La Tortue Rouge – Η Κόκκινη Χελώνα

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο/Ιαπωνία - 2016 

Διάρκεια: 80 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Animation

Σκηνοθεσία: Michael Dudok de Wit

Υπόθεση: Το Studio Ghibli του θρυλικού Χαγιάο Μιγιαζάκι, περνά για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας του, και σε συνεργασία με τη Γαλλία και το Βέλγιο, παρουσιάζει ένα πανέμορφο παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Ένας άνθρωπος παλεύει με τα κύματα για να καταλήξει ναυαγός σε ένα ερημικό νησί με μόνους κατοίκους χελώνες, καβούρια και πουλιά. Κι όμως πάνω σ αυτό το έρημο νησί θα βρει την αγάπη, την οικογένεια, τη ζωή και τη σημασία της ένωσης με τη μητέρα Φύση.

Μια αλληγορική ταινία που δε χρειάζεται λόγια για να εκφραστεί. Αυτή η χελώνα μπορεί να ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια να σχεδιάζεται, να χρειάστηκε μια δεκαετία σχεδόν για να φθάσει στις οθόνες, τερμάτισε όμως θριαμβευτικά την πορεία της προς την ολοκλήρωση όπως ίσως η χελώνα του μύθου.

Ο βραβευμένος με Oscar ταινίας μικρού μήκους, Ολλανδός δημιουργός Μάικλ Ντουντόκ Ντε Ουίτ, με τη συνεργασία της Πασκάλ Φεράν, κατάφερε να πραγματώσει την αρχική ιδέα του, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των στούντιο Ghibli που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην παραγωγή αυτής της λιτής και απέριττης αλληγορίας για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, για την αέναη κυκλική διαδρομή της ζωής και για τη δυνατότητά της να μεταμορφώνεται και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον.  

Αυτό το ντεμπούτο του Ντε Ουίτ στις ταινίες μεγάλου μήκους είναι μια ταινία στον αντίποδα των πλούσιων ψηφιακών παραγωγών των αμερικάνικων studio, σχεδιασμένη παραδοσιακά και με ελάχιστες ψηφιακές επεμβάσεις που αφήνει μια παράξενη αίσθηση και ίσως ξενίσει τη συνήθη πελατεία της Disney. Με λίγη υπομονή όμως θα καταφέρουν να μπουν-έστω και στο κατώφλι-και να απολαύσουν μια σχεδόν zen μυστικιστική εμπειρία.

Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της (μέχρι τώρα) απαριθμούμε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κανών (τμήμα Un certain regard), βραβείο κοινού στις εγχώριες Νύχτες Πρεμιέρας, 5 υποψηφιότητες στα Annie Awards και υποψηφιότητα animation στα πρόσφατα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 22.12.16