Neruda – Νερούδα

Παραγωγή: Χιλή - 2016 

Συμπαραγωγοί: Αργεντινή/Γαλλία/Ισπανία/ΗΠΑ 

Διάρκεια: 107 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Βιογραφικό Δράμα 

Σκηνοθεσία: Pablo Larrain

Πρωταγωνιστούν: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán, Emilio Gutiérrez Caba, Diego Muñoz, Alejandro Goic, Pablo Derqui, Marcelo Alonso, Michael Silva,  Francisco Reyes,  Jaime Vadell, Néstor Cantillana και ο Alfredo Castro.

Υπόθεση: 1948: Βρισκόμαστε στη Χιλή, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου. Ο Γερουσιαστής και ποιητής Πάμπλο Νερούδα (Luis Gnecco) κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα (Alfredo Castro). Ο αστυνομικός διευθυντής Όσκαρ Πελουσονό (Gael Garcia Bernal) αναλαμβάνει τη δίωξη και σύλληψη του ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί μάταια να διαφύγει από τη χώρα, μαζί με τη σύζυγό του, την Αργεντινή ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ. Το ζευγάρι καταλήγει τελικά να κρύβεται σε διάφορες τοποθεσίες, ενώ ο Νερούδα, εμπνευσμένος από τις νέες συνθήκες της ζωής του ως φυγάς, ξεκινά να γράφει το επικό «Canto General». Εν τω μεταξύ στην Ευρώπη ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο διαμαρτύρονται ζητώντας την ελευθερία του Νερούδα. Ωστόσο, ο ποιητής βρίσκει συναρπαστικό αυτό τον αγώνα δρόμου με τον επιθεωρητή στο κατόπι του και παίζει μαζί του, αφήνοντας προσχεδιασμένα στοιχεία, κάνοντας ακόμη πιο έντονο και επικίνδυνο το  παιχνίδι γάτας - ποντικιού.

Στη δεύτερη ταινία του για φέτος μετά τη Jackie, ο δημοφιλέστερος σήμερα Χιλιανός σκηνοθέτης αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο μαγικό κόσμο ενός θρύλου της ποίησης και αυτό το κάνει με τρόπο καθόλου συνηθισμένο. Τα πραγματικά γεγονότα του 1948 τα οποία περιγράφει ο Λαραϊν, είναι φιλτραρισμένα μέσα από την μοναδική ματιά αυτού του εξαιρετικά ιδιόρρυθμου πολιτικού-ποιητή-κοσμοπολίτη. Μια βιογραφία γεμάτη δημιουργική φαντασία και παιγνιδιάρικη διάθεση. Παιχνιδιάρικη; Μάλιστα! Ας ξεχάσουμε την εικόνα που έχει εντυπωθεί στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων, με τη Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει το Κάντο Χενεράλ του Μίκη Θεοδωράκη, γεμάτη επαναστατικό λυρισμό και αριστεροσύνη. Ο Νερούδα μπορεί να ήταν ακραιφνής κομμουνιστής της εποχής του αλλά ήταν και ιδιοφυής ποιητής και φιλήδονος κοσμοπολίτης και πάνω από όλα λάτρης των διανοούμενων παιχνιδιών. Σαν κι αυτό που παίζει με τον ψωνισμένο φασίστα αστυνομικό που τον καταδιώκει για να καταφέρει να τον συλλάβει και να γράψει το όνομά του στην Ιστορία. Δεν μπορεί ο δύστυχος να κατανοήσει ότι είναι ετερόφωτος, ένας παρίας της ιστορίας η ύπαρξη του οποίου εξαρτάται από τη διάθεση του ποιητή, ένας ασήμαντος δεύτερος.

Για τα όρια ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθοπλασία ουδέποτε θα μας διαφωτίσει ο Λαραϊν, δημιουργώντας έναν κόσμο μαγικό όπου όλα μπορούν να συμβούν και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη γοητεία του μύθου. Οι εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών και η φροντισμένη σε κάθε τομέα, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, παραγωγή βοηθούν τον, συνονόματο του ποιητή, σκηνοθέτη να μας προσφέρει την ωραιότερη μέχρι τώρα ταινία του. 

Βραβεία / Συμμετοχές:

Επίσημη Συμμετοχή,  Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών, Φεστιβάλ Καννών 2016

Επίσημη Συμμετοχή (Διαγωνιστικό Τμήμα), Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου 2016

Υποψήφια για Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου 2016.

Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Υποψηφιότητα της Χιλής για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Διανομή: Strada Films με τη συνεργασία της Seven Films

Στις αίθουσες από 09.02.17