Manchester by the Sea – Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 137 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 1/2 

Είδος: Δράμα 

Σκηνοθεσία: Kenneth Lonergan

Πρωταγωνιστούν: Casey Affleck, Michelle Williams, Lucas Hedges, Kyle Chandler, Gretchen Mol, C.J. Wilson, Kara Hayward, Tate Donovan, Anna Baryshnikov, Christian J. Mallen, Oscar Wahlberg, Josh Hamilton, Ben O'Brien και ο Matthew Broderick.

Υπόθεση: Ο Lee Chandler (Casey Affleck) είναι ένας μοναχικός επιστάτης σε ένα οικιστικό συγκρότημα στα περίχωρα της Βοστώνης. Όταν πληροφορείται τον αιφνίδιο θάνατο του μεγάλου του αδελφού, αναγκάζεται να ταξιδέψει πίσω στο Μάντσεστερ, τη μικρή γραφική πόλη όπου γεννήθηκε, μιάμιση ώρα ταξίδι με το αυτοκίνητο. Συντετριμμένος από τον πρόωρο θάνατο του αδελφού του, πληροφορείται με έκπληξη ότι ο μακαρίτης είχε φροντίσει για όλα, μεταξύ των οποίων και για την κηδεμονία του 16χρονου γιου του, την οποία έχει αφήσει στον Lee. Αντιδρώντας στην προοπτική να εγκατασταθεί και πάλι στο χωριό, ο Lee θα βρεθεί αντιμέτωπος  με την αποξενωμένη γυναίκα του (Michelle Williams) και με όλες τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος…

Ένα υπέροχο από κάθε άποψη σενάριο, κινηματογραφημένο με γαλήνια μεγαλοπρέπεια που διακόπτεται περιοδικά από εκρήξεις συμπιεσμένου πόνου, αποτέλεσε τη θριαμβευτική επιστροφή του ανεξάρτητου σκηνοθέτη-σεναριογράφου Κένεθ Λόνεργκαν.

Ένας ρόλος σχεδόν κομμένος και ραμμένος πάνω στην περσόνα του Κέϊσι Άφλεκ που του επιτρέπει να δώσει την ερμηνεία της ζωής του και να σαρώσει βραβεία και θεατές. Δίπλα του και γύρω του περιστρέφονται τα υπόλοιπα πρόσωπα που προσπαθούν το καθένα με το δικό του τρόπο να διαχειριστεί τις προσωπικές του απώλειες και τις προκλήσεις της ζωής.

Ρόλοι που δίνουν την ευκαιρία στο υπόλοιπο καστ να λάμψει πλάθοντας αξέχαστα πορτραίτα και συνθέτοντας ένα ανθρώπινο μωσαϊκό ψυχών και επιθυμιών.

Εντυπωσιακές εικόνες μελαγχολικής ομορφιάς, σαν πίνακες ζωγραφικής που συνοδεύονται από το συναισθηματικά φορτισμένο σκορ της Λέζλι Μπάρμπερ χτίζουν μια επαρχιακή πραγματικότητα που κρύβει απλότητα, ομορφιά αλλά και τραγωδίες ανείπωτες που ζητούν την κάθαρσή τους.

Πολλοί θεατές μπορεί να χρειαστούν χαρτομάντηλο, κάτι που μειώνει την αξία της ταινίας στα μάτια μερίδας της κριτικής που την κατηγορεί για εκβιαστική εκμαίευση συναισθημάτων, ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα πλούσια σε συναισθήματα φιλμική εμπειρία. Το ανεξάρτητο ανθρωποκεντρικό σινεμά της Αμερικής στα καλύτερά του.    

Βραβεία και υποψηφιότητες

6 υποψηφιότητες Oscar (Καλύτερη ταινία, Σκηνοθεσία, Πρωτότυπο σενάριο, Α΄Ανδρικός ρόλος για τον Casey Affleck, Β’ Γυναικείος για την Michelle Williams και Β΄Ανδρικός για τον Lucas Hedges).

Χρυσή Σφαίρα Ερμηνείας Α' Ανδρικού ρόλου για τον Casey Affleck,

BAFTA Καλύτερου Σεναρίου & Ερμηνείας Α' Ανδρικού ρόλου για τον Casey Affleck

Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου & Ερμηνείας για τον Casey Affleck – National Board of Review

Βραβεία Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Casey Affleck, Β' Γυναικείου Ρόλου για την Michelle Williams & Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου – New York Film Critics Circle   

 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 16.02.17