Rogue One: A Star Wars Story

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 133 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Sci-Fi Περιπέτεια

Σκηνοθεσία: Gareth Edwards

Πρωταγωνιστούν: Felicity Jones, Diego Luna, Alan Tudyk, Donnie Yen, Wen Jiang, Ben Mendelsohn, Forest Whitaker, Riz Ahmed, Mads Mikkelsen, Jimmy Smits, Alistair Petrie, Genevieve O'Reilly, Ben Daniels, Paul Kasey, Stephen Stanton, Ian McElhinney, Fares Fares, Jonathan Aris, Sharon Duncan-Brewster  και ο James Earl Jones ως φωνή του Darth Vader.

Υπόθεση: Σε ένα Γαλαξία πολύ πολύ μακριά και σε μια εποχή συγκρούσεων, μια ομάδα επαναστατών κατά της τυραννικής Αυτοκρατορίας ενώνει τις δυνάμεις της και επιχειρεί να κλέψει τα σχέδια του Death Star, του απόλυτου εργαλείου καταστροφής της Αυτοκρατορίας. Το περιβόητο Death Star βρίσκεται ακόμη στην αρχή της δημιουργίας του και η κόρη του εμπνευστή του η Τζιν Έρσο οργανώνει μια αρκετά ιδιόρρυθμη ομάδα κρούσης για να φέρει σε πέρας τις αποφάσεις της Συμμαχίας. Μια επιδρομή που προηγείται των γεγονότων που εξελίχθηκαν στον αρχικό Πόλεμο των Άστρων του 1977, ένα κομβικό γεγονός στο ιστορικό χρονοδιάγραμμα της σειράς που βάζει συνηθισμένους ανθρώπους να επιχειρήσουν ασυνήθιστα πράγματα και, έτσι, να υπηρετήσουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τους ίδιους.

Και ναι λοιπόν, το Prequel πάντων των Star Wars  είναι εδώ! Ο σκηνοθέτης του Monsters και του Godzilla παραδίδει μια καθαρόαιμη πολεμική ταινία, χωρίς πολλές φιοριτούρες, ρομαντισμούς, ζωάκια και λοιπές γραφικότητες εστιάζοντας στη δράση και τις προσωπικές συγκρούσεις των χαρακτήρων του. Έχοντας για δεύτερη φορά μετά το The Force Awakens μια γυναίκα  στο κέντρο της δράσης, μας συστήνει μια σειρά νέων χαρακτήρων με πολύ ενδιαφέρον background και ποικίλα εθνικά χαρακτηριστικά που θυμίζουν επικίνδυνα το σημερινό κόσμο με τις εμπόλεμες συρράξεις του (βλέπε Συρία). O Darth Vader κάνει την πανηγυρική του επανεμφάνιση  μαζί με τους φοβερούς και τρομερούς Death Troopers του. Τα εφέ είναι όπως πάντα εκπληκτικά σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι και «νεκρούς ανασταίνουν» (προς μεγάλη τέρψη των πιστών οπαδών). Η πολυτάλαντη Φελίσιτι Τζόουνς δείχνει εδώ μια άλλη πιο δυναμική πλευρά του ταλέντου της και η χημεία της με τον Ντιέγκο Λούνα είναι πολύ καλή αν και δεν περνά σε ρομαντικά επίπεδα.

Αυτό που διαφοροποιεί αρκετά αυτόν τον Απείθαρχο ξάδελφο της Διαστημικής όπερας του Λούκας είναι η αίσθηση ότι απευθύνεται σε πιο ενήλικο κοινό, αξιοποιώντας δραματικές συγκρούσεις και πολιτικές ίντριγκες που πιθανόν και να κάνουν το μικρότερο ηλικιακά κοινό να πλήξει. Οι ενήλικοι αφοσιωμένοι fans όμως θα το καταχαρούν.

FUN FACTS

• Το «Rogue One: A Star Wars Story» είναι το πρώτο από μια σειρά αυτόνομων ταινιών που θα συμπληρώσουν τις νέες ταινίες της αρχικής σειράς και θα επιτρέψουν σε διάφορους σκηνοθέτες να εξερευνήσουν το σύμπαν και να πειραματιστούν με διαφορετικά ύφη.

• Στο «Rogue One» επιστρέφουν αρκετοί χαρακτήρες οικείοι στους fans, συμπεριλαμβανόμενης της επικεφαλής των επαναστατών Mon Mothma, την οποία υποδύεται ξανά η Genevieve O’Reilly.

• Για να δημιουργήσουν το ύφος και look που ήθελαν για το «Rogue One», ο σκηνοθέτης Gareth Edwards και ο διευθυντής φωτογραφίας Grieg Fraser χρησιμοποίησαν φακούς κάμερας της δεκαετίας του ’70 και τους συνδύασαν με σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

• Για τα ρούχα του χαρακτήρα της Jyn Erso, οι δημιουργοί μελέτησαν τι φορούν οι γυναίκες που μάχονται στο Κουρδιστάν αλλά εμπνεύστηκαν και από ιαπωνικές στολές. Η μπλούζα που φορά η Jyn κάτω από τα ρούχα της είναι βασισμένη σε ιαπωνικό σχέδιο.

• Η δημιουργία του νέου droid (ανθρωποειδές ρομπότ) K-2SO, το οποίο υποδύεται με την τεχνική performance capture ο Alan Tudyk, χρειάστηκε τις ικανότητες της ομάδας στην Industrial Light & Magic και της παρέας του Neal Scanlan, ειδικής στη δημιουργία droids. Το K-2SO αρχικά φτιάχτηκε ως μακέτα ρεαλιστικής κλίμακας από την ομάδα του Scanlan και στη συνέχεια τα ειδικά εφέ του έδωσαν ζωή.

• Το να (ξανά)δημιουργήσουν το look του Darth Vader αποτέλεσε πρόκληση για τους ενδυματολόγους Glyn Dillon και David Crossman, καθότι σε όλες τις ταινίες Star Wars υπάρχουν διακριτικές ενδυματολογικές αλλαγές στα ρούχα του απόλυτου κακού. Για παράδειγμα, το κράνος του στο «Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται» είναι πιο γυαλιστερό από τον προκάτοχό του, αλλά μετά από εκτενείς συζητήσεις, ο σκηνοθέτης αποφάσισε πως προτιμά τη ματ εκδοχή όπως εμφανίζεται στο «Μια Νέα Ελπίδα». Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια πιστή αναπαραγωγή του look του Vader, με τα κουτιά στη ζώνη του να είναι ίδια με αυτά στο «Μια Νέα Ελπίδα», ακόμα και οι μικρές τους γρατσουνιές. Και το κουτί στο στήθος είναι ξανά βαμμένο ξύλο με κουμπιά.

• Μαζί με τους θρυλικούς Stormtroopers, ο σκηνοθέτης Gareth Edwards ήθελε να δώσει στους fans κάτι καινούργιο και τρομαχτικό. Κι έτσι γεννήθηκαν οι Death Troopers. Αυτοί είναι ένα τελείως νέο σχέδιο που δημιουργήθηκε ειδικά για το «Rogue One». Είναι μια ελίτ ομάδα μαχητών με κατάμαυρη ένδυση. Ενώ τα κοστούμια των Stormtroopers ήταν φτιαγμένα για οποιονδήποτε πάνω από 1.70 ύψος, οι φοβεροί  Death Troopers έχουν ύψος 1.83 το λιγότερο.

• Ο σκηνοθέτης ήθελε τα πλάσματα του «Rogue One» να είναι αληθοφανή και να ταιριάζουν ρεαλιστικά μέσα στο περιβάλλον. Για να γίνει αυτό, τα πλάσματα αυτά υποβλήθηκαν στην ίδια μεταχείριση με τους ηθοποιούς, δηλαδή η ομάδα μακιγιάζ και μαλλιών τους λέρωνε με σκόνη, βρώμα και ιδρώτα όπως και τα άλλα μέρη του καστ.

• Ένα σκηνικό οικείο στους fans θα είναι η βάση των επαναστατών στον Yavin 4, την οποία είδαμε πρώτη φορά στο «Μια Νέα Ελπίδα». Τότε, ο Lucas δεν είχε αρκετά χρήματα για να χτίσει όλη τη βάση, και χρειάστηκε μια τεράστια ζωγραφιά για να δώσει την ψευδαίσθηση του μεγέθους. Στο «Rogue One» η παραγωγή έχτισε όλη τη βάση, στο ακριβές σημείο που βρισκόταν κι η προηγούμενη, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Cardington στην Αγγλία. Τα τεράστια υπόστεγα έδωσαν στους σκηνογράφους τη δυνατότητα να φτιάξουν τον Yavin 4 σε ρεαλιστικό μέγεθος. Το σετ είχε μήκος περίπου 107 μέτρα και πλάτος 61 μέτρα.

• Το σετ του Yavin 4 ήταν «ντυμένο» σε όλες του τις πλευρές, ενώ ακόμα και το συνεργείο φορούσε κοστούμια της ταινίας. Το σετ του Jedha φτιάχτηκε με παρόμοιο τρόπο, και το συνεργείο έκανε όσο περισσότερα γυρίσματα μπορούσε σε πραγματικές τοποθεσίες για να ακολουθήσει το όραμα του Edwards. Ακόμα κι όταν χρειάστηκαν blue screens («μπλε οθόνες») για τα ειδικά εφέ, η παραγωγή έχτιζε όσο περισσότερο σετ μπορούσε, για να έχουν ρεαλιστικές αναφορές στο πώς θα έπρεπε να φαίνονται τα ειδικά εφέ.

• Για να εμπνευστούν για την ιερή πόλη της Jedha, οι σκηνογράφοι μελέτησαν την αρχαία πόλη της Ιερουσαλήμ, το οχυρό της ερήμου Μασάντα στο Ισραήλ, καθώς και το Παρίσι στα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

• Το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Bovingdon, παλιά βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τους καθαρούς ορίζοντες και την προσβασιμότητά του, ήταν ιδανικό για τη δημιουργία του σετ των Μαλδιβών. Χρειαζόταν μόνο άμμο και φοίνικες, οπότε η παραγωγή έφερε 2000 τόνους άμμου και 60 δέντρα από την Ισπανία, καθώς και άλλα φυτά από την Αγγλία. Έφτιαξαν ακόμα μια παραλία με ανακυκλωμένο νερό για να μην πάει χαμένο – για την ακρίβεια σχεδόν 800.000 λίτρα νερού.

• Όταν το σετ των Μαλδιβών ήταν έτοιμο, το μέγεθός του ήταν περίπου 8 στρέμματα. Ένα μικρότερο συνεργείο έκανε και κάποια γυρίσματα στις πραγματικές Μαλδίβες.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 15.12.16

Στο featurette με τίτλο «Living in Star Wars» ο Diego Luna αφηγείται την εμπειρία του «να είσαι πλέον μέρος της μυθολογίας που σε μεγάλωσε».