An (Sweet Bean) – Γλυκό Φασόλι

Παραγωγή: Ιαπωνία/Γαλλία/Γερμανία - 2015 

Διάρκεια: 113 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Κοινωνικό 

Σκηνοθεσία: Naomi Kawase

Πρωταγωνιστούν: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida, Miki Mizuno, Miu Takeuchi, Saki Takahashi, Yurie Murata, Taiga.

Υπόθεση: Ο μοναχικός Σεντάρο, μεσήλικας ιδιοκτήτης μιας μικρής καντίνας που φτιάχνει μόνο Ντοραγιάκι (τηγανίτες γεμιστές με ζύμη από γλυκά κόκκινα φασόλια) δέχεται μια απροσδόκητη επίσκεψη όταν βάζει αγγελία για συνεργάτη. Η κυρία Τόκου, μια γλυκύτατη 80χρονη, του ζητά να την προσλάβει ως μαγείρισσα έστω και part time και με χαμηλή αμοιβή. Αν και τα χέρια της, όπως παρατηρεί ο Σεντάρο, είναι παραμορφωμένα η κυρία Τόκου επικαλείται ως μεγάλο ατού της το ότι γνωρίζει πως να φτιάχνει πεντανόστιμη την κρέμα φασολιού για τα  ντοραγιάκι. Όσο για την παραμόρφωση των χεριών της του λέει ότι οφείλεται σε μια παλιά ασθένεια που έχει περάσει από χρόνια. Ο Σεντάρο την προσλαμβάνει και το θαύμα γίνεται. Οι πελάτες του ενθουσιάζονται με τη νέα γεύση όμως το μυστικό που βαραίνει το παρελθόν της κυρίας Τόκου έρχεται στο φως με ανατρεπτικές συνέπειες που παρασύρουν και τον κόσμο του Σεντάρο που έχει κι αυτός τα δικά του μυστικά να κρύψει…

Με το Γλυκό Φασόλι το πλατύ σινεφίλ κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το έργο μιας αθόρυβης αλλά δημιουργικής 48χρονης Γιαπωνέζας δημιουργού. Η ταινία της Naomi Kawase -που είχε επιλεχθεί ως η εναρκτήρια ταινία του Un Certain Regard του Φεστιβάλ Καννών 2015- μας ταξιδεύει ανάμεσα στο σκληρό ρεαλισμό της τρέχουσας καθημερινότητας και την ανατροπή του μέσα από έννοιες όπως αγάπη, δημιουργικότητα και προσφορά. Ανάμεσα στον ανθρωπισμό του Κόρε Έντα Χιροκάζου και τη λεπτομερή παρατήρηση της καθημερινότητας του Τζάρμους (με τον οποίον μοιράζεται και τον αγαπημένο πρωταγωνιστή της Μασατόσι Ναγκάσε), η Ναόμι Καβάσε σχολιάζει με τον φακό της τις βασικές αξίες της ανθρώπινης ζωής που είναι κοινές σε κάθε πολιτισμό, δίνοντας έμφαση στην παρατήρηση της φύσης και την ανάδειξη όλων εκείνων των μικρών πραγμάτων που προσπερνάμε μέσα στη σύγχρονη τρέλα.

Η δύσκολη ζωή της κυρίας Τόκου την οποία βιώνει με καρτερία και αξιοπρέπεια, σηκώνοντας ψηλά το βλέμμα για να απολαύσει η ψυχή της την ομορφιά των ανθισμένων κερασιών, γίνεται μάθημα ζωής για τον Σεντάρο αλλά και για το σύγχρονο δυτικό θεατή, που καλείται να ξαναβάλει σε σειρά τις προτεραιότητές του. Μοναδική η μεγάλη ηθοποιός Κίριν Κίκι επενδύει την κυρία Τόκου με ευγένεια και εσωτερική δύναμη, χτίζοντας ένα αξέχαστο πορτραίτο.

Μια μικρή ταινία μεγάλων νοημάτων και υψηλών συναισθημάτων που μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε μια ευαίσθητη και ταλαντούχο δημιουργό. Και πολύ πιθανό να μας κάνει να ξεχυθούμε ψάχνοντας (μάταια) Ντοριγιάκι!

Διανομή: Mikrokosmos-Flisvos

Στις αίθουσες από 09.02.17