Νύχια που σπάνε και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τα νύχια μας μπορεί να σπάνε ή να ξεφλουδίζουν για διάφορους λόγους. Τα νύχια, όπως και τα μαλλιά, αποτελούνται από κεράτινες στιβάδες, η ποιότητα των οποίων είναι γενετικά καθορισμένη και διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το DNA. Εκτός όμως από τα φυσιολογικά εύθραυστα νύχια, το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα των νυχιών μπορεί να οφείλεται σε δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή διάφορες μυκητιάσεις, όπου απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό. Σε άλλες περιπτώσεις, η ''κακομεταχείριση'' των χεριών, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών ή πιάτων στο χέρι και η χρήση απορρυπαντικών ή άλλων χημικών, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο σπάσιμο των νυχιών.

Η πιο συνηθισμένη όμως αιτία για τα αδύναμα νύχια έχει άμεση σχέση με τις διατροφικές μας συνήθειες. Η διατροφή που είναι φτωχή σε σίδηρο και βιταμίνες, έχει σαν αποτέλεσμα το ξεφλούδισμα και το σπάσιμο των νυχιών. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η πρόσληψη πρωτεϊνών, εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με ψάρι, αυγό, κρέας και όσπρια, ενώ τα πλούσια σε ασβέστιο γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πράσινα λαχανικά και το 
σουσάμι, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση των νυχιών μας, χαρίζοντάς τους περισσότερη αντοχή και εξαφανίζοντας τις άσπρες κηλίδες.

Σε συνδυασμό όμως με μια ισορροπημένη διατροφή, υπάρχουν και κάποια επιπλέον βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα:

  • Το συχνό μανικιούρ μία με δύο φορές το μήνα, από επαγγελματίες μανικιουρίστ, βοηθάει πολύ στη σωστή και τακτική περιποίηση των νυχιών.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά και με στρογγυλεμένες γωνίες, ενώ προσθέτοντας σκληρυντικό και μια βάση νυχιών, τα νύχια σας γίνονται πιο σκληρά και δυνατά.
  • Ακολουθήστε μία με δύο φορές την εβδομάδα μια θεραπεία με αμπούλες κερατίνης που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο ή μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της κεράτινης στιβάδας και κάνουν τα νύχια πιο ανθεκτικά.
  • Μία με δύο φορές την ημέρα εφαρμόστε στα νύχια σας αμυγδαλέλαιο και σε εβδομαδιαία βάση μπορείτε να ακολουθείτε μια συνταγή περιποίησης των νυχιών με αιθέρια έλαια. Σε λίγο σησαμέλαιο προσθέστε έξι σταγόνες από λεβάντα, δάφνη και σανδαλόξυλο και βουτήξτε στο μίγμα τα νύχια σας για δεκαπέντε περίπου λεπτά.

 

Έρευνα: Θένια Κούρτη

Κείμενο: Χριστίνα Καλατζή