Hell or High Water – Πάση Θυσία

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 102 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: David Mackenzie

Πρωταγωνιστούν: Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges, Gil Birmingham, Dale Dickey, Kevin Rankin, William Sterchi, Buck Taylor, Kristin Berg, Jackamoe Buzzell, Katy Mixon.

Υπόθεση: Κάπου στις σκονισμένες γωνιές του Δυτικού Τέξας, δυο αδέλφια, ο Τόμπι (Κρις Πάιν), διαζευγμένος πατέρας που προσπαθεί να φτιάξει μια καλύτερη ζωή για το γιο του, και ο Τάνερ (Μπεν Φόστερ), ένας ευέξαπτος πρώην κατάδικος, αποφασίζουν να ληστέψουν τα υποκαταστήματα της τοπικής τράπεζας που απειλεί με κατάσχεση την οικογενειακή τους περιουσία. Οι ένοπλες ληστείες είναι η τελευταία τους ελπίδα, για να πάρουν πίσω το μέλλον που τους πήραν μέσα από τα χέρια τους.

Η εκδίκηση φαίνεται δική τους μέχρι τη στιγμή που θα βρεθούν στο στόχαστρο ενός αμείλικτου, αθυρόστομου Τεξανού Ranger (Τζεφ Μπρίτζες) που ψάχνει για έναν τελευταίο θρίαμβο, την παραμονή της συνταξιοδότησης του. Καθώς τα δυο αδέλφια σχεδιάζουν μια τελευταία ληστεία που θα ολοκληρώσει το σχέδιο τους, τα πάντα θα κορυφωθούν σε μια τελική αναμέτρηση, ανάμεσα στον τελευταίο έντιμο άνθρωπο του νόμου και τα δυο αδέρφια, που δεν έχουν τίποτα να χάσουν, πλην της οικογένειας τους.    

Ένας Σκωτσέζος στο Τέξας. Ο ευαίσθητος αλλά και δυναμικός δημιουργός Ντέιβιντ Μακένζι μεταφέρει κοινωνικούς προβληματισμούς που δεν συνηθίζονται πλέον στις Χολιγουντιανές ταινίες, επιλέγοντας έναν εμβληματικό νεαρό σταρ για πρωταγωνιστή (τον έναν από τους διάσημους 4 Κρις) και ανακαλύπτοντας ξανά την ξεχασμένη αισθητική αντίστοιχων αμερικάνικων ταινιών της δεκαετίας του 70. Θρυλικών ταινιών β’ διαλογής όπως το Bring me the head of Alfredo Garcia του μακαρίτη Σαμ Πέκινπα ή το Thunderbolt and Lightfoot του Τσιμίνο όπου μαζί με τον Κλιντ ίστγουντ συμπρωταγωνιστούσε- 22χρονος νεαρός τότε- ο μέγας Τζεφ Μπρίτζες που εδώ κλέβει την παράσταση σκιαγραφώντας ένα αξέχαστο πορτραίτο γέρου Σερίφη. Και όσο το σενάριο διηγείται μια κοινωνική ιστορία απόρροια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης τόσο η αισθητική βυθίζεται πιο βαθιά στο κλίμα εκείνων των επαναστατημένων ταινιών που καλό θα ήταν να ανακαλύψουν και οι νεότερες γενιές σινεφίλ. Με ένα σενάριο που κεντάει, με διαλόγους και καταστάσεις που ισορροπούν θαυμαστά ανάμεσα στην τραγωδία και το μαύρο χιούμορ, σκιαγραφείται το πορτραίτο μιας κοινωνίας που σιγοβράζει κάτω από τον καυτό ήλιο και τον οικονομικό μαρασμό. Κλέβοντας την τράπεζα, που σε έχει κλέψει, λοιπόν επιτελείς έργο θεάρεστο και ωφέλιμο, κάτι που ενστερνίζεται και εκπροσωπεί ο «τρελός» της παρέας, ο φυλακόβιος Τάνερ που βοηθώντας τον αδελφό του να ανακτήσει την οικογενειακή περιουσία, κάνει ταυτόχρονα αυτό που γουστάρει με τρέλα! Απολαμβάνει την παραβίαση ηθικών και κοινωνικών κανόνων και θεσμών. Κι όσο κορυφώνεται το δράμα τόσο περισσότερο ξεκαθαρίζει η θέση του.

Μια απολαυστική περιπέτεια, μια σινεφίλ λιχουδιά και μια σειρά εξαιρετικής ακρίβειας ανθρώπινων πορτραίτων. Όλα αυτά σε συσκευασία φιλμικού δώρου. Τιμήστε το οπωσδήποτε! 

Βραβεία, υποψηφιότητες και συμμετοχές

Επίσημη Συμμετοχή Διαγωνιστικό Πρόγραμμα - «Ένα Κάποιο Βλέμμα», Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2016 

Χρυσές Σφαίρες – 3 Υποψηφιότητες: Καλύτερης Ταινίας – Δράμα, Καλύτερου Σεναρίου: Τέιλορ Σέρινταν, Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου: Τζεφ Μπρίτζες 

Screen Actor Guild Awards: Υποψηφιότητα Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου: Τζεφ Μπρίτζες 

National Board of Review: Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου: Τζεφ Μπρίτζες - Στην επίσημη λίστα με τις Καλύτερες Ταινίες του 2016 

AFI Awards: Στην επίσημη λίστα με τις Καλύτερες Ταινίες του 2016 

Gotham Awards – 2 Υποψηφιότητες: Καλύτερου Σεναρίου: Τέιλορ Σέρινταν- Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου: Τζεφ Μπρίτζες 

Independent Spirit Awards – 3 Υποψηφιότητες: Καλύτερου Σεναρίου: Τέιλορ Σέρινταν,  Καλύτερου Μοντάζ: Τζέικ Ρόμπερτς, Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου: Μπεν Φόστερ 

Έπονται σύντομα οι πιθανές οσκαρικές υποψηφιότητες…

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 19.01.17