στην τραγική μοίρα μιας ομάδας Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου στην απελευθερωμένη από τους Βρετανούς Δανία, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βραβείο Μοντάζ στους Anne Østerud και Janus Billeskov Jansen για το Κοινόβιο, τη νέα ταινία του Thomas Vinterberg (από 15.12 και στις ελληνικές  αίθουσες).

Βραβείο Μουσικής στον Ilya Demutsky για το Uchenik (The Student) του έμπειρου Ρώσου σκηνοθέτη Kirill Serebrennikov (κι αυτό από 15.12 στις ελληνικές αίθουσες).

Βραβείο Σχεδιασμού Παραγωγής στην Alice Normington, για το Suffragette.

Βραβείο Ηχητικού Σχεδιασμού στον Radoslaw Ochnio για την πιο πρόσφατη ταινία του βετεράνου Πολωνού δημιουργού Jerzy Skolimowski «11 Λεπτά».

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους στους Thomas Vroege, Floor van der Meulen και  Issa Touma, για το 9 DAYS - FROM MY WINDOW IN ALEPPO.    

Βραβείο Eurimages για την καλύτερη Ευρωπαία συμπαραγωγό στην Leontine Petit, συμπαραγωγό μεταξύ άλλων και του Αστακού του Λάνθιμου.

Βραβείο Κοινού (People’s Choice Award) στην Πολωνική ταινία Cialo (Body) της Małgorzata Szumowska.  

Δόθηκαν επίσης Βραβείο Καριέρας στον μεγάλο Γάλλο σεναριογράφο Jean Claude Carriere, Βραβείο επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο στον Pierce Brosnan και Τιμητική μνεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας στον πρόσφατα εκλιπόντα Andrzej Wajda.

Και του χρόνου με υγεία και πολλά βραβεία! Αρκεί βέβαια να έχουμε ακόμη Ευρώπη…