Assassin’s Creed

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία/Χονγκ Κονγκ/ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Justin Kurzel

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons, Brendan Gleeson, Charlotte Rampling, Michael Kenneth Williams, Denis Ménochet, Ariane Labed, Khalid Abdalla, Essie Davis, Matias Varela, Callum Turner, Carlos Bardem, Javier Gutiérrez.

Υπόθεση: Μέσω μιας προηγμένης τεχνολογίας που ξεκλειδώνει γενετικές μνήμες, ο Κάλουμ Λιντς (Μάικλ Φασμπέντερ) βιώνει τις περιπέτειες του προγόνου του, Αγκιλάρ, στην Ισπανία του 15ου αιώνα και της Ιεράς Εξέτασης. Ο Κάλουμ, που όταν ήταν παιδί είδε τη μητέρα του να δολοφονείται από τον πατέρα του κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ανακαλύπτει ότι κατάγεται από μια μυστική αδελφότητα, τους Assassins (Ασασίνους). Καταδικασμένος και ο ίδιος σε θάνατο για φόνο, καταλήγει μυστηριωδώς σε μια μυστική ιατρική εγκατάσταση που ανήκει στην εταιρεία Abstergo. H Abstergo είναι βιτρίνα για την αρχαία και πανίσχυρη οργάνωση των Templars τους οποίους μάχονται από αιώνες οι Assassins. Ο Κάλουμ γίνεται πειραματόζωο στα χέρια του αφεντικού της Abstergo Άλαν Ρίκιν και της κόρης του Σοφίας. Με αυτό τον τρόπο όμως συγκεντρώνει φοβερές γνώσεις και ικανότητες για να αντιμετωπίσει μια και καλή την καταπιεστική οργάνωση των Templars και να πάρει πίσω το πανάρχαιο Μήλο του Αδάμ, που περικλείει το γενετικό κώδικα της ανθρώπινης ελεύθερης βούλησης.

Ένα παγκόσμια διαδεδομένο και δημοφιλές  video game βρίσκει μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και προετοιμασίας το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη. Σύμφωνα με τον εκ των παραγωγών Πάτρικ Κρόλει «το Assassin’s Creed είναι ένα κολοσσιαίο παιχνίδι σε ό,τι αφορά στην επιρροή που έχει  παγκοσμίως, υπάρχει ένα τεράστιο κοινό στον κόσμο που ξέρει όλους τους κανόνες και την ιστορία, καθώς και τους χαρακτήρες που αποτελούν το Assassin’s Creed». Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν ήταν η κινηματογραφική προσαρμογή να γίνει έτσι ώστε η ταινία να είναι απολύτως κατανοητή, ακόμη και σε όσους δεν είχαν καμία σχέση με το παιχνίδι. «Η ιστορία που έχουμε φτιάξει είναι μία ιστορία που δε χρειάζεται να έχει παίξει κάποιος ποτέ το παιχνίδι προκειμένου να την απολαύσει», καταλήγει ο Κρόλει. Και σας βεβαιώ, ως άσχετος με τα video games, ότι έχει απόλυτο δίκιο.

Στην περίπτωση του Assassin’s Creed έχουμε να κάνουμε με την ανάληψη ενός θεωρητικά εμπορικού project από ένα αυστηρά καλλιτεχνικό δημιουργικό team.Ο σκηνοθέτης, ο συνθέτης και το πρωταγωνιστικό ζευγάρι της πρόσφατης εντυπωσιακής μεταφοράς του Σεξπηρικού Macbeth ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν μια άλλη αύρα σε υλικό που σε άλλη περίπτωση θα έκανε ένα καλό b movie δράσης και τίποτα παραπάνω. Ο Τζάστιν Κουρζέλ στη σκηνοθεσία και ο αδελφός του Τζεμπ στη μουσική, ο Μάικλ Φασμπέντερ (ιδανικός συνδυασμός του ταλέντου του αείμνηστου Λόρενς Ολίβιε με σύγχρονο action superstar) και η Μαριόν Κοτιγιάρ (που ποτέ δεν έχει προδώσει ρόλο) βάζουν τα δυνατά τους και με τη βοήθεια ενός λαμπρού δεύτερου καστ με καλλιτεχνικές περγαμηνές και μιας πανάκριβης παραγωγής με άριστα ψηφιακά εφέ, φοβερούς κασκαντέρ και εντυπωσιακά σκοτεινό production design προσφέρουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάγνωση ενός, κατά τα λοιπά, συνωμοσιολογικού σεναρίου με όλη τη λαϊκίστικη αφέλεια παρόμοιων ιστοριών. Κάτι που δεν κατάφερε καθόλου το πρόσφατο και παρεμφερές Inferno του Ρον Χάουαρντ. Το στοίχημα που μένει να κερδηθεί είναι η εμπορική απήχηση της ταινίας που θα επιτρέψει στους δημιουργούς να επιστρέψουν με sequel (για τα οποία έχουν ήδη διαρρεύσει πληροφορίες). Δυστυχώς η μέχρι στιγμής εμπορική πορεία της δεν είναι ενθαρρυντική. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον όμως να δούμε πως θα μπορούσε να εξελιχθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω αυτό το franchise.  

Κάνοντας το απόλυτο Άλμα Πίστης

Το Assassin’s Creed σαν video game είναι διάσημο για τις σκηνές δράσης του που περιλαμβάνουν σκηνές παρκούρ, στις οποίες οι Ασασίνοι πηδάνε από στέγη σε στέγη πάνω από τις ταράτσες σε διάφορες πόλεις, όπως είναι η Ιερουσαλήμ, η Φλωρεντία, το Παρίσι και το Λονδίνο. Αυτό που κάνει τη διαφορά όμως στην ταινία είναι η πραγματοποίηση του Leap of Faith (Άλμα Πίστης), της κίνησης-υπογραφής των Ασασίνων, κατά την οποία πηδάνε από την άκρη κτιρίων και προσγειώνονται στο έδαφος ανέπαφοι. 

«Τι θα συμβεί αν κάνεις ένα πραγματικό Leap of Faith;», αναρωτήθηκε ο Κουρζέλ και αποφάσισε να το ανακαλύψει συνεργαζόμενος με τον απόλυτο κασκαντέρ, Ντάμιεν Γουόλτερς (Skyfall, Kingsman: The Secret Service).

Το Άλμα γυρίστηκε στην έρημο της Αλμερίας, στην Ισπανία. «Το φως έδινε μία πνευματική υπόσταση στο μέρος», λέει ο Κουρζέλ. Ο Γουόλτερς επιχείρησε το άλμα οκτώ φορές μέχρι να πετύχει το απόλυτο, στα 38 μέτρα, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ. Και τα κατάφερε. Το αποτέλεσμα στην κινηματογραφική οθόνη είναι αναμενόμενα εντυπωσιακό.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 05.01.17