Câini - Όταν ξέσπασε η βία

Παραγωγή: Ρουμανία - 2016 

Σε συμπαραγωγή με: Γαλλία/Βουλγαρία/Κατάρ 

Διάρκεια: 104 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: Bogdan Mirica

Πρωταγωνιστούν: Dragos Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov, Costel Cascaval, Constantin Cojocaru, Raluca Aprodu, Catalin Paraschiv, Emilian Oprea.

Υπόθεση: Ο Ρομάν ταξιδεύει από το Βουκουρέστι στα σύνορα Ρουμανίας - Ουκρανίας, εκεί όπου βρίσκεται το αγρόκτημα που έχει κληρονομήσει από τον παππού του. Έρχεται αποφασισμένος να ξεπουλήσει αυτό τον αχανή αγριότοπο αλλά ο ντόπιος χωροφύλακας τον προειδοποιεί ότι δεν θα είναι εύκολο αφού ο παππούς του ήταν ένας τοπικός αρχιμαφιόζος και οι άνδρες του δε σκοπεύουν να χάσουν τη γη –και το λαθρεμπόριο στο οποίο επιδίδονται– χωρίς μάχη. Μια μάχη που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει.

Ένα εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο που φέρνει το σινεμά των αδελφών Κοέν στη Ρουμάνικη επαρχία. Ξεχνάμε το διανοουμενίστικο κοινωνικοπολιτικό σινεμά τύπου «Αποφοίτηση» που έκανε διάσημη τη χώρα στα διεθνή Φεστιβάλ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια σκοτεινή σινεφίλ μονομαχία κάτω από τον καυτό ήλιο των ρουμάνικων badlands, με ευθείες αναφορές στο «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους». Εδώ το χώμα βάφεται κόκκινο, έτσι, για ψύλλου πήδημα αφού σ αυτό τον καταραμένο μη-τόπο, αυτή την ερημιά που τη μέρα όλα σέρνονται στη σκόνη κάτω από τον δυνατό ήλιο και τη νύχτα αντηχούν τα ουρλιαχτά των αγριογούρουνων που σφάζονται από τους βαρεμένους ντόπιους κυνηγούς, το άγριο ένστικτο είναι που έχει τον πρώτο ρόλο και οι άνθρωποι είναι παρόμοιοι με άγρια σκυλιά (όπως ο πρωτότυπος τίτλος). Αυτός ο τόπος, κληροδότημα μιας άλλης βρώμικης εποχής που αποκτήθηκε σχεδόν τσάμπα από τον παππού του ήρωά μας, κουβαλάει μέσα του την σήψη, όπως ό γέρο χωροφύλακας που αργοσβήνει από καρκίνο. Το τρομερό πρωτοπαλλήκαρο του μακαρίτη ουδέποτε αναγνωρίζει τα δικαιώματα του πρωτευουσιάνου εγγονού και γρήγορα του το δίνει να το καταλάβει. Φοβερός στο ρόλο, ο πολύ δημοφιλής στη χώρα του Βλαντ Ιβάνοφ (ο αστυνόμος στην Αποφοίτηση και ο μηχανοδηγός στο Τόνι Έρντμαν).

Όλα αυτά και πολλά περισσότερα σινεφίλ κλεισίματα ματιού δένονται σε ένα ωραίο σκηνοθετικό πακέτο που όμως αφήνει εν πολλοίς απέξω τη σεναριακή ακρίβεια και ανάπτυξη χαρακτήρων, περιοριζόμενο σε μια εντυπωσιακή άσκηση ύφους, Το Φιλμ ωστόσο, που γυρίστηκε με αξιοθαύμαστα χαμηλό budget-μόλις 800 χιλ. δολάρια, διαθέτει τις ανατροπές του και τις σκηνές του ανθολογίας: Χαρακτηριστική είναι η σκηνή της επίμονης και από πολλές γωνίες λήψης εξέτασης ενός παπουτσιού από τον χωροφύλακα. Λεπτομέρεια: το παπούτσι περιέχει κομμένο από τη ρίζα πόδι!

Παρά τη σεναριακή χαλαρότητα όμως, που ίσως και να ήταν επιλογή του δημιουργού σύμφωνα με κάποιες δηλώσεις του στον ξένο τύπο, η διεθνής Κριτική εντυπωσιάστηκε και απένειμε στην ταινία το βραβείο FIPRESCI του φετινού Φεστιβάλ Κανών. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ακαδημία την συμπεριέλαβε στις υποψήφιες για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ανακάλυψης φετινές ταινίες. 

Σε γενικές γραμμές αυτή η πρώτη ταινία του Μπόγκνταν Μίριτσα παραδίδει αυτό που υπόσχεται-και πως θα μπορούσε εξάλλου να μη το κάνει μια ταινία όπου το μαντρόσκυλο του αφεντικού ακούει στο όνομα Αστυνομία!

Για το τέλος μια τεράστια αντίρρηση: δεν είναι καθόλου σωστό μια ταινία με τίτλο «Σκυλιά» να τη λανσάρεις με ελληνικό τίτλο «Όταν ξέσπασε η βία», ένα τίτλο που έχει καταχωρηθεί στη σινεφίλ συνείδηση για το θρυλικό Deliverance, το κλασσικό θρίλερ του Τζον Μπούρμαν από το 1972. Αν ήθελαν αναφορές ας το έλεγαν Αδέσποτα σκυλιά από την ταινία του Πέκινπα με την οποία υπάρχουν και κάποια κοινά στοιχεία. 

Διανομή: AMA Films

Στις αίθουσες από 15.12.16