Moonlight

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 111 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * * 1/2 

Είδος: Κοινωνικό

Σκηνοθεσία: Barry Jenkins

Πρωταγωνιστούν: Mahershala Ali, Naomie Harris, Alex R. Hibbert, Ashton Sanders, Trevante Rhodes, André Holland, Shariff Earp, Janelle Monáe, Jaden Piner, Jharrel Jerome Rudi Goblen, Patrick Decile, Stephon Bron.

Υπόθεση: Μαϊάμι. Στους πίσω δρόμους του γκέτο του Liberty City ζει και μεγαλώνει ένα μαύρο αγόρι ο Σαϊρόν. Αγνώστου πατρός, με μητέρα εθισμένη στα ναρκωτικά, θύμα επανειλημμένου bullying  στο σχολείο, ο ευαίσθητος μικρούλης που όλοι φωνάζουν Little βρίσκει έναν προστάτη και μέντορα στο πρόσωπο ενός Αφροκουβανού έμπορου ναρκωτικών του Χουάν και μια θετή μητέρα στο πρόσωπο της φίλης εκείνου της Τερέσα. Και τα χρόνια περνάνε και ο Little μεγαλώνει και γίνεται Σαϊρόν, ανακαλύπτοντας τον έρωτα στο πρόσωπο ενός παιδικού του φίλου αλλά και την σκληρότητα του κοινωνικού περίγυρου. Τα χρόνια συνεχίζουν να περνούν και ο Σαϊρόν γίνεται Black, ένας ακόμη έμπορος ναρκωτικών με ένα κρυμμένο τραύμα και μια ζωή στερημένη από αγάπη και νόημα. Είναι δύσκολο να είσαι φτωχός, μαύρος και gay και να καταφέρεις να βρεις τη θέση σου στον κόσμο…

Στο φως του Φεγγαριού όλα τα μαύρα αγόρια μοιάζουν μπλε. Το μπλε της μελαγχολίας, το μπλε του προσωπείου που κρύβει το τραύμα ευαίσθητων ψυχών που αναζητούν μια θέση στον κόσμο. « In Moonlight Black Boys Look Blue» είναι ο τίτλος ενός θεατρικού έργου του Ταρέλ Άλβιν ΜακΚρέινι, γνωστού θεατρικού συγγραφέα και μέλους του διάσημου Steppenwolf Theater του Σικάγου. Ενός έργου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Borscht στο Μαϊάμι, στα πλαίσια παρουσίασης έργων ντόπιων καλλιτεχνών, που αντιπροσωπεύουν την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μέσα από ιστορίες που διαφοροποιούνται από την τυπική της απεικόνιση. Και αν διαφοροποιείται αυτό το έργο με τον απατηλά ρομαντικό τίτλο από την κυρίαρχη στα media εικόνα του Μαϊάμι!

Ένα λυρικό πορτραίτο της σκληρής ζωής ενός αφροαμερικανού που αναζητά την ταυτότητά του και αναρωτιέται για αξίες όπως οικογένεια, φιλία και αγάπη, κάνοντας την ιδιαιτερότητά του παγκόσμια και καθολική, μεταφέρεται στην οθόνη από τον Μπάρι Τζένκινς, πατριώτη και φίλο του συγγραφέα που ενώνει κι αυτός τις παιδικές του αναμνήσεις, μεταφέροντας σε υπέροχες σινεμασκόπ εικόνες τη δραματική εμπειρία ζωής του ήρωά του και προσθέτοντας μια τρίτη πράξη στο δράμα του μικρού Σαϊρόν που εμπλουτίζει ακόμη περισσότερο τη θεματολογία του έργου.

Θα έλεγε κανείς και τι μας νοιάζει εμάς το δράμα ενός μαύρου gay στην άλλη άκρη του κόσμου και γιατί να ασχοληθούμε με μια καθαρά ενδοαμερικανική υπόθεση. Απάντηση: για τον ίδιο λόγο που ασχοληθήκαμε με τον Τένεσι Γουίλιαμς και τις τραγικές ηρωίδες του, με τον Άρθουρ Μίλερ και τον Εμποράκο του, με τις μεγάλες ταινίες του Ηλία Καζάν. Γιατί αυτό το Φεγγαρόφωτο είναι ένα έργο μεγάλης πνοής, που απλώνει τις θεατρικές του ρίζες στους δρόμους των γκέτο και τα σκοτεινά δωμάτια του εθισμού και δίνει έναν αέρα κλασσικού σε μια ιστορία αστικής ζούγκλας από αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μαύρους να πρωταγωνιστούν. Κι έχουμε συνηθίσει γιατί αυτή είναι η κοινωνική θέση για την οποία τους προορίζει ένα ταξικό κρυπτορατσιστικό σύστημα που αρνείται να τους αφομοιώσει στο κυρίως σώμα της κοινωνίας. Φτωχός, μαύρος και gay. Μόνη επιλογή το περιθώριο του δρόμου. Η καρδιά όμως καίγεται και διψά για αγάπη. Και θα βρει το δρόμο για το σπίτι…

Μεγαλόπνοη σκηνοθεσία, απίστευτο μοντάζ, ένα αναπάντεxα κλασσικό score  από τον Νίκολας Μπριτέλ και μια αίσθηση διαχρονικού να περιβάλλει τα σκηνικά και τα κοστούμια συντελούν στην επιτυχία ενός εγχειρήματος που δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τους τρεις μοναδικούς νέους που επιλέχτηκαν για τον κεντρικό ρόλο στις τρεις περιόδους της ζωής του αλλά και χωρίς τους υποψήφιους για Oscar Μαχερσάλα  Άλι ως Χουάν και Ναόμι Χάρις ως μητέρα.

Χρυσή Σφαίρα Δραματικής Ταινίας και 8 υποψηφιότητες Oscar για ένα μανιφέστο αγάπης, ανοχής και σεβασμού της διαφορετικότητας κόντρα στην αναδυόμενη αποκρουστική Αμερική του Τραμπ. 

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 26.01.17