Live By Night – Ο Νόμος της Νύχτας

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 128 λεπτά 

Βαθμολογία: * 1/2 

Είδος: Γκανγκστερικό Δράμα

Σκηνοθεσία: Ben Affleck

Πρωταγωνιστούν: Ben Affleck, Elle Fanning, Remo Girone, Brendan Gleeson, Robert Glenister, Matthew Maher, Chris Messina, Sienna Miller, Miguel, Zoe Saldana, Chris Cooper, Titus Welliver, Max Casella, Christian Clemenson, J.D. Evermore, Clark Gregg, Anthony Michael Hall.

Υπόθεση: Ο Τζο Κάφλιν, γιος ενός διακεκριμένου Αστυνόμου της Βοστόνης, Ιρλανδικής καταγωγής, επιστρέφει από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με κατασταλαγμένες απόψεις για την ηθική και το νόμο, επιλέγοντας έναν τρόπο ζωής εντελώς αντίθετο με την αυστηρή και καθώς πρέπει ανατροφή του. Ξεκινώντας με μικροκλοπές, περνάει σε σύσταση συμμορίας και αιματηρές ληστείες τραπεζών, καταλήγοντας τελικά να δουλεύει για έναν από τους πιο διαβόητους μαφιόζους της περιοχής. Τα χρόνια περνούν και ο Τζο απολαμβάνει τη χλιδή και την ένταση της παρανομίας αλλά και τη μυστική του σχέση με την όμορφη ερωμένη του αρχιμαφιόζου, μια σχέση που θα έχει βαρύ τίμημα και για τους δύο τους. Με την επιβολή της ποτοαπαγόρευσης ένας νέος υπόγειος κόσμος δημιουργείται που λειτουργεί με τους δικούς του νυχτερινούς κανόνες. Σ αυτό τον κόσμο ο Τζο θα βυθιστεί ταξιδεύοντας στη Φλόριντα και αφήνοντας πίσω στη Βοστώνη το λαϊκό παράνομο ομορφόπαιδο που ήταν ο προηγούμενος εαυτός του. 

4 χρόνια μετά τον οσκαρικό θρίαμβο του Επιχείρηση Argo, ο Μπεν Άφλεκ επιστρέφει με τον τριπλό ρόλο σκηνοθέτη-σεναριογράφου-πρωταγωνιστή, διασκευάζοντας ένα πρόσφατο σχετικά μυθιστόρημα εποχής του Ντένις Λεχέιν, συγγραφέα που μας έδωσε το Μυστικό Ποτάμι και το Νησί των Καταραμένων.

Ένα πανάκριβο και λουσάτο one man show με μεγάλες φιλοδοξίες και ανάμικτα αποτελέσματα. Η εξαιρετική τεχνική πλευρά της ταινίας (φωτογραφία, καλλιτεχνική διεύθυνση, κοστούμια, μουσική) δεν βρίσκει την αντιστοιχία της τόσο στο ανισόρροπο και υπερφορτωμένο σενάριο όσο και στις τουλάχιστον άνισες ερμηνείες, ξεκινώντας από αυτή του ίδιου του Άφλεκ. Καταρχήν για έναν έμπειρο σεναριογράφο, βραβευμένο μάλιστα με Oscar, ένα σενάριο που στερείται συναισθηματικού βάθους, αφηγηματικής ισορροπίας και κορυφώσεων είναι τουλάχιστον άκομψο! Επί δύο ώρες ο ωραίος Μπεν δεν μπορεί να αποφασίσει αν θέλει να κάνει γκανγκστερικό θρίλερ, ρομαντικό δράμα εποχής ή κοινωνικοπολιτικό σχόλιο πάνω στην αμερικάνικη ιστορία των αρχών του 20ου αιώνα. Η επιτηδευμένα νωχελική κινηματογράφηση όλων αυτών των υλικών επιτείνει το αίσθημα βαρεμάρας του θεατή (τουλάχιστον του μη Αμερικανού). Όσο για την ερμηνεία του Άφλεκ πλησιάζει την εκφραστικότητα φωτομοντέλου που ερμηνεύει Σαίξπηρ. Οι μόνοι που διασώζονται ερμηνευτικά διατηρώντας μια ενστικτώδη ισορροπία είναι η Ελ Φάνινγκ στο ρόλο της ανανήψασας Ευαγγελίστριας, ο Κρις Κούπερ στο ρόλο του θρησκόληπτου αστυνομικού πατέρα της και ο μέγας Μπρένταν Γκλίσον στο ρόλο του αστυνομικού πάτερα του Τζο.

Καλή και άγια η φιλοδοξία αλλά καλό είναι να έχει και καλλιτεχνικό αντίκρισμα. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 12.01.17