Split - Διχασμένος

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 117 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ

Σκηνοθεσία: M. Night Shyamalan

Πρωταγωνιστούν: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley, Haley Lu Richardson, Jessica Sula,  M. Night Shyamalan, Brad William Henke, Sebastian Arcelus.

Υπόθεση: Ο Κέβιν πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας. Αυτό σημαίνει ότι πολλές (στην περίπτωση του Κέβιν 23) διαφορετικές και τελείως διακριτές μεταξύ τους προσωπικότητες κυριαρχούν κατά διαστήματα πάνω στο σώμα του. Όταν κυριαρχεί ο Ντένις, μια από τις 23 προσωπικότητές του Κέβιν, απάγει και φυλακίζει σε ένα σκοτεινό, υπόγειο δωμάτιο, τρία νεαρά κορίτσια με αδιευκρίνιστο σκοπό. Σταδιακά, μια 24η, καλά κρυμμένη, τερατώδης προσωπικότητα, γέννημα των άλλων 23, ετοιμάζεται να ξεπροβάλλει και να κλείσει τον κύκλο της απόλυτης παράνοιας…

Ο πολυτάλαντος (αλλά κατά καιρούς άστοχος και υπερφίαλος) Μ. Νάιτ Σιάμαλαν κατεβάζει το budget και χτίζει ένα κλειστοφοβικό θρίλερ με προσοχή στο ρυθμό και το σασπένς, κάνοντας έτσι τη μεγάλη του επιστροφή. Αυτός ο Διχασμένος είναι μια χιτσκοκικών προδιαγραφών ιστορία (σχεδόν μεταφυσικού) τρόμου με έναν κουρεμένο γουλί Τζέιμς Μακαβόι να ερμηνεύει το ρόλο ή μάλλον τους ρόλους της καριέρας του.

Ξεκινώντας από τα πραγματικά γνωρίσματα και συμπτώματα της σπάνιας Διασχιστικής Διαταραχής Προσωπικότητας, ο Σιάμαλαν βάζει τη σεναριακή του πέννα να εμπλουτίσει αυτή την εγκεφαλική διάσπαση και με άλλα φανταστικά χαρακτηριστικά που κάνουν τον Νόρμαν Μπέιτς του Ψυχώ να μοιάζει μαθητούδι μπροστά στον Κέβιν. Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε (εξάλλου θα ήταν και βαρετό) και τις 23 προσωπικότητες του Κέβιν να αλωνίζουν, αυτές όμως που εμφανίζονται δίνουν το μέτρο της αγωνίας και του τρόμου που διαπερνά τα νεαρά θύματά τους. Απέναντί του ο Σιάμαλαν παραθέτει την ιδιόρρυθμη έφηβη Κέισι με το τραυματικό της παιδικό παρελθόν που αποδεικνύεται πολύ σκληρή για να υποκύψει στον πανικό. Άψογη η νεαρή Άνια Τέιλορ Τζόι, αναδεικνύεται σε νέα βασίλισσα του σινεμά τρόμου. Ανάμεσα σε θύτη και θύμα (ή μήπως είναι και οι δύο θύματα;) παρεμβάλλεται η επιστήμη στο πρόσωπο της ψυχιάτρου Φλέτσερ που έχει τη δική της θεωρία σχετικά με το «πρόβλημα» του Κέβιν. Η βία γεννά βία και ακραίες ψυχικές καταστάσεις που μπορεί να τραυματίσουν τόσο το μυαλό ώστε να παράγει τέρατα (κυριολεκτικά).

Είναι τόσες πολλές οι σκηνοθετικές και σεναριακές λεπτομέρειες που σταδιακά απλώνονται μπροστά στα μάτια του θεατή και τόσο αριστοτεχνικά πλεγμένες μεταξύ τους που δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τη μαεστρία του πιο ένδοξου κινηματογραφικού τέκνου της Φιλαδέλφεια, της αγαπημένης πόλης του Σιάμαλαν στην οποία διαδραματίζεται και αυτή η ταινία.

Πέρα από τα παραπάνω δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τίποτε άλλο, αφήνοντας τη γοητεία της σταδιακής βίωσης όλων των σεναριακών ανατροπών και της ιλιγγιώδους αίσθησης του σασπένς στο θεατή.

Ενδιαφέροντα trivia

•          Ο ήρωας της ταινίας πάσχει από την σπάνια Διασχιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας): Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η ύπαρξη μέσα στο άτομο δύο ή περισσότερων ξεχωριστών προσωπικοτήτων (ταυτοτήτων ) ή καταστάσεων προσωπικότητας. Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης, συμπεριφοράς, σχέσεων με το περιβάλλον, τύπο αναμνήσεων, φυσικές αντοχές κτλ. Επίσης κάθε μια κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε διαφορετικές περιόδους. Η μετάβαση από τη μια προσωπικότητα στην άλλη συχνά είναι ξαφνική και απότομη και συχνά συνδέεται με κάποιο ψυχοκοινωνικό στρες. Οι προσωπικότητες συνήθως είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη και εκφράζουν διαφορετικές μη συντεθειμένες πλευρές της ταυτότητας (αλλά και της μνήμης και της συνείδησης) του ατόμου. Π.χ. ένα άτομο μπορεί να έχει μια ντροπαλή και με αναστολές προσωπικότητα (ο πιο συνηθισμένος πρωτογενής τύπος προσωπικότητας), μια άλλη που είναι ζωηρή και ελευθεριάζουσα, μια τρίτη που είναι εχθρική και καχύποπτη κ.ο.κ. Οι προσωπικότητες δίνουν διαφορετικά ονόματα στον εαυτό τους και μπορεί να αναφέρουν διαφορετικές ηλικίες (συνήθως μικρότερες από την πραγματική), διαφορετικό φύλο ή μία από την άλλη, διαφορετική καταγωγή κτλ. Η κάθε μια προσωπικότητα μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξη των άλλων προσωπικοτήτων, μπορεί, όμως, και να γνωρίζει στοιχεία ή λεπτομέρειες των άλλων προσωπικοτήτων, ν' ακούει ή να βλέπει τι κάνουν και να έρχεται σε σύγκρουση μ' αυτές. Άτομα με τη διαταραχή αυτή βιώνουν συχνά κενά της μνήμης που αντιστοιχούν στην κατάληψη του εαυτού από κάποια άλλη προσωπικότητα. Λέγεται ότι στη διαταραχή αυτή, δεν υπάρχει η έννοια της συνείδησης, με βάση την οποία αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Ένα άλλο σύμπτωμα της διαταραχής είναι η σοβαρή αμνησία, η οποία δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως κοινή αφηρημάδα.

•          Με εφαλτήριο επιστημονικά ευρήματα που συγκέντρωσε ο σκηνοθέτης αναφορικά με αυτή τη διαταραχή, εξέλιξε την αρχική ιδέα του εμπλουτίζοντάς την με πολλά φανταστικά στοιχεία σε μια προσπάθεια να δώσει απάντηση στα ερωτήματα «Τι θα συνέβαινε αν σε κάποιον με διασχιστική διαταραχή, κάθε μεμονωμένη προσωπικότητα πίστευε 100% πως είναι αυτή που είναι; Αν μια προσωπικότητα πίστευε πως είχε διαβήτη ή υψηλή χοληστερίνη θα μπορούσε να αλλάξει η χημική σύσταση του σώματος σύμφωνα με τις πεποιθήσεις κάθε προσωπικότητας; Και τι θα γινόταν αν κάποια προσωπικότητα πίστευε πως είχε υπερφυσικές δυνάμεις; Πώς θα έμοιαζε;».

Διανομή: UIP

Στις αίθουσες από 26.01.17