John Wick: Chapter 2 – John Wick: Κεφάλαιο 2

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2017 

Διάρκεια: 122 λεπτά 

Βαθμολογία: * * * 

Είδος: Περιπέτεια 

Σκηνοθεσία: Chad Stahelski 

Πρωταγωνιστούν: Keanu Reeves, Riccardo Scamarcio, Ian McShane, Ruby Rose, Common, Claudia Gerini, Lance Reddick, Laurence Fishburne, Tobias Segal, John Leguizamo, Bridget Moynahan, Thomas Sadoski, Erik Frandsen, David Patrick Kelly, Franco Nero, Peter Serafinowicz, Luca Mosca, Midori Nakamura και ο Peter Stormare.

Υπόθεση: Λίγο καιρό μετά το ξεκαθάρισμα της Ρώσικης Μαφίας που έγινε στην προηγούμενη ταινία, ο θρυλικός John Wick επανέρχεται για να πάρει πίσω το διάσημο αυτοκίνητό του. Αφού ξεπαστρέψει μερικούς μαφιόζους που θα βρεθούν στο διάβα του, αποσύρεται ξανά από την ενεργό δράση, ένας παλιός γνώριμος όμως τον αναγκάζει να επιστρέψει για να «του κάνει μια χάρη» αφού τον κρατά δεμένο με μια παλιά «υπόσχεση». Από τη Νέα Υόρκη στη Ρώμη και πάλι πίσω, ο John Wick επελαύνει αφήνοντας πίσω του αμέτρητα πτώματα. Όμως δεν μπορεί να αποφύγει ένα νέο «συμβόλαιο θανάτου» στο όνομα του, το οποίο όταν κυκλοφορεί κινητοποιεί πολλούς επαγγελματίες εκτελεστές από όλο τον κόσμο. Ο John Wick όμως δεν είναι ένας εύκολος στόχος…Και καλό είναι να μην μαχαιρώνεις πισώπλατα τον Διάβολο.

Η χαρά του κασκαντέρ σε μορφή δίωρου έπους κλωτσοπατινάδας είναι ξανά εδώ, τρία χρόνια μετά την πρώτη ταινία που μας σύστησε τον σκοτεινό εκτελεστή John Wick και ανασύστησε την action καριέρα του 53χρονου πλέον συμπαθή πρωταγωνιστή του Matrix. Αυτή τη φορά η τριάδα σκηνοθέτη, σεναριογράφου και πρωταγωνιστή έκανε τεράστια βήματα προόδου σε σχέση με την πρώτη ταινία, παραδίδοντας στο κοινό μια εντυπωσιακή και εφευρετική χορογραφία βρωμόξυλου σε τρία μέρη: Στο πρώτο μέρος ο ήρωάς μας διαλύει ένα ολόκληρο γκαράζ, τινάζοντας στον αέρα οχήματα και μπράβους, στο δεύτερο γίνεται μια μίνι πολεμική σύρραξη με φόντο φωτογενείς ρωμαϊκές αρχαιότητες και στο τρίτο ο ήρωας επιστρέφει στη Νέα Υόρκη όπου δίνει την τελική λύση (ή τουλάχιστον έτσι νομίζει) με φόντο μια εντυπωσιακή έκθεση μοντέρνας τέχνης που παραπέμπει αισθητικά στη διάσημη σεκάνς με τους καθρέφτες της Κυρίας της Σαγκάης. Αυτό το τελευταίο αποδεικνύει και τη μεγάλη απόσταση που διένυσε μέχρι εδώ το δημιουργικό δίδυμο σκηνοθέτη και σεναριογράφου Stahelski και Holstad από την εποχή που ντουμπλάρανε τον Κιάνου Ριβς  στις δύσκολες σκηνές του Matrix. Ακόμη ακόμη και από την εποχή που λανσάρισαν τον ανίκητο ήρωά τους πριν από τρία χρόνια με μια ταινία που απλά δεν βλεπόταν χωρίς διάθεση cult κανιβαλισμού.

Η τρέχουσα δεύτερη ταινία της σειράς (για σειρά πρόκειται εφόσον είναι ήδη στα σκαριά η τρίτη ταινία), μια ταινία που δίνει νέο νόημα στον όρο Body count, είναι μια αισθητικά ακραία επίδειξη βίας, καλυμμένης με μυστικούς κώδικες και εκπορευόμενης από μια αθέατη παγκόσμια ελίτ. Ο, καλοδιατηρημένος στα 53 του, Κιάνου Ριβς δημιουργεί το πορτραίτο ενός action hero αλλιώτικου από τους άλλους και παρασύρει το θεατή στο να καταπιεί τις απιθανότητες και τα (μάλλον αθέλητα) μυστήρια της πλοκής. Ο συνδυασμός ακραία βία-εντυπωσιακό Location δημιουργεί ώρες ώρες έναν αλλόκοτο συνδυασμό cult και υψηλής τέχνης, σαν να συνεργάζεται ο Τσακ Νόρις με τον Ρίντλει Σκοτ!

Ήδη στα σκαριά είναι η επόμενη ταινία με ήρωα τον άτρωτο αυτό σκοτεινό εκτελεστή. 

Διανομή: Spentzos Films

Στις αίθουσες από 16.02.17