La La Land

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 128 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 1/2 

Είδος: Μιούζικαλ

Σκηνοθεσία: Damien Chazelle

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Emma Stone, Rosemarie DeWitt, J.K. Simmons, Finn Wittrock, John Legend, Tom Everett Scott, Reshma Gajjar, Valarie Rae Miller.

Υπόθεση: Σε ένα Λος Άντζελες σύγχρονο αλλά και πέρα από το χρόνο, σε μια πόλη μυθική, καμωμένη από το υλικό ονείρων που γεννιούνται και σβήνουν, δύο νέοι που αγωνίζονται με πάθος για την τέχνη τους ερωτεύονται. Εκείνη θέλει να γίνει διάσημη ηθοποιός αλλά προς το παρόν είναι ταμίας στην καφετέρια ενός κινηματογραφικού στούντιο. Εκείνος είναι πιανίστας παθιασμένος με τη τζαζ και αγωνίζεται να καθιερωθεί σαν μουσικός. Η πραγματικότητα του Χόλιγουντ όμως είναι γεμάτη απογοητεύσεις και απορρίψεις. Πώς να επιζήσουν όνειρα και αγάπη μέσα σε ένα τέτοιο κόσμο;

Ακούγεται κλασσικό; Είναι κλασσικό! Με την πιο ρομαντική χολιγουντιανή έννοια. Μπορεί να έχουν περάσει 120 χρόνια από τη γέννηση της 7ης τέχνης αλλά δεν παύει  ακόμη να μας εκπλήσσει όσο κι αν λέμε ότι οι μεγάλες ταινίες ανήκουν στο παρελθόν. Γιατί έρχεται η στιγμή που ένας 31χρονος ταλαντούχος δημιουργός μας παίρνει από το χέρι και μας γυρίζει πίσω στη γειτονιά του Τζιν Κέλι, σ εκείνο το μαγικό κόσμο το λουσμένο στο μπλε φως ενός τεχνητού studio φεγγαριού, κάτω από τη λάμψη του οποίου ένα αγόρι κι ένα κορίτσι χορεύουν και τραγουδούν για την αγάπη. Ξεχάστε τα μεταμοντέρνα μιούζικαλ του στιλ Μουλέν Ρουζ. Εδώ είναι Λος Άντζελες, η Neverland του σινεμά. Καθαρή μαγεία, ρομαντισμός, μελωδίες αέρινες με παλιομοδίτικο feeling αλλά και εμπόδια και πίκρες και αντιθέσεις βγαλμένες λες από τα γαλλικά μιούζικαλ των 60s.

Τι να λέμε και τι να αναλύσουμε. Το πράγμα βοά και προσφέρει ανόθευτη αισθητική απόλαυση. Τι να πρωτοθαυμάσεις. Την αποτελεσματικά αθόρυβη σκηνοθετική γραμμή; Το υπέροχα και αριστοτεχνικά δομημένο σενάριο; Το τέλειο μοντάζ; Τις θεϊκές ερμηνείες του πρωταγωνιστικού ζεύγους; Την καλλιτεχνική διεύθυνση; Τις εκπληκτικές χορογραφίες; Ή μήπως τη μουσική και τα τραγούδια που φέρνουν ένα αέρα άλλης εποχής μέσα στην πολύπλοκη απλότητά τους;

Μια πολύχρωμη ωδή στο καθαρό μεγάλο θέαμα των παλιών ταινιών – παραγωγών των studio που όσο την παρακολουθείς σου δίνει την αίσθηση ενός άλλου κόσμου που έχει ξεφύγει από το σελουλόιντ κλασσικών μιούζικαλ. Την αίσθηση ότι παρακολουθείς Ιστορία εν τη γενέσει της. Κι αν με τα σημερινά δεδομένα, το φιλμ του Ντέιμιεν Σαζέλ (Whiplash) μοιάζει κάπως αποστειρωμένο σαν ομογενοποιημένο γάλα, μην ανησυχήσετε. Κι αν είναι τετριμμένο αυτό το στόρι τύπου αγόρι συναντά κορίτσι, πάλι μην ανησυχήσετε. Ο Σαζέλ το ζωντανεύει σαν να είναι απόλυτα σημερινό και πραγματικό. Κι ακόμη όταν η πραγματικότητα έρχεται να προσγειώσει το όνειρο μην ανησυχήσετε. Πάντα υπάρχει η ρομαντική διέξοδος. Και ο Σαζέλ τη διαχειρίζεται με διακριτική τελειομανία.

Ίσως και να είναι αριστούργημα ίσως και όχι. Ο χρόνος θα το κρίνει. Όπως και να χει ο χολιγουντιανός μηχανισμός του escape entertainment εδώ έχει την τιμητική του. Και η τελετή των Oscar δεν αργεί.  

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 22.12.16