Killing in the name of…:Τελευταίες παραστάσεις

ΤΟ ΕΡΓΟ

Οι  ATTACT μας  «ξεναγούν» στο μύθο των ανθρώπων που ποθούν κι εκπληρώνουν, το μύθο των Ατρειδών. Πόσες αφηγήσεις χωράνε σε έναν μύθο; Πόσες ιστορίες αντιστοιχούν σε μια οικογένεια; Ξεκινώντας από την Κοσμογονία, παρουσιάζουν σταδιακά το μύθο της δυναστείας που κυριάρχησε από τον 16o έως τον 11o π.Χ. αιώνα στον ελλαδικό χώρο και που η «τυχερή» τελευταία γενιά της έγινε διαχρονικό σημείο αναφοράς και πρώτη ύλη για την ανάπτυξη και την παραγωγή του αρχαίου δράματος.

Μία σύνθεση κειμένων από έξι τραγωδίες (Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Τρωάδες, Αγαμέμνων, Ευμενίδες, Ηλέκτρα, Ελένη)  που ερμηνεύονται από μία ηθοποιό ως μονόλογος. Εξιστορεί τον μύθο των Ατρειδών εστιάζοντας στην ύβρη όταν εκείνη εκδηλώνεται με δολοφονίες αθώων παιδιών. Αναδεικνύει την φιλοδοξία, τα πάθη, τις επιθυμίες, την έννοια του καθήκοντος, που εκδηλώνονται  διαχρονικά σε κάθε ανθρώπινη δράση.  

Τέσσερις μορφές τέχνης – Θέατρο, Μουσική, Video, Σκίτσα – σε μια ζωντανή σκηνική διάδραση, με αφετηρία την γυναικεία παρουσία, συγκεντρώνουν την προσοχή μας στις στιγμές του μύθου που εγγράφονται στην μνήμη μας ασυνείδητα. Στιγμές που μεταφέρουμε αυθόρμητα στην επόμενη γενιά, γιατί σκιαγραφούν διαχρονικά το ανθρώπινο DNA.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τολμηρό εγχείρημα η ενασχόληση με την ουσία και την ερμηνεία της αρχαίας τραγωδίας. Ποτέ δεν ξέρεις που θα βγάλει κι αν το αποτέλεσμα θα είναι ενδιαφέρον ή πληκτικό και δήθεν. Το τελευταία αυτά χαρακτηριστικά ουδόλως όμως αφορούν τη διαδραστική παράσταση που έστησαν οι Attact με σκηνοθέτη τον Γιάννη Κουρκουμέλη στο υπόγειο του Bios. Με αγγλόφωνο τίτλο και μοντέρνα αντίληψη, αυτό το «αρχαιοελληνικό» light show δείχνει εξαρχής την κλίση του και τη φιλοδοξία του να μιλήσει σε ευρύτερα και διεθνή ακροατήρια πέρα από το sold out φιλόξενο υπόγειο του Bios, όπου ακόμη και η κολώνα που στέκει στη μέση του χώρου και τον στηρίζει, αξιοποιείται φωτιστικά στο έπακρον κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Η πρώτη ενότητα βασίζεται σε μια εξιστόρηση της γενεαλογίας των Ατρειδών μέσα από μια σειρά εμπνευσμένων comic σκίτσων του Κώστα Βλαχόπουλου που, σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, χτίζουν με σαρκασμό και περιπαικτική διάθεση την προϊστορία του Οίκου που απετέλεσε το υλικό των αρχαίων μύθων και των μεγάλων τραγωδών του 5ου αιώνα πχ. Ιδανικός τρόπος για να περάσει με εύπεπτο τρόπο στο σημερινό νεαρό κοινό η πολυπρόσωπη και αιματοβαμμένη μυθολογία του Ελληνικού γένους.

Κι αφού πιάσουμε το γενικό νόημα τότε ξεχύνεται στο χώρο, λουσμένη από τα φωτιστικά εφέ του Μιχάλη Μπουρή, η Έλλη Δαδήρα, για να μας προσγειώσει στην ποτισμένη με αίμα ιστορία των Ατρειδών. Απαγγέλλοντας επιλεγμένα αποσπάσματα από έξη αρχαίες τραγωδίες, εστιάζει με λόγο και σώμα στη Ύβρι που διαπράττουν όλοι οι τραγικοί Ατρείδες, πότε στην Αυλίδα, πότε στην Τροία, πότε στις Μυκήνες, χαμένοι μέσα στα πάθη τους. Εξαιρετική η δυνατότητά της να μεταμορφώνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από ρόλο σε ρόλο όσο διαρκεί ένας μονόλογος. Ιφιγένεια, Κλυταιμνήστρα, Ανδρομάχη, Ηλέκτρα…

Και στις δύο φάσεις του έργου πανταχού παρούσα είναι η μουσική συνοδεία του Γιάννη Αναστασάκη που προσδίδει μια πολύ αποτελεσματική gothic αίσθηση στο σύνολο.

Είναι τελικά θαυμαστός ο τρόπος που έχουν συνενωθεί αυτά τα ετερόκλητα υλικά από τον Γιάννη Κουρκουμέλη στην παραγωγή ενός απόλυτα μοντέρνου τρόπου διδασκαλίας των αρχαίων μας μύθων. Γιατί επί της ουσίας πρόκειται για παράδοση μαθήματος μυθολογίας όπως δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι είναι δυνατό να γίνει, τουλάχιστον στη στενόμυαλη χώρα μας.

Και όλα αυτά σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο από μια ώρα, που μόλις τελειώσει λες «να το ξανάβλεπα πάλι από την αρχή».

Ο μύθος των Ατρειδών λοιπόν, ειδωμένος σαν splatter horror.  

Δεν είναι τυχαίο ότι η παράσταση ήταν sold out από νεανικό κυρίως κοινό…

Προλαβαίνετε μέχρι την Τρίτη…

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Επιλογή κειμένων:  Γιάννης Κουρκουμέλης

Μουσική: Γιάννης Αναστασάκης

Video: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου

Σκίτσα: Κώστας Βλαχόπουλος

Φωτισμοί: Μιχάλης Μπουρής

Ερμηνεία: Έλλη Δαδήρα

 

ΙΝΦΟ

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 μμ.

Τελευταίες παραστάσεις 26 και 27 Δεκεμβρίου 2016

Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ

 

BIOS Basement

Πειραιώς 84  Γκάζι,

Τηλ.2103425335