Tiszta szívvel (Kills on Wheels) – Δολοφονικά Αμαξίδια

Παραγωγή: Ουγγαρία - 2016 

Διάρκεια: 105 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Μαύρη Κωμωδία 

Σκηνοθεσία: Attila Till

Πρωταγωνιστούν: Zoltán Fenyvesi, Szabolcs Thuróczy, Ádám Fekete, Dr. Dusan Vitanovics, Lídia Danis, Mónika Balsai

Υπόθεση: Ο πρώην πυροσβέστης Ρουπάζοφ, παράλυτος μετά από ατύχημα, βγαίνει από τη φυλακή και πηγαίνει σε ένα κέντρο αποκατάστασης. Εκεί, συναντά τον 20χρονο Ζολί και τον καλύτερό του φίλο Μπάρμπα, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, που φιλοδοξούν να γίνουν σχεδιαστές κόμικ. Η ανορθόδοξη συμπεριφορά του Ρουπάζοφ εμπνέει τα δυο αγόρια να γευτούν στο έπακρο τη ζωή. Σύντομα, ο Ρουπάζοφ θα τους παρασύρει στο σκοτεινό κόσμο του εγκλήματος, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Ράντος, έναν αδίστακτο μαφιόζο. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται…

Οι επιρροές του σαρκαστικού σινεμά του Ταραντίνο συναντούν το σινεφίλ κοινωνικό προβληματισμό σε μια-πιο-πρωτότυπη-δε-γίνεται κατάμαυρη κωμωδία δράσης αλλά και ενηλικίωσης.

Έχουμε συνδέσει τις ταινίες με πρωταγωνιστές ΑμεΑ με κοινωνική καταγγελία και προβληματισμούς, εδώ όμως ο Ούγγρος σκηνοθέτης Ατίλα Τιλ επιχειρεί μια ανορθόδοξη και με χιούμορ προσέγγιση του κόσμου τους, μετατρέποντάς τους σε ευκαιριακούς εγκληματίες που κρύβουν πίσω από τις ρόδες των αναπηρικών καροτσιών τους τη φονική τους ταυτότητα. Υπάρχει βέβαια ένα φοβερό εύρημα που συνδέει τους δύο νεαρούς σπουδαστές με τον ανάπηρο πυροσβέστη και το οποίο δίνει μια άλλη οπτική στα τεκταινόμενα. Ένα θέαμα μέσα στο θέαμα γίνεται μια βίαιη ταινία που εξελίσσεται σε κυριολεκτικό μακελειό όσο περνάει η ώρα και καθώς τα πτώματα συσσωρεύονται με τον πιο ευρηματικό τρόπο.

Οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές είναι και στην πραγματικότητα ΑμεΑ, και μάλιστα διάσημες περσόνες στα social της Ουγγαρίας, γεγονός που προσθέτει ρεαλισμό και φρεσκάδα στην αφήγηση αλλά και μια παντελή έλλειψη διδακτισμού και μηνυμάτων καθώς η ταινία προτάσσει την αισιοδοξία και τη θετική στάση απέναντι στη ζωή με κάθε τίμημα. 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους χρήστες αμαξιδίων, ενώ έκανα εθελοντισμό για άτομα με αναπηρία. Αυτές οι προσωπικές συναντήσεις ήταν που με ενέπνευσαν να δημιουργήσω μια ιστορία για ένα αγόρι σε αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά του, αλλά και να προσδιορίσει τις σχέσεις με το περιβάλλον του, βρίσκοντας έναν τρόπο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής μέσω του ακραία φαντασιακού του κόσμου. Ήταν καίριας σημασίας για μένα να κάνω μια ταινία για ανθρώπους με αναπηρία, που δεν τους υποδύονται ηθοποιοί, αλλά έχουν την ευκαιρία να υποδυθούν οι ίδιοι ρόλους και να είναι οι αληθινοί ήρωες. 

Βραβεία και συμμετοχές

Χρυσός Αλέξανδρος και Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Βραβείο Σκηνοθεσίας (Χάλκινη Πυραμίδα) - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου

Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη - Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Cinedays (Π.Γ.Δ.Μ.)

Βραβείο FIPRESCI και Βραβείο Οικουμενικής Κριτικής Επιτροπής - Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κότμπους (Γερμανία)

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής Νέων, Βραβείο Γαλλικού Τύπου και Βραβείο Κοινού - Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αρράς (Γαλλία)

Βραβείο Roger Ebert - Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφο του Σικάγο (ΗΠΑ)

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Φεστιβάλ Κινηματογράφου CinÉast (Λουξεμβούργο)

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου ηθοποιού στον Σάβολτς Τούροτσι - Ούγγρικο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (ΗΠΑ)

Βραβείο Κοινού - Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πάλικ (Σερβία)

Διαγωνιστικό τμήμα «Ανατολικά της Δύσης» - Ταινία Έναρξης, Διεθνής πρεμιέρα: 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι

 

Επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για τα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2017

Διανομή: Τριανόν Filmcenter

Στις αίθουσες από 02.02.17