Paterson

Παραγωγή: Γαλλία/Γερμανία/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 118 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch

Πρωταγωνιστούν: Adam Driver, Golshifteh Farahani, William Jackson Harper,  Chasten Harmon, Barry Shabaka Henley, Rizwan Manji, Masatoshi Nagase και ο σκύλος Nellie.

Υπόθεση: Στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσι ζει ο Πάτερσον με τη γυναίκα του Λόρα και το σκύλο τους. Ο Πάτερσον είναι οδηγός του αστικού λεωφορείου και κάθε μέρα ακολουθεί την ίδια ρουτίνα: κάνει το καθημερινό του δρομολόγιο, παρατηρώντας την πόλη καθώς αυτή περνά μπροστά από το παρμπρίζ του και κρυφακούγοντας αποσπασματικά τις συζητήσεις των επιβατών. Στις ελεύθερες στιγμές του γράφει τρυφερούς ρομαντικούς στίχους σ’ ένα τετράδιο. Τα βράδια βγάζει βόλτα τον σκύλο, σταματά στο μπαρ της γειτονιάς για να πιει τη μπίρα του και επιστρέφει σπίτι στη Λόρα. Αντίθετα με τη ρουτίνα του Πάτερσον, η Λόρα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, κάνοντας συνεχώς όνειρα για το μέλλον. Φτιάχνει περιζήτητα cupcakes, μαθαίνει κιθάρα και σχεδιάζει να γίνει country τραγουδίστρια. Ο Πάτερσον αγαπά τη Λόρα και επικροτεί τις φιλοδοξίες της. Η Λόρα επίσης τον αγαπά και υποστηρίζει το ταλέντο του στην ποίηση.

Η ποίηση έχει τον τρόπο να τρυπώνει στα πιο απίθανα μέρη. Και ο Τζιμ Τζάρμους, επανερχόμενος σε καλή σκηνοθετική φόρμα μετά από αρκετά χρόνια, γίνεται ιδανικός καταγραφέας της. Εμπνευσμένος από το ομώνυμο επικό ποίημα ενός από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς ποιητές του 20ου αιώνα, του Γουίλιαμ Κάρλος Γουίλιαμς, ζωγραφίζει μια δίωρη καρτ ποστάλ νοσταλγίας και τρυφερότητας για μια από τις πιο εμβληματικές πόλεις των ΗΠΑ. Το Πάτερσον του Νιου Τζέρσι, καμάρι της αμερικάνικης βιομηχανίας μεταξιού του 19ου αιώνα, με τους υπέροχους καταρράκτες του, τα χαμηλά γραφικά του κτίρια και την σύγχρονη πολυσυλλεκτικότητα του πληθυσμού του υπήρξε μεγάλη πηγή έμπνευσης για τον κατ’ εξοχήν εκπρόσωπο του αμερικάνικου μοντερνισμού στην ποίηση. Ο ομώνυμος ήρωας του Τζάρμους γίνεται μετενσάρκωση του ποιητικού αυτού πνεύματος και γαλήνιος παρατηρητής και καταγραφέας του καθημερινού του περίγυρου, αποτυπώνοντας μέσα από τις σκέψεις του και τα μικρά γλυκά ποιήματά του το συλλογικό ασυνείδητο μιας Αμερικής καθημερινής, τρυφερής και αισιόδοξης.

Στην ταινία δεν συμβαίνει τίποτε θεαματικό, ούτε υπάρχουν δραματικές κορυφώσεις. Η μια μέρα του Πάτερσον διαδέχεται την προηγούμενη με μικρές παραλλαγές, ανώδυνες ανατροπές και γλυκές ανακαλύψεις. Κι αν στο φινάλε η ποίηση δέχεται ένα «χτύπημα» και πάλι η ζωή συνεχίζεται αφού ο ποιητής στέκεται εκεί να θαυμάζει την πόλη που έχει το όνομά του και του δίνει την έμπνευση για αγάπη και χαρά.

Όποιος αγαπά τον Άνταμ Ντράιβερ εδώ θα τον λατρέψει αφού όλη η ταινία είναι χτισμένη πάνω του, δίνοντάς του την ευκαιρία να ιχνογραφήσει ένα από τα ωραιότερα πορτραίτα καθημερινού ανθρώπου έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στον κινηματογράφο. Παράλληλο (και όχι αντίπαλο) δέος η πεντάμορφη Γκολσιφτέχ Φαραχανί, μακριά πια από το Ιράν, στο ρόλο της Λόρα, ενσαρκωμένη χαρά της ζωής. Δίπλα τους ένα σκυλί θαύμα η Νέλι, βραβευμένο μάλιστα με το Palm Dog του Φεστιβάλ Κανών.

Μια ταινία-απόσταγμα ζωής, ένα αφιέρωμα στις τρυφερές ψυχές απανταχού της υφηλίου.  

Διανομή: AMA Films

Στις αίθουσες από 05.01.17