Imperium – Αυτοκρατορία

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 109 λεπτά

Βαθμολογία: * * 1/2 

Είδος: Πολιτικό Θρίλερ 

Σκηνοθεσία: Daniel Ragussis

Πρωταγωνιστούν: Daniel Radcliffe, Toni Collette, Tracy Letts, Sam Trammell, Nestor Carbonell, Chris Sullivan, Seth Numrich, Pawel Szajda, Devin Druid, Burn Gorman, Adam Meier, Roger Yawson, Linc Hand.

Υπόθεση: Ο Νέιτ, ένας νεαρός πράκτορας του FBI αφοσιωμένος στην έρευνα της τρομοκρατίας, δέχεται την πρόταση μιας διευθύντριας να εισχωρήσει στους κύκλους νεοναζιστικών οργανώσεων της Βιρτζίνια, όταν άγνωστοι κλέβουν μια μεγάλη ποσότητα επικίνδυνης χημικής ουσίας, ικανής να παράγει βρώμικες χημικές βόμβες. Ο Νέιτ κατορθώνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του αρχηγού της ομάδας που τον συστήνει και σε άλλους «υπεράνω υποψίας» και καθωσπρέπει λευκούς ακροδεξιούς. Για να επιτύχει το στόχο του, ο Νέιτ αναγκάζεται να αφομοιωθεί τελείως από την επιθετική κουλτούρα των νέων του «φίλων»…

Ο πρώην μικρός μάγος Ντάνιελ Ράντκλιφ, μεγαλώνοντας έχει εξελιχθεί σε αξιόλογο ερμηνευτή συχνά δύσκολων και αμφίρροπων ρόλων. Εδώ ερμηνεύει ένα ρόλο εντελώς κόντρα τόσο στην εθνικότητά του όσο και στα σωματικά του χαρακτηριστικά και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της ταινίας. Πως ένα άτομο που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται κατάλληλο, θα καταφέρει να ανατρέψει τα προγνωστικά και να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Και ο μικρόσωμος Ντάνιελ καταφέρνει και με το παραπάνω να δώσει βάθος και αξιοπιστία στο χαρακτήρα του Νέιτ ενός γραφειοκράτη χωρίς κοινωνικές δεξιότητες που μετατρέπεται σε σκίνχεντ με ευφράδεια και άριστη ικανότητα δικτύωσης. Το στοίχημα πρωταγωνιστής εναντίον ρόλου κερδίζεται λοιπόν και με το παραπάνω.

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας, η εισαγωγή σε ένα κόσμο τρομακτικό και απειλητικό όπως οι λευκοί ακροδεξιοί εκπρόσωποι της σιωπηλής Αμερικής, υπηρετείται πολύ καλά εφόσον ο συγγραφέας της ιστορίας Μάικλ Τζέρμαν είναι πρώην πράκτορας του FBI  εξειδικευμένος σε θέματα τρομοκρατίας. Βέβαια χωρίς τις ευκολίες της μυθοπλασίας, τα παραπάνω δεν θα ήταν αρκετά για να κρατήσουν το ενδιαφέρον. Οπότε τίθενται στην υπηρεσία ενός σεναρίου που ναι μεν, δεν στερείται αφηγηματικών ευκολιών και στερεότυπων όμως εικονογραφείται στρωτά και με αρκετό σασπένς από τον (πιθανώς Ελληνοαμερικανό) σκηνοθέτη.

Μια ευπρόσωπη πρώτη ταινία που δίνει σκηνοθετικές υποσχέσεις για τη συνέχεια.  

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 09.02.17