Ρεκόρ για το La La Land ! Ανακοινώθηκαν οι Υποψηφιότητες για τα Oscar

Και έφθασε η δεύτερη κορυφαία κινηματογραφική ώρα της χρονιάς! Μόλις πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τα βραβεία Oscar της Ακαδημίας και όλη η καλλιτεχνική υφήλιος έχει σταματήσει ό,τι έκανε για να μελετήσει, να αναλύσει, να προβλέψει τι θα συμβεί στις 26 Φεβρουαρίου, την κορυφαία κινηματογραφική βραδιά της Υφηλίου, τότε που από το Λος Άντζελες θα μαθαίνουμε ποιοι θα είναι οι τυχεροί που θα πάρουν τα αγαλματάκια σπίτι τους.
Και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Φεστιβάλ του Sundance, το σημαντικότερο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου της Βόρειας Αμερικής, το οποίο και ανοίγει παραδοσιακά την ετήσια φεστιβαλική περίοδο, η Ακαδημία έρχεται να τιμήσει τους «καλύτερους» του 2016, λέγοντας την τελευταία λέξη για να κλείσει το περσινό κινηματογραφικό κεφάλαιο. Και αυτή τη φορά, μετά την περσινή αναθεώρηση των κανονισμών που ακολούθησε τις έντονες διαμαρτυρίες της μαύρης κοινότητας για τα περσινά βραβεία, η ζητούμενη diversity έδωσε και πήρε, οπότε μην ακούσουμε παράπονα πολιτικής ορθότητας φέτος!!!


Ύστερα από 19 χρόνια έχουμε ξανά μια ταινία που ισοφαρίζει σε υποψηφιότητες τον Τιτανικό του Κάμερον (που είχε ισοφαρίσει το κλασσικό «Όλα για την Εύα» του Μάνκιεβιτς): το La La Land γίνεται μόλις η τρίτη ταινία στην ιστορία του Κινηματογράφου που τιμάται με 14 υποψηφιότητες! Βασικές, μουσικές, καλλιτεχνικές τα πάντα! Και τίποτα να μην πάρει, πράγμα απίθανο, έχει ήδη γράψει ιστορία. Όλοι περίμεναν το φιλμ του Chazelle που σάρωσε τις Χρυσές Σφαίρες να είναι γερός παίκτης στην κούρσα αλλά αυτό το ρεκόρ, μάλλον δεν το περίμεναν πολλοί. Όπως και κανείς μάλλον δεν περίμενε ότι η Amy Adams του Arrival δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στις υποψήφιες! Και όμως…
Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπήρξαν εκπλήξεις, παραλείψεις και ανατροπές.

Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά:

Καλύτερη ταινία:
Arrival (Η Άφιξη), Fences, Hacksaw Ridge (Αντιρρησίας Συνείδησης), Hell or High Water (Πάση Θυσία), Hidden Figures, La La Land, Lion, Manchester by the Sea, Moonlight.
Οι 14 υποψηφιότητες κάνουν φαβορί (όχι βέβαια ακλόνητο) το La La Land όμως το Arrival, το sci-fi αριστούργημα του Denis Villeneuve με 8 υποψηφιότητες (όσες και το λυρικό Moonlight) δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Το αποδυναμώνουν το σνομπάρισμά του στις Χρυσές Σφαίρες, η έλλειψη υποψηφιότητας για την πρωταγωνίστρια Amy Adams και ο αποκλεισμός του score του Johann Johannsson για τεχνικούς λόγους του κανονισμού.
Με 6 υποψηφιότητες συνολικά η χαμηλόφωνη έκπληξη που λέγεται Lion, η μεγάλη επιστροφή του Mel Gibson με το Hacksaw Ridge και το δραματικό Manchester by the Sea, λίγες πιθανότητες έχουν για καλύτερη ταινία.
Εκκωφαντική είναι η απουσία της «Σιωπής» του Μάρτιν Σκορσέζε, που προφανώς δεν έπεισε τα μέλη της Ακαδημίας με το μακρόσυρτο θεολογικό του προβληματισμό.

Σκηνοθεσία: Arrival (Η Άφιξη), Hacksaw Ridge (Αντιρρησίας Συνείδησης), La La Land, Manchester by the Sea, Moonlight.
Μονομαχία ίσως μεταξύ του Damien Chazelle (La La Land) και του Denis Villeneuve (Arrival) όμως καραδοκεί ο Garth Davis του Lion τον οποίο η Ένωση Σκηνοθετών έχει τιμήσει με 2 υποψηφιότητες παρακαλώ (και για σκηνοθεσία και για σκηνοθετικό ντεμπούτο).

Α΄ Ανδρικός Ρόλος:
Casey Affleck, Manchester by the Sea,
Andrew Garfield, Hacksaw Ridge
Ryan Gosling, La La Land
Viggo Mortensen, Captain Fantastic
Denzel Washington, Fences.

Οι φήμες λένε ότι το Oscar έχει κλειδώσει για τον μικρό (και θαυματουργό) αδελφό Affleck στο Manchester by the Sea, κανείς δεν ξέρει όμως αν επικρατήσει ο ρομαντισμός στα μέλη της Ακαδημίας και ψηφίσουν τον ωραίο Gosling του La La Land ή και τον ηρωικό Andrew Garfield που κέρδισε την υποψηφιότητα περνώντας τα πάθη του Χριστού στο μέτωπο! Αισθητή η απουσία φέτος του Matthew McConaughey είτε για το Gold είτε για το Free State of Jones και κυρίως του μέγα Tom Hanks για το Sully. Τι έγινε παιδιά; Τον συνταξιοδοτήσατε τον Tom; 

Α΄ Γυναικείος Ρόλος:
Ιsabelle Huppert, Elle
Ruth Negga, Loving
Natalie Portman, Jackie
Emma Stone, La La Land
Meryl Streep, Florence Foster Jenkins

Το φαινόμενο Huppert έφθασε μέχρι τα Oscar και η μεγάλη (τι ποια μεγάλη;) έφθασε στην 20η της Υποψηφιότητα, όμως το παιγνίδι παίζεται ανάμεσα στη μεγαλοπρέπεια της Natalie Portman και το φλογισμένο βλέμμα της Emma Stone.


Β΄ Ανδρικός Ρόλος:
Mahershala Ali, Moonlight
Jeff Bridges, Hell or High Water
Lucas Hedges, Manchester by the Sea
Dev Patel, Lion
Michael Shannon, Nocturnal Animals

Μεγάλες ερμηνείες και αμφίρροπη η μάχη. Θα κάνει δύο τα αγαλματάκια του ο Jeff Bridges; Θα κερδίσει ο πανύψηλος Mahershala Ali του House of Cards για την υπέροχη παρουσία του στο Moonlight; Μήπως κάνει την έκπληξη ο απίστευτος Michael Shannon, μοναδικός υποψήφιος από το περιφρονημένο κομψοτέχνημα του Tom Ford Nocturnal Animals;
Αισθητή όμως είναι η απουσία του Hugh Grant της Florence Foster Jenkins στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του…

Β΄ Γυναικείος Ρόλος 
Viola Davis, Fences
Naomie Harris, Moonlight
Nicole Kidman, Lion
Octavia Spencer, Hidden Figures
Michelle Williams, Manchester by the Sea

Η 5άδα είναι ακριβής κόπια της 5άδας της Ένωσης Ηθοποιών οπότε δύσκολες οι προβλέψεις. Ίσως η συγκλονιστική στο Moonlight, Naomie Harris το πάρει σπίτι το βράδι της Κυριακής. Ίσως και η γνώριμη της Ακαδημίας Michelle Williams στην 4η υποψηφιότητά της, μόλις στα 36 της χρόνια!


Διασκευασμένο Σενάριο: Arrival, Fences, Hidden Figures, Lion, Moonlight.
Υπέροχες διασκευές, ψηφίζουμε όμως Arrival δαγκωτό!


Πρωτότυπο Σενάριο: Hell or High Water, La La Land, The Lobster, Manchester by the Sea, 20th Century Women.
Υπέροχες ιστορίες, όμορφα σενάρια, μεγάλες οι πιθανότητες του La La Land, μεγάλη όμως και η χαρά μας για την υποψηφιότητα Λάνθιμου και Φιλίππου για τον αριστουργηματικό Αστακό τους που συνάντησε απρόσμενη εμπορική επιτυχία κατά την περσινή προβολή του στις ΗΠΑ.


Καλύτερη Φωτογραφία: Arrival, La La Land, Lion, Moonlight, Silence.
Η επέλαση των νέων! 3 πρωτοεμφανιζόμενοι στα Oscar φωτογράφοι απέναντι στον Μεξικάνο Rodrigo Prieto του Silence (αλλά και του Brokeback Mountain) Ό,τι πείτε μέσα εγώ!


Καλύτερο Μοντάζ: Arrival, Hacksaw Ridge, Hell or High Water, La La Land, Moonlight.
Τι να πρωτοδιαλέξεις; Ο ήδη βραβευμένος για το Whiplash Tom Cross του La La Land έχει ελαφρό προβάδισμα.


Καλύτερα Κοστούμια: Allied, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Florence Foster Jenkins, Jackie, La La Land.
Λίγες οι πιθανότητες για την τρις βραβευθείσα στο παρελθόν Colleen Atwood του Fantastic Beasts. H Mary Zophres του La La Land ή και η Γαλλίδα σχεδιάστρια της Αμελί, Madeline Fontaine της Jackie έχουν την πρωτοκαθεδρία.


Καλύτερο Production Design: Arrival, Fantastic Beasts and Where to Find Them, Hail, Caesar!, La La Land, Passengers.
La La Land: Πρώτη υποψηφιότητα και μάλλον τυχερή για το ζεύγος Wasco, συνεργατών επί σειρά ετών του Ταραντίνο.


Καλύτερο makeup και hairstyling: A Man Called Ove, Star Trek Beyond, Suicide Squad.
Η κόμμωση Harley Quinn της Margot Robbie θα φέρει άραγε το Oscar στο Suicide Squad;


Καλύτερη μουσική: Jackie, La La Land, Lion, Moonlight, Passengers.
Το φαβορί βέβαια είναι το La La Land του Justin Hurwitz αλλά ας μην παραβλέψουμε το επίτευγμα του Mica Levi στη Jackie…


Καλύτερο τραγούδι:
Audition (The Fools Who Dream), La La Land
Can’t Stop The Feeling, Trolls
City Of Stars, La La Land
The Empty Chair, Jim: The James Foley Story
How Far I’ll Go, Vaiana (Moana)

Ο μόνος από τον οποίο μπορεί να χάσει το La La Land είναι από το La La Land. Χωρίς να υποτιμάμε τη μονομαχία Disney (Vaiana) και Dreamworks (Trolls).

Καλύτερο ντοκιμαντέρ: Fire at Sea (Fuoco A Mare), I Am Not Your Negro, Life Animated, O.J.: Made in America, 13th.
Θεωρητικά το φαβορί εδώ είναι το 8ωρο και πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ O.J. Made in America που διηγείται αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του ωστόσο η υποψηφιότητα του επίσης πολυβραβευμένου Fuoco A Mare δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.


Καλύτερο ντοκιμαντέρ Μικρού μήκους: Extremis, 4.1 Miles, Joe’s Violin, Watani: My Homeland, The White Helmets.


Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία: Land of Mine (Δανία), A Man Called Ove (Σουηδία), Forushande-The Salesman (Ιράν), Tanna (Αυστραλία), Toni Erdmann (Γερμανία).
Μπορεί ο σαρωτικός Toni Erdmann να είναι το αναμενόμενο φαβορί όμως τα μέλη της Ακαδημίας ίσως συγκινηθούν με τον συγκλονιστικό Εμποράκο από το Ιράν, του Φαραντί που το έχει ξανακερδίσει με το Χωρισμό. Μπορεί και να διασκεδάσουν με τον δύστροπο Ove που σάρωσε τα πάντα πέρυσι στη Σκανδιναβία. Ούτως ή άλλως είναι μια 5άδα που πάντα κρύβει εκπλήξεις. Να σημειωθεί ότι ο Καναδάς με τον Ξαβιέ Ντολάν δεν τα κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τη short list των 9 φιναλίστ.


Καλύτερη animated ταινία: Kubo and the Two Strings, Vaiana (aka Moana), My Life as a Zucchini, La Tortue Rouge, Zootopia
2 Disney (Vaiana, Zootopia), 1 Laica (Kubo) και 2 καλλιτεχνικές επιλογές από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία. Σε μια ακόμη θαυμάσια χρονιά για το animation, γίνεται αισθητή η απουσία από την 5άδα του Sing!, του γλυκού Finding Dory αλλά και του διασκεδαστικού Μπάτε σκύλοι αλέστε. Ψηφίζουμε Kubo δαγκωτό (συμβιβαζόμαστε και με Zootopia) !!!


Καλύτερη animated ταινία μικρού μήκους: Blind Vaysha, Borrowed Time, Pear Cider and Cigarettes, Pearl, Piper.
Κατηγορία που κρύβει διαμάντια και μελλοντικά μεγάλα ταλέντα. Έχουμε δει το πανέμορφο Piper του Alan Barillaro σε παραγωγή της Pixar, με τον νεοσσό που ανακαλύπτει τη θάλασσα, την τροφή και τους νόμους της επιβίωσης.


Καλύτερο Ηχητικό Μοντάζ: Arrival, Deepwater Horizon, Hacksaw Ridge, Sully.
Και να η μοναδική υποψηφιότητα του αδικημένου Sully.


Καλύτερο Ηχητικό Μιξάζ: Arrival, Hacksaw Ridge, La La Land, Rogue One: A Star Wars Story, 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi.


Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Deepwater Horizon, Doctor Strange, The Jungle Book, Kubo and the Two Strings, Rogue One: A Star Wars Story.
Παράξενη επιλογή εκ πρώτης όψεως ένα animation όπως ο Kubo σε αυτή την κατηγορία. Όμως ο Kubo είναι γυρισμένος με την τεχνική του stop motion κάτι που απαιτεί πληθώρα οπτικών εφέ για να επιτύχει αυτό το θαυμάσιο εικαστικό αποτέλεσμα.


Καλύτερη ταινία μικρού μήκους: Ennemis Intérieurs, La Femme et le TGV, Silent Nights, Mindenki (Sing), Timecode.
Μια καθαρά Ευρωπαϊκή υπόθεση! Γαλλία, Ελβετία, Δανία, Ουγγαρία και Ισπανία.


Αναμένουμε λοιπόν τι θα δείξει η κληρωτίδα στις 26 του επόμενου μήνα. Μέχρι τότε η Ένωση Παραγωγών στις 28.1, η Ένωση Ηθοποιών στις 29.1 και η Ένωση Σκηνοθετών στις 4.2 θα μας έχουν δώσει μια ιδέα για τους νικητές.