Vaiana - Βαϊάνα

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Βαθμολογία: * * *   

Είδος: Animation

Σκηνοθεσία: Ron Clements & John Musker (co-directed by Don Hall & Chris Williams)

Με τις φωνές των: Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson, Rachel House, Temuera Morrison, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger, Alan Tudyk.

Στα ελληνικά ακούγονται: Μαρίνα Σάττι, Μιχάλης Κουινέλης, Δημήτρης Πακσόγλου, Βίνα Παπαδοπούλου, Βάσια Ζαχαροπούλου, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Στέλιος Ψαρουδάκης, Χαρά Ζησιμάτου, Χρήστος Συριώτης. 

Τραγούδια: Lin-Manuel Miranda, Mark Mancina, Opetaia Foaʻi - Μουσική: Mark Mancina. 

Υπόθεση: Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, οι μεγαλύτεροι ναυτικοί του κόσμου διέσχιζαν τον απέραντο Ειρηνικό, εξερευνώντας τα πολλά νησιά της Ωκεανίας. Μέχρι που τα ταξίδια κόπηκαν απότομα, άγνωστο γιατί και για πολλούς αιώνες. Μέχρι που «σκάει από το αυγό» η μικρή πριγκίπισσα Βαϊάνα, μια ριψοκίνδυνη έφηβη που αποφασίζει, ενάντια στις νουθεσίες του πατέρα της, να σαλπάρει πέρα από την προστασία του ύφαλου σε μια τολμηρή αποστολή για να σώσει το λαό της. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Βαϊάνα θα συναντήσει τον ξεπεσμένο ημίθεο Μάουι, που όμως θα την βοηθήσει να γίνει ατρόμητη εξερευνήτρια. Μαζί θα ταξιδέψουν στα ανοιχτά συναντώντας γιγάντια τέρατα και αντίξοες συνθήκες, και στην πορεία η Βαϊάνα θα εκπληρώσει το όραμα των προγόνων της, ανακαλύπτοντας παράλληλα και αυτό που πάντα αναζητούσε: την πραγματική της ταυτότητα.

Οι δημιουργοί του Αλαντίν και της Μικρής Γοργόνας, δύο σούπερ κλασσικών animation μιούζικαλ, επιστρέφουν στον σύγχρονο και τώρα ψηφιακό animation κόσμο, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα: ένα μουσικό παραμύθι. Η ιστορία αντλεί έμπνευση από τις προφορικές διηγήσεις της Ωκεανίας, όπου οι δημιουργοί ταξίδεψαν για να αντλήσουν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία.

Το σχέδιο έχει εκσυγχρονισθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις νεότερες και πιο ethnic εξελίξεις στο σχεδιασμό χαρακτήρων, τα τραγούδια είναι εμπνευσμένα όπως πάντα στον κόσμο της εταιρείας του ποντικού, η ηρωίδα είναι δυναμική όσο χρειάζεται, στα νεοφεμινιστικά χνάρια του υπερεπιτυχημένου Frozen και το σύνολο βλέπεται με ευχαρίστηση απευθυνόμενο κυρίως στις μικρότερες και νεανικές ηλικίες.  

Σύμφωνα με τους παραγωγούς η ταινία δεν θα προβάλλεται στην Ευρώπη με τον πρωτότυπο τίτλο της Moana αλλά με τον τίτλο Vaiana, λόγω νομικών προβλημάτων κατοχύρωσης τίτλου. Στην Ιταλία ειδικότερα ο τίτλος αλλάζει σε Oceania για να μην υπάρξει καμία σύγχυση με τη θρυλική Ιταλίδα πορνοστάρ Moana Pozzi. Στην Ελληνική αγορά δυστυχώς η ταινία θα προβάλλεται σχεδόν αποκλειστικά στη μεταγλωττισμένη βερσιόν στην οποία έχουν διασκευασθεί στα ελληνικά και τα τραγούδια, οπότε δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το υποψήφιο για χρυσή σφαίρα τραγουδιού «How far I’ll go». Πάντως οι τραγουδιστικές επιδόσεις της Μαρίνας Σάτι και του Stavento δεν θα αφήσουν παραπονεμένο το κοινό.

Ανάμεσα σε αρκετές διακρίσεις ξεχωρίζουν η υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα καλύτερου animation και οι 6 υποψηφιότητες στα εξειδικευμένα Annie Awards. Σφόδρα πιθανή αναμένεται και μια (ή και δύο) υποψηφιότητες στα προσεχή Oscar.

Trivia

Η Βαϊάνα έχει εφτά διαφορετικά κοστούμια στην ταινία. Όλοι οι χαρακτήρες φοράνε ρούχα από υφάσματα και υλικά που ήταν διαθέσιμα πριν από 2000 χρόνια.

Οι δημιουργοί χάρισαν στη Βαϊάνα μια αθλητική φιγούρα που εκφράζει την ηρωική της φύση. Μελετήθηκαν πολλές φωτογραφίες ανθρώπων που ζουν στην Πολυνησία και κατέληξαν να τις χαρίσουν έντονα μήλα και ένα κάπως φουσκωμένο άνω χείλος.

Για τα μαλλιά των ηρώων της ταινίας, ειδικά για τα μακριά, γεμάτα μπούκλες μαλλιά της Βαϊάνα, δημιουργήθηκε ένα ειδικό πρόγραμμα ψηφιακής τεχνολογίας που πήρε από μόνο του έξι μήνες για να είναι έτοιμο. Η μεγαλύτερη δυσκολία στην ταινία ήταν όταν η Βαϊάνα είχε βρεγμένα μαλλιά και έπρεπε οι μπούκλες της να φαίνονται φυσικές. Οι δημιουργοί μάλιστα κάλεσαν εθελόντριες με παρόμοια μαλλιά για να μελετήσουν τις βρεγμένες τους μπούκλες και να επιτύχουν πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Ανάμεσα στα τατουάζ του Μάουι ξεχωρίζει ο Μικρός Μάουι, μια δισδιάστατη αναπαράσταση του ημίθεου που παίζει τον ρόλο της συνείδησης του και εξασφαλίζει ότι θα κάνει το σωστό. Ο Μικρός Μάουι έχει σχεδιαστεί στο χέρι και είναι αναφορά στον Jiminy Cricket, την επίσημη φωνή της συνείδησης του Πινόκιο.

Για να αναπαραστήσουν τον έναστρο ουρανό της ταινίας, οι δημιουργοί απευθύνθηκαν σε αστρονόμους που τους υπέδειξαν ποια αστέρια ήταν ορατά στον Ειρηνικό πριν από 2000 χρόνια. 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 22.12.16